NY Times kysyi Tarja Haloselta ja Ismo Leikolalta Marinin juhlakohusta – "He ovat peloissaan tilanteesta"

The New York Times tarkastelee laajassa lauantaina julkaistussa artikkelissaan, miksi Suomi on jakautunut suhtatumisessaan pääministeri Sanna Marinin juhlintaan.

Artikkeliin on haastateltu muun muassa presidentti Tarja Halosta, kirjailija ja toimittaja Roman Schatzia, stand up -koomikko Ismo Leikolaa ja lukuisia suomalaisia Sompasaunalla sekä ravintola Siltasessa.

New York Timesin mukaan pääministeri Sanna Marinia (sd.) on suitsutettu kansainvälisissä medioissa.

Artikkelissa kuitenkin todetaan, että Marinin vapaa-ajan elämästä kantautuneet tapahtumat ovat myös herättäneet kysymyksen siitä, että onko Marinille asetettu erilaiset standardit pääministerinä kuin vanhemmille miesjohtajille.

Muun muassa entisen pääministeri Alexander Stubbin erityisavustajana toiminut Lauri Tierala sanoo artikkelissa, että Marinista on tullut puolestaan symboli sille, mikä on hyväksyttävää ja, mikä ei.

Lehti kirjoittaakin, että Suomessa Marinista on muodostunut hahmo, joka jakaa mielipiteitä puolesta ja vastaan.

Saksalaissyntyinen kirjailija Roman Schatz sanoo, että Suomi on muuttunut yhden sukupolven aikana ilottomasta, kaulukset ylös asti napitetusta protestanttisesta yhteiskunnasta joksikin hyvin nykyaikaiseksi ja digitaaliseksi.

– Sanna Marin on osa uutta Suomea. Todistamme Suomi 3.0:n synnytyskipuja.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Tätä mieltä kansa on: "Se on inspiroivaa"

Kun lehti kysyi suomalaisilta mielipidettä Marinista, jakauma oli selvä. Nuoremmat suhtautuivat suopeammin Mariniin ja vanhempi sukupolvi taas penseämmin.

– Se on inspiroivaa! Hän näyttää, että voi olla samaan aikaan nuori ihminen ja silti tehdä politiikkaa. Se on hyvä, sillä joskus tuntuu, että politiikka on vain iäkkäitä ihmisiä varten, sanoo parikymppinen Miisa Myllymäki Sompasaunan laiturilla.

Helsingin päärautatieasemalla Johannekseksi nimensä kertova yli seitsemänkymppinen mies kertoo, että hän on häpeissään Marinin toiminnasta.

Hänen mukaansa Marinin kohut antavat huonon kuvan Suomesta.

Noin kuusikymmenvuotias Matti Virtanen on samoilla linjoilla.

– Mitä seuraavaksi? Pornoelokuva?

Juttu jatkuu videon jälkeen.

"Poikkeuksellisen nuori pääministeri"

Vaikuttaa siltä, että kyse on juurikin vahvasti Marinin iästä.

New York Times toteaa, että jopa Suomen mittapuulla Marin on poikkeuksellisen nuori pääministeri ja hänen johtamansa hallituksen olevan poikkeuksellisen naisvoittoinen.

Marin oli 34-vuotias, kun hänestä tuli pääministeri vuonna 2019. Lehti kirjoittaa, että Marinin astuessa virkaan hän oli jopa 20 vuotta nuorempi kuin hänen edeltäjänsä Antti Rinne ja Juha Sipilä.

New York Timesin haastattelussa presidentti Halonen sanoo, että Marinin ikä ja naisvoittoinen hallitus loukkaa tiettyjä vanhempia miehiä.

– He ovat peloissaan tilanteesta. Yhä tavallisempaa on, että naiset ikään katsomatta pääsevät poliittisille päätöksentekopaikoille ja, että naiset ovat nyt enemmän sääntö kuin poikkeus.

Saksalaiseen Die Zeit -lehteen kirjoittava Yasmine M'Barek tiivisti asian seuraavasti: "Sanna Marin on politiikassa menestyneen milleniaalin prototyyppi. Elä sen kanssa!"

Los Angelisissa asuva stand up -koomikko Ismo Leikola sanoo, että suomalaisten matkailuyritysten tulisi hyödyntää Marinista levinneitä videoita mainostamalla Suomea maailman bilepääkaupunkina.

Marinin juhlinnasta on uutisoitu muun muassa BBC:llä, The Guardianissa, Reutersilla, Daily Mailissa, Fox Newsissa, The Timesissa, Aftonbladetissa ja Exprenissä sekä Bildissä.

Lue myös:

    Uusimmat