Lastensuojelun ahdinko näkyy myös Tampereella ja osasyynä siihen pidetään puutteita nuorisopsykiatriassa. Palveluihin pääsy on huonoa, arvioi Tampereen kaupungin asiantuntija.
Lähetemäärät nuorisopsykiatriaan ovat kasvussa. Vuonna 2014 niitä tehtiin alle 280, viime vuonna jo yli 330. Kyse on johtajan mukaan jäävuoren huipusta.
– Syitä on yritetty analysoida itse sijoitukseen johtaneiden päihde- ja mielenterveysongelmien lisäksi. Yksi tekijä näyttää olevan nuorisopsykiatristen palvelujen huono saatavuus. Kuten luvuista näkee, sielläkin lähetteet ovat kasvaneet paljon. Palvelujärjestelmä ei tällä hetkellä riitä vastaamaan palvelutarpeisiin, sillä lähetteissä näkyy vain jäävuoren huippu. Jo ennen tuota on paljon nuoria, jotka tarvitsisivat apua, kertoo Tampereen kaupungin hyvinvointijohtaja Taru Kuosmanen.
Kesän loppuun mennessä kiireellisiä sijoituksia tehtiin Tampereella miltei 150 kappaletta, mikä on viidennes enemmän viime vuoden vastaavaan verrattuna. Viime vuonna kasvu oli suurten kaupunkien voimakkainta.
– Koko vuoden 2016 aikana sijoitettiin 152 lasta tai nuorta. Kasvua vuodesta 2015 oli 29,9 prosenttia. Kuudesta suurimmasta kaupungista Tampereella tuolloin kasvu oli kaikkein suurinta, määrällisesti olimme viidensiä, kertaa Kuosmanen.
Miten nuori saisi apua?
Toinen sijoituksia kartuttava taustasyy löytyy huonosta taloustilanteesta.
– Tampereen työttömyysluvut nousivat vuonna 2016 jopa 20 prosenttiin. Itse uskon, että tämä on yksi selittävä tekijä. Onneksi tuo suunta on nyt oikea ja työttömyys on laskussa.
Kuosmanen huomauttaa, että ongelmia kyllä tunnistetaan, mutta puuttumisessa on yhä tekemistä.
– Miten nuori saa sen avun sen jälkeen, kun se ongelma on tunnistettu, niin siinä on se kipukohta eli sen tyyppistä työtä me tarvitsemme enemmän ihan selvästi.