Fitness-lajeissa kilpaillaan nykyisin myös lasten sarjoissa. Tämän vuoden kisat käytiin kesäkuun lopulla Serbiassa.
Kehonrakennuksen ja fitness-urheilun urheilujärjestö IFBB:n järjestämiin kilpailuihin pääsee osallistumaan jo ennen juniorluokkaan pääsemistä. Järjestö järjestää nimittäin fitness-kilpailuja myös alle 16-vuotiaille lapsille. Tytöt ja pojat kisaavat neljässä eri ikäluokassa aina alle seitsemänvuotiaiden ryhmästä 14–15-vuotiaisiin.
Suomessa junior-kilpailujen alaikäraja on 18-vuotta, eikä lasten kilpailuja järjestetä lainkaan. Tästä syystä laji on herättänyt paljon tunteita suomalaisharrastajien keskuudessa.
Painotetaan tervettä vartaloa ja poseeraamista
Children Fitness Championship-maailmanmestaruuskilpailuja on järjestetty maailmalla jo kuuden vuoden ajan. Tänä vuonna kilpailut järjestettiin kesäkuun lopulla jo toistamiseen Serbiassa. Voittajat löytyivät tänä vuonna Slovakiasta, Ukrainasta, Unkarista ja Venäjältä.
Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.
Lasten fitness-kisat koostuvat kahdesta osiosta, joita ovat 90 sekuntia kestävä urheiluosuus ja vertailukierros. Urheiluosuus voi sisältää esimerkiksi aerobicia, tanssia tai voimistelua. Poseeraamista sisältävä vertailukierros on huomattavasti tärkeämpi, sillä siitä saadut pisteet kerrotaan kahdella.
Tuomarit arvioivat kilpailijan poseeraamista, ruumiinrakennetta, persoonallisuutta, urheilun koordinointia, tasapainoa ja yleistä suorituskykyä. Tuomarit painottavat myös kilpailijan voimaa ja liikkeiden joustavuutta.
Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.
Myös lasten kisoissa ulkonäöllä on suuri rooli, sillä arvioinnissa otetaan huomioon myös ulkoiset seikat, kuten kehon symmetrisyys ja kunto. IFBB:n sääntöjen mukaan lapsikilpailijoiden kohdalla tulisi painottaa erityisesti terveen näköistä vartaloa.
Suomalaiskisaajat ihmettelevät lajia
Suomessa useat fitness-harrastajat ovat ottaneet kantaa lasten kilpailuihin blogeissaan. Esimerkiksi Bikini fitneksessä kilpailevan Linda Manuellan mukaan nämä kisat edustavat typeryyttä ja vastuuttomuutta.
Fitness-kisaaja Linda Paldanius puolestaan pohtii, että jokaisella maalla on omat stereotyyppiset lajinsa, jotka näkyvät myös lasten harrastuksissa. Tämän vuoksi fitness on meille suomalaisille vielä aika vieras harrastus.
Fitness-bloggari Jari Autere kirjoittaa blogissaan olevansa iloinen siitä, että Suomessa kyseistä lajia ei harrasteta. Fitness ei ole hänen mukaansa lasten laji, eikä sitä saisi aloittaa liian nuorena.
Videolta voit katsoa, miltä tämän vuoden lasten fitness-kisoissa oikein näytti.