Nuorisopsykiatrian lähetteet yhä kasvussa – "Yhtä asiaa saatetaan hoitaa monessa paikassa ja missään ei tule kunnolla kohdatuksi"

2:12img
Julkaistu 08.02.2017 22:44
Toimittajan kuva

Joonas Lepistö

joonas.lepisto@mtv.fi

@LepistoJoonas

Psykiatrian poliklinikoille suunnattujen uusien lähetteiden määrät ovat viimeisten vuosien aikana joka vuosi lisääntyneet, kertoo HYKS:n nuorisopsykiatrian erikoislääkäri MTV Uutisille. Lääkärin mielestä huomio tulisi kiinnittää opiskelijaterveydenhuoltoon.

Merkittävä määrä lapsista saa nuorisopsykiatrista erikoissairaanhoitoa.

– Joillakin alueilla se on vähintään viisi prosenttia. HUS:n alueella se on ollut yli seitsemää prosenttia, kertoo erikoislääkäri Henna Haravuori

Lähetemäärät ovat kasvussa. 

– Joka vuosi uusien lähetteiden määrät poliklinikoille ovat lisääntyneet. Se kertoo ehkä siitä, että onko koulu- ja opiskeluterveydenhuollolla riittävästi resursseja tehdä ja toimia, Henna Haravuori pohtii.  

"Osaako nuori hakea apua?"

Haravuori pitää järjestelmää turhan hajanaisena.

– Meillä on aika hajanaiset järjestelmät. Osaako nuoria hakea apua oikeasta paikasta ja tuleeko tyrmätyksi? Haravuori kysyy.

Kun "luukkuja" on monia, niin potilaan hoidon laatu saattaa kärsiä. 

– Saattaa olla, että yhtä asiaa hoidetaan monessa paikassa ja missään ei tule kunnolla kohdatuksi. Tämä on varmaan se tämän hetken järjestelmän ongelma, kommentoi erikoislääkäri.

"Koululääkäreitä liian vähän"

Haravuori muistuttaa, että 1990-luvun laman aikana koulu- ja opiskelijaterveydenhuoltoa "leikattiin rajusti"

– Eikä vielä olla päästy sille tasolle takaisin, mitä se oli ennen lamaa.

Terveydenhoitajien määrää pidetään alalla kohtuullisena, mutta muissa ammattiryhmissä Haravuori näkee pulaa.  

– Koululääkäreitä on liian vähän. Samoin puutetta on koulupsykologeista, oppilas- ja opiskeluhuolen puolella kuraattoreista, kertoo nuorten lääkäri. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa