Nuorten tekemissä ryöstöissä valtava kasvu – uhreilta viedään kengätkin jalasta

Alaikäisten tekemäksi epäiltyjen ryöstöjen määrä on lähes kolminkertaistunut viime vuodesta, selviää poliisin tilastoista.

Kun viime vuoden tammi-lokakuussa poliisille ilmoitettiin 82 alaikäisen tekemäksi epäiltyä ryöstöä, törkeää ryöstöä tai niiden yritystä, oli luku tänä vuonna samassa ajassa 245.

Tilastoissa on tärkeä huomioida se, että siihen tallentuu erillisiksi tapauksiksi jokainen teosta epäilty, eli kolmen alaikäisen yhdessä tekemästä ryöstöstä tilastoihin tulee kolme tapausta. Tilastoon myös vaikuttaa se, miten hyvin poliisi saa rikoksia selvitettyä, sillä jos tapauksissa ei tunnisteta ketään alaikäistä epäiltyä, tilastoituvat ne aikuisten tekemiksi rikoksiksi.

Nuorisoryöstöissä radikaalia kasvua Helsingissäkin

Rikoskomisario Marko Forss Helsingin poliisilaitoksen nuorisoryhmästä kertoo, että myös pääkaupungissa on huomattu vastaava kehitys kuin valtakunnallisissa tilastoissa. Ryöstörikoksia koskevissa rikosilmoituksissa on tapahtunut Helsingissä huolestuttava nousu. Viimeisimpien tilastojen mukaan Helsingin poliisilaitoksella oli tutkittavana vajaat 150 ryöstöä tai niiden yritystä.

– Luultavasti suurin luku kymmeneen vuoteen, eli todella runsas piikki, hän arvioi.

– Ryöstörikokset ovat hyvin radikaalisti nousseet Helsingissä.

Vastaavaa nuorten väkivaltarikosilmiötä on havaittu myös Lounais-Suomessa, kuten Turussa ja Porissa.

Porukat tekevät ryöstösarjoja

Forss kertoo, että yleensä alaikäisten tekemät ryöstörikokset tehdään porukassa. Rikokset kohdistuvat tavanomaisesti toiseen alaikäiseen, yleensä tekijää hieman nuorempaan lapseen. Teoissa käytetään myös joskus teräaseita.

– Tyypillisiä ovat tällaiset, joissa vastaantulevia, sattumalta tavattuja toisia nuoria uhkaamalla tai väkivallalla viedään omaisuutta, Forss kuvailee.

Tyypillistä näille ryöstelyille on, etteivät ne jää yhteen tekoon, vaan niitä tehdään sarjassa, kunnes viranomainen viheltää pelin poikki.

Uhrilta vietiin kengät jalasta

Rikoksen vakavuuteen nähden niillä tavoitellaan yleensä verrattain vähäistä hyötyä. Monesti saaliiksi halutaan esimerkiksi puhelimia, käteistä rahaa ja vaatteita sekä asusteita.

– Vasta oli tapaus, jossa epäilty anasti kengät toiselta ja jätti omat kenkänsä tälle uhrille.

Oma luokkansa ovat tilanteet, jossa nuoret ovat sopineet keskenään vaate-, huume- tai esimerkiksi vape- eli sähkötupakkakauppaa. Niissä joko ostaja voi olla ryöstämässä myyjältä kauppatavaran tai myyjä ostajalta rahat.

Kaikki eivät uskalla kertoa nähdyistä rikoksista

Forssia huolestuttaa nuorten ryöstörikosten huomattava kasvu.

– Ei hirveästi enää ole välttämättä lapsia, jotka ei tietäisi tapausta, että oma kaveri olisi ryöstetty tai jotain muuta tehty, hän pohtii.

Poliisin näkökulmasta on ongelma, että monesti uhrilla tai mahdollisilla todistajilla on haluttomuutta kertoa tapahtuneesta esimerkiksi jonkinlaisen koston pelossa. Forss korostaakin, että esimerkiksi vanhempien on tärkeää puhua lastensa kanssa siitä, miten tärkeää tapahtumista on kertoa.

Hän painottaa, että auttamalla tapahtuneiden ryöstöjen selvittämisessä uhrit ja todistajat myös estävät tulevia ryöstöjä, kun porukan rikoskierre saadaan katkaistua.


Lue myös:

    Uusimmat