Nikotiinivalmiste Zonnic Mintin yhtäläisyydet nuuskaan herättävät kysymyksiä. Asiantuntijat ovat vielä varovaisia arvioissaan.
Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) nosti eilen keskusteluun sosiaalisessa mediassa ja Uuden Suomen blogissaan Zonnic Mint -nimisen nikotiinivalmisteen. Se muistuttaa ulkonäöltään ja käyttötavaltaan pussinuuskaa, mutta monien yllätykseksi sen myynti on Suomessa mahdollista. Myynti on laillista, koska tuote ei sisällä tupakkaa.
Tuote on lääkelain mukainen lääke, joka on tarkoitettu tupakoinnin lopettamiseen. Sitä myydään päivittäistavarakaupoissa, apteekeissa sekä R-Kioskeilla.
Zonnic on ruotsalaisen lääkealan yrityksen Niconovumin tuotemerkki. Niconovumin omistaa yhdysvaltalainen Reynolds American, jonka omistuksessa on myös kahdeksan eri tupakkabrändiä. Suomessa näistä tunnetuimpia ovat Camel ja Pall Mall.
Myyntimenestys R-kioskeilla
R-Kioskin tuotepäällikkö Ari Pellilä kertoo, että viime vuoden lopulla myyntiin tullut tuote on noussut nopeasti R-Kioskien myydyimmäksi nikotiinituotteeksi.
Keskon viestinnästä kuitenkin kerrotaan, että K-ruokakauppoissa siitä ei voi puhua hittituotteena. Myynti on ollut maltillista ja kasvanut lähinnä uusien kauppojen ottaessa sitä valikoimiinsa.
Pellilän kuuleman palautteen mukaan tupakoijat ovat tykästyneet tuotteeseen vieroitusvaihtoehtona. Nuuskan käyttäjät ovat sen sijaan olleet varautuneempia sen käytöstä nuuskan käytön lopettamisessa.
Asiantuntijat varovaisia arvioissaan
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n asiantuntijat pitävät mahdollisena, että nuuskaa muistuttavaa Zonnicia alkavat käyttää myös ihmiset, jotka eivät muuten käytä nuuskaa tai tupakkaa.
– On se mahdollista, että sitä alkaa käyttää myös sellaiset käyttäjät. Ja näihin nikotiinivalmisteisiin voi myös jäädä koukkuun, THL:n Otto Ruokolainen arvioi.
– Toivon, ettei se meillä sellaisena tuotteena löisi läpi. Tietysti aina riski on olemassa, EHYT ry:n Minttu Tavia sanoo.
Nikotiinillakin on haitallisia vaikutuksia. Se esimerkiksi kohottaa verenpainetta ja voi aiheuttaa rytmihäiriöitä sekä muutoksi kehon sokeritasapainoon. Nikotiiniriippuvuus on kuitenkin paljon haitattomampaa kuin tupakan tai nuuskan säännöllinen käyttö.
– Tupakasta ja nuuskasta eroon pääseminen keinolla millä hyvänsä on hyvä juttu. Mutta tietenkin herättää kysymyksiä erityisesti nuorten osalta se, jos korvaushoitotuote muistuttaa hyvin paljon nuuskaa, Ruokolainen pohtii.
– Nuorten keskuudessa nuuskan käyttö on kasvanut, ja Zonnic voi houkuttaa joitain tupakoimattomia nuoria kokeilemaan nikotiinituotetta.
Molemmat asiantuntijat sanovat, että tietoa on vielä liian vähän sen arvioimiseen, onko tuotteen tulemisesta markkinoille enemmän hyötyä vai haittaa.
– Ei ole vielä dataa siitä, ketkä sitä käyttävät, mihin tarkoitukseen ja miksi. Käytetäänkö sitä lopettamiseen vai nikotiiniriippuvuuden ylläpitoon, Ruokolainen sanoo.
Tavoitteena tupakaton ja nikotiiniton Suomi
Suomessa lakiin on kirjattu tavoite, jolla pyritään maan savuttomuuteen vuoteen 2030 mennessä. Minttu Tavia muistuttaa, että tavoite ei sisällä vain tupakkaa, vaan myös nuuskan sekä nikotiinituotteet.
THL:n mukaan suomalaisista miehistä noin 2,4 prosenttia käyttää nuuskaa päivittäin. Ruotsissa, jossa nuuskaa saa EU:n poikkeusluvalla myydä, päivittäisten tai satunnaisten mieskäyttäjien määrä on noin 24 prosenttia.