Ilokaasun päihdekäyttö voi aiheuttaa vakavia neurologisia oireita.
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja HUSin Myrkytystietokeskus varoittavat ilokaasun käytöstä päihtymistarkoituksessa.
Niiden mukaan ilokaasun päihdekäyttö on lisääntynyt erityisesti nuorten keskuudessa ja se näkyy katukuvassa tyhjinä ilokaasusäiliöinä.
– Erityisesti nuoria käyttäjiä tavoitellaan markkinoimalla ilokaasua some-kanavissa. Vaikka ilokaasua voi tilata ulkomaisista verkkokaupoista, päihdekäyttöön tilaaminen on kiellettyä. Ulkomaisten verkkokauppojen viranomaisvalvonta on hankalaa. Tämän vuoksi ilokaasun laiton katukauppakin on lisääntynyt, sanoo Tukesin kemikaalituotteiden valvonnasta vastaavan ryhmän päällikkö Jouni Räisänen tiedotteessa.
0:46
– Käytön vaarallisuutta lisää se, että ilokaasusäiliöiden koot ovat suurentuneet huomattavasti. Tiedotusvälineiden mukaan suurimmat säiliöt ovat kahdesta jopa neljään kilogrammaan. Suurien säiliöiden myötä ilokaasun käyttömäärät yhden illan aikana ovat kasvaneet suuriksi, toteaa Räisänen.
Terveyshaitat voivat olla vakavia ja pysyviä
Ilokaasu on käyttäessä mautonta ja hajutonta, ja kerta-annoksen päihtymisvaikutus on lyhytkestoinen. Räisäsen mukaan käyttäjillä voi olla myös harhaluulo, ettei ilokaasu ole terveydelle vaarallista, ja nämä seikat voivat vaikuttaa käytön lisääntymiseen nuorilla.
HUSin Myrkytystietokeskuksen ylilääkäri Tuomas Liliuksen mukaan ilokaasun toistuva ja pitkäaikainen käyttö voi aiheuttaa vakavia neurologisia oireita.
Pahimmassa tapauksessa oireet voivat olla pysyviä.
– HUSin neurologian päivystyksessä on hoidettu viimeisen puolen vuoden aikana ainakin kolmea kävely- ja tasapainovaikeuksista kärsivää potilasta, joilla taustalla on suuriannoksinen ilokaasun väärinkäyttö, kertoo Lilius.
– Ilokaasun toistuva päihdekäyttö aiheuttaa B12-vitamiinin toiminnallisen puutoksen ja hermovaurio-oireiston. Henkilöt ovat nuoria aikuisia ja ilmeisen tietämättömiä tästä pitkäaikaishaittavaikutuksesta. Valitettavasti oirekuva on hoidettunakin usein vain osittain palautuva.
Ilokaasun myyminen on sallittua elintarvikkeen lisäaineena esimerkiksi kerman vaahdotuksessa. Kemikaalilain mukaan kemikaalin vähittäismyynti on kuitenkin kiellettyä, jos on ilmeistä, että siitä aiheutuu vaaraa terveydelle.
0:47