Nuorten ahdistuneisuus ja itsetuhoiset ajatukset ovat lisääntyneet poikkeusoloissa – "asiasta kysyminen ei lisää itsemurhan riskiä": Nämä vinkit auttavat jaksamaan

Selvä enemmistö nuorista kärsii koronatilanteen vaikutuksista, selviää tuoreesta kyselytutkimuksesta. 68 prosenttia 13–19-vuotiaista vastaajista kertoi viruksen tuoneen elämään huolia tai ongelmia tai pahentaneen olemassa olevia.

Yleisimmät nuorten mainitsemat huolet ja ongelmat olivat ahdistunut olo (72 % vastaajista), liiallinen internetin ja sosiaalisen median käyttö (69 %), tylsistyminen (68 %) ja yksinäisyys (64 %).

Yli puolet vastaajista koki myös jaksamattomuutta, koulunkäynnin haasteita ja väsymystä. Yleisiä olivat myös esimerkiksi keskittymisvaikeudet, mielialan vaihtelut ja uniongelmat. Erityisen huolestuttavana kyselyn toteuttajat pitivät sitä, että 13 prosenttia vastaajista ilmoitti myös itsetuhoisista ajatuksista.

Kuuntele nuoren huolia

Aikuisilla on suuri vastuu nuorten kokemien tuntemusten käsittelemisessä, sanoo asiantuntijakoordinaattori Marja Snellman-Aittola Mieli ry:stä.

Jos alkaa epäillä, että nuorella on itsetuhoisia ajatuksia, täytyy se Snellman-Aittolan mukaan ottaa rohkeasti puheeksi.

– Asiasta kysyminen ei lisää itsemurhan riskiä. Kysyminen antaa nuorelle mahdollisuuden kertoa omasta olostaan ja se viestii siitä, että hänestä ollaan kiinnostuneita.

Snellman-Aittola muistuttaa, että itsetuhoisista ajatuksista on aina vielä pitkä matka tekoon.

– On todella tärkeää olla valmis kuuntelemaan nuorta ja pysähtymään nuoren huolen äärelle. On tärkeää kysyä välillä, mitä nuorelle kuuluu, Snellman-Aittola.

Ahdistuksesta eroon eri keinoilla

Ahdistuksen hoitoon on olemassa monia keinoja. Aiempien kokemusten läpi käyminen auttaa myös koronakriisin aiheuttamien tuntemusten käsittelemisessä. Se, mikä on auttanut eteenpäin aiemmin, voi auttaa jaksamaan nytkin.

Keinot riippuvat aina ihmisestä itsestään. Yhdelle auttaa läheisen kanssa keskusteleminen, toinen haluaa mietiskellä asioita omissa oloissa, kolmas voi haluta purkaa ajatuksiaan taiteeseen tai liikuntaan.

– Tässä tilanteessa on hyvä etsiä olemassa olevia selviytymisen keinoja, mutta toisaalta myös löytää uusia tapoja, jotka helpottavat omaa olo ja auttavat selviytymään.

Kuuntele koko haastattelu artikkelin videolta.

Myös positiivisia tuloksia

Erikoista kyselyssä oli vastausten kaksijakoisuus. Useista ongelmista huolimatta lähes puolet vastaajista ilmoitti tilanteen tuoneen elämäänsä myös jotain positiivista. Tällaisiksi asioiksi mainittiin esimerkiksi opiskelun keventyminen, vapaa-ajan lisääntyminen ja stressin väheneminen.

Toisissa vastauksissa kuitenkin samat asiat tuottivat stressiä ja huolta.

– Kiinnostavaa oli myös se, että lähes 80 prosenttia nuorista sanoi haluavansa auttaa tai ilahduttaa muita, Demin päätoimittaja Päivi Lehtomurto huomauttaa tiedotteessa.

Lehtomurron mukaan monet vastaajista olivat tarjonneet kauppa-apua tai juttuseuraa isovanhemmilleen tai kavereilleen, mutta yli puolet ei tiennyt, miten voisi auttaa.

Kyselyn teettivät Nuortenmedia Demi, Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi, Väestöliitto, Pelastakaa Lapset ja Nuorten mielenterveysseura Yeesi. Siihen vastasi maalis–huhtikuun vaihteessa yli 2 200 nuorta eri puolilta Suomea. Vastaajista 13–19-vuotiaita oli 1139.

Lue myös:

    Uusimmat