Nuorten ryöstörikokset ovat lisääntyneet tänä vuonna merkittävästi. Alaikäiset tekevät usein rikoksia ryhmässä, mutta joukossa on yleensä yksi tai kaksi aktiivisempaa tekijää.
– Viimeisen kymmenen vuoden aikana ei ole ollut näin kovaa piikkiä nuorten epäillyissä ryöstörikoksissa, rikoskomisario Marko Forss Helsingin poliisin nuorisoryhmästä kertoo.
Rikosepäiltyjen joukossa on poliisin mukaan vahvasti edustettuina maahanmuuttajataustaiset nuoret.
Ryöstöjä tekevät enimmäkseen 13–17-vuotiaat, mutta joukossa on jopa 10–12-vuotiaita tekijöitä. Ylivoimaisesti suurin osa on poikia.
Nuorten ryöstörikokset keskittyvät ilta-aikoihin liikekeskusten ja joukkoliikenneasemien läheisyyteen. Uhreina ovat useimmiten toiset lapset, mutta joskus myös täysi-ikäiset.
– Yleensä uhrilta viedään puhelin, rahaa, podeja, vaatteita, kenkiä, vöitä ja laukkuja. Sellaista omaisuutta, jota nämä nuoret itse käyttävät tai myyvät eteenpäin. Esimerkiksi takkeja viedään jonkun verran uhrin päältä. Ne ovat kauppatavaraa nuorille.
Lue myös: Nuorten tekemissä ryöstöissä valtava kasvu – uhreilta viedään kengätkin jalasta
Alaikäisten tekemät ryöstöt rajussa kasvussa Helsingissä – poliisi on tilanteesta huolissaan: "Ihannoidaan jengielämää ja rikolllista elämäntapaa"
Poliisi tehnyt karkeaa ryhmäjakoa nuorista rikollisista
Useimmiten nuorten ryöstöt tapahtuvat Forssin mukaan porukassa, joka ahdistaa uhrin ja uhkaa tätä väkivallalla.
– Välillä väkivaltaa myös käytetään lyömällä tai potkimalla. Osassa tapauksista on puukkoja mukana, mutta oikeita aseita ei olla tavattu muutaman viime vuoden aikana.
Poliisi on jaotellut nuoret ryöstöjen tekijät kolmeen eri ryhmään. Yksi niistä on vakavassa rikoskierteessä olevat alaikäiset, jotka on useimmiten sijoitettu asumaan kodin ulkopuolelle ja he ovat lastensuojelun asiakkaita. Monesti näillä nuorilla on myös päihdeongelmia.
Toinen ryhmä ovat nuoret, jotka ihannoivat gangstakulttuuria ja ovat jo tietyllä tapaa yhteydessä katujengeihin. Kolmanteen ryhmään kuuluvat vielä nuoremmat alaikäiset, jotka kasvavat rikollisgenreen ja joiden ensimmäinen rikos saattaa olla näpistys tai ryöstö.
– Monesti ryöstöjä tehdään useamman kerran. Mitä nopeammin jäädään poliisille kiinni ja poliisi pääsee jollain tavalla puuttumaan asiaan, sitä nopeammin se rauhoittaa monen nuoren toimintaa.
Toisaalta osa rikoksiin syyllistyvistä nuorista jatkaa rikosten tekemistä, vaikka he olisivatkin jo olleet poliisin kanssa tekemisissä.
– Meillä on yksi ja sama alaikäinen poika on ollut jo kolmesti tänä vuonna vangittuna epäiltynä ryöstöstä, Forss kertoo.
Katso videolta, millaisia pakkokeinoja tai muita toimia poliisilla on käytössään, kun he tutkivat alaikäisten rikoksia.