Katuryöstöt: Poliisi selittää, miten ryöstötilanteessa kannattaa toimia

Alaikäisten tekemien ryöstörikosten määrä Suomessa kasvoi viime vuonna 93 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Nousu on jatkunut jo vuosia, sanoo Helsingin poliisilaitoksen rikostarkastaja Jari Koski.

Ilmiölle ei ole yhtä selkeää selitystä, vaan ryöstörikosten määrän nousun taustalla on usean asian summa.

– Jos haetaan syytä yleisellä tasolla, niin esimerkiksi huono-osaisuus selittää sitä. Yksilötasolla tekijöiden taustalta paljastuu mitä moninaisempia asioita, Koski sanoo.

Yleisimmät ryöstötilanteet tapahtuvat esimerkiksi kauppakeskuksissa, joukkoliikenneasemilla, keskeisten junaratojen varsilla ja muissa paikoissa, joissa liikkuu paljon ihmisiä ja eritoten nuoria.

Kosken mukaan rikos voi tapahtua vaikka keskellä kirkasta päivää, mutta esimerkiksi viime viikkoina suurin osa Helsingissä tehdyistä alaikäisten ryöstörikoksista tapahtui illalla kello viiden ja kymmenen välillä.

Koski muistuttaa alaikäisten ryöstävän pääasiassa muita alaikäisiä. Tämän vuoksi myös ryöstörikosten tekoajat painottuvat sellaisiin kellonaikoihin, jolloin alaikäiset ovat liikenteessä.

– Myöhemmin yöllä potentiaaliset uhrit ovat toivon mukaan nukkumassa ja touhu hiljenee heidän osaltaan.

Osa ihannoi rikollista elämäntapaa

Rikostarkastaja Jari Kosken mukaan alaikäiset harvoin ryöstävät yksin. Alaikäisten tekemät ryöstöt tapahtuvat poikkeuksetta ryhmissä.

– Kyllä siinä useampia on aina mukana.

Osa nuorista ryöstää hetken päähänpistosta, mutta touhu tyssää yhteen kertaan. Kosken mukaan on kuitenkin olemassa tietty ryhmä, joka tekee rikoksia systemaattisemmin.

– Viimeaikaisissa teoissa on havaittavissa ilmiötä, että siellä on porukka, joka pyrkii rakentemaan rikollista uraa lähtemällä vaikka näihin ryöstöihin mukaan. Se on menossa, ei voi sanoa ammattimaiseksi, mutta elämäntapa halutaan rakentaa rikoksen varaan.

Aina rikoksen tekeminen ei ole myöskään nuoren omasta halusta kiinni. Kosken mukaan poliisi on havainnut viime aikoina huolestuttavan ilmiön, jossa vanhempi henkilö ikään kuin värvää nuoremman henkilön ja pakottaa tämän tekemään rikoksia.

Kosken mukaan Helsingin alueella joka viikko useampi lapsi joutuu ryöstön uhriksi. Siksi vanhempien olisi tärkeää keskustella aiheesta kotona nuorten kanssa.

– Ei kannata alkaa leikkimään sankaria. Jos useampi tulee yhden kimppuun, minkäänlainen voimamies ei pärjää siinä. Kannattaa se lippis tai puhelin luovuttaa ja luottaa siihen, että asia selvitetään. Pystymme tällä hetkellä hyvällä prosentilla selvittämään nuorten tekemiä ryöstöjä.

Miten alaikäisten ryöstörikosten määrän kasvu näkyy poliisin työssä? Katso koko haastattelu alta

 

Lue myös:

    Uusimmat