Nuoret uupuneet koronapandemian keskellä, mutta tukea halutaan myös aikuisille – tällainen olisi vanhempien neuvola

Nuorten hyvinvointi on noussut tärkeäksi puheenaiheeksi keskellä koronapandemiaa. Moni on huolissaan nuorten uupumisesta, jota on osaltaan lisännyt muun muassa etäopiskelu ja harrastusten loppuminen.

Vihreiden kansanedustaja Saara Hyrkkö kohdistaisi tukipalveluita myös vanhemmille. Hyrkön mukaan neuvoja vanhemmuuteen tarvitaan vauva-ajan ja lapsuudenkin jälkeen.

– Olen jo usemman vuoden ajan pohtinut sitä, voisiko meillä olla murrosikäisten vanhemmille oma neuvola.

Murrosiän myötä monia asia perheen sisällä saattaa kokea muutoksen. Hyrkkö kuvailee, että vanhemmat saattavat kokea olevansa yksin siinä vaiheessa, kun oma lapsi lähestyy uutta elämänvaihetta ja kokeilee rajoja.

Hyrkkö haluaisi puuttua erityisesti palveluiden saatavuuteen.

– Totta kai apua nykyäänkin monessa kunnassa saa, jos sitä osaa pyytää tai ainakin, jos tilanne on todella paha. Mutta itse aattelen, että kannattaisi mielummin olla tukena jo vähän aikaisemmassa vaiheessa. 

Hyrkön avaus saa kannatusta myös oppositiosta. Kokoomuksen kansanedustaja Anna-Kaisa Ikosen mukaan vanhempien jaksaminen ja nuorten hyvinvointi kytkeytyvät toisiinsa tiiviisti.

– Ylipäätään lasten ja nuorten tilanne ja perheiden jaksaminen ovat niin isoja kysymyksiä, että kaikki sellaiset avaukset, jotka vievät tätä tilannetta eteenpäin ovat mielestäni sellaisia, että niitä on hyvä lähteä harkitsemaan.

Kokoomus ehdotti jo aikaisemmin, että eduskunta kävisi ajankohtaiskeskustelua lasten, nuorten ja perheiden tilanteesta

– Tämä on niin yhteiskunnallisesti merkittävä kysymys, että nyt on todella tärkeää hakea näitä parhaita malleja.

Mistä rahat palveluihin?

Hyrkön mukaan nuorten hyvinvoinnista ja jaksamisesta on saatu huolestuttavia merkkejä jo ennen koronaviruspandemiaa.

– Laaja joukko kokee uupumusta. Nuorten hyvinvointi on eriytynyt: osa voi hyvin ja osa entistä huonommin. Vaikutukset alkavat olemaan aika kohtalokkaita. 

– Myös vanhempien jaksaminen on ollut myös keskusteluissa. Ajattelen, että ratkaisuja tarvitaan näihin kaikkiin kysymyksiin.

Palveluita lisättäessä esiin nousevat myös kysymykset resursseista. Hyrkkö ja Ikonen ovat kuitenkin sitä mieltä, että satsaaminen ennaltaehkäiseviin palveluihin kannattaa.

– Jos pystymme siirtämään painopistettä sieltä korjaavista palveluista ennaltaehkäisevään tukeen, tämä on inhimillisesti ja taloudellisesti järkevämpää, Ikonen kuvailee.

Lue myös:

    Uusimmat