Nuorten äänistä käydään puolueiden kesken kireää kamppailua kesäkuun kuntavaaleissa, arvioi valtion nuorisoneuvosto. Neuvoston mukaan alle kolmekymppisillä äänestäjillä puoluekartta näyttää varsin erilaiselta kuin koko äänestäjäkunnassa.
Nuorisoneuvoston teettämän tutkimuksen mukaan puolueista vahvimmin kiinni nuorten äänissä ovat kokoomus ja vihreät. Molempien kannatusosuus on 25 prosenttia. Perussuomalaisten kannatus on 15 prosenttia, mutta hallituspuolueet SDP, keskusta ja vasemmistoliitto jäävät alle 10 prosenttiin.
Vasemmistopuolueet ja vihreät ovat nuorten naisten mieluisimmat vaihtoehdot, kun taas keskustalaiset ja oikeistolaiset puolueet saavat eniten kannatusta miehiltä.
Neuvosto arvioi, että osa nuorista on kuin kotonaan korona-ajan virtuaalisissa kampanjointimuodoissa. Nuoret haluavat tietoa vaaleista ja ehdokkaista sosiaalisesta mediasta ja vaalikoneista. Vain harva nostaa esiin kasvotusten tapahtuvien kohtaamisten tarpeen.
– Tämä tarjoaa puolueille ja ehdokkaille selkeän viestin, miten nuoria kannattaa kampanjoissa lähestyä, sanoo valtion nuorisoneuvoston varapuheenjohtaja Suvi Mäkeläinen tiedotteessa.
Neuvoston mukaan kuntavaalien siirtyminen kahdella kuukaudella antaa puolueille lisäaikaa rakentaa kampanjoitaan ja suunnata viestejään eri äänestäjäryhmien tarpeiden mukaisesti.
Hieman yli puolet äänestää varmasti
Nuorista hieman yli puolet ilmoittaa äänestävänsä varmasti ja kolmannes melko varmasti. Äänestämisvarmuus eroaa huomattavasti alueen ja koulutuksen mukaan. Helsingin ja Uudenmaan alueella äänestysvarmuus on suurempaa kuin muualla.
Huomattavasti useampi yliopistotutkinnon suorittanut tai sitä suorittava kuin ammatillisen tutkinnon suorittanut tai sitä suorittava ilmoittaa aikovansa äänestää.
– Puolueilla on vielä paljon tekemistä ammatillisessa koulutuksessa opiskelevien nuorten aktivoimisessa vaaliuurnille, arvioi valtion nuorisoneuvoston varapuheenjohtaja Amanda Pasanen.
Hänen mukaansa puhumalla nuoria kiinnostavista asioista ja panostamalla nuorten suosimiin sosiaalisen median viestintäkanaviin on mahdollista tavoittaa myös niitä nuoria, jotka vielä empivät äänestämisen ja äänestämättä jättämisen välillä.
Taloustutkimus haastatteli 1 505 18–29-vuotiasta nuorta puhelimitse valtion nuorisoneuvoston toimeksiannosta helmikuussa.
Lue myös: Kunnanjohtajat näkevät vaalien siirron oikeana ratkaisuna: ”Näen tärkeänä, että nyt loppui vatulointi”
9:05