Nykynuorilla ei ole hajuakaan! Logoja, soittoääniä ja rakkauslaskureita – tilasitko sinäkin näitä kännykkääsi?

Logot ja soittoäänet olivat suosittuja vanhoissa Nokia-puhelimissa – tuhlasitko sinäkin näihin ylellisyyksiin?

2000-luvun alussa suomalaisen kännykkä oli mitä todennäköisimmin ehta Nokia. Kännykkämarkkinoilla oli vähemmän kilpailua ja harvalta löytyi muun kuin suomalaisvalmistajan puhelin.

Tuolloin persoonallisuutta puhelimeen, joka saattoi jossain vaiheessa sinunkin elämääsi olla Nokia 3310, haettiin soittoäänin ja logoin, joita tilattiin lehtien takakansien mainoksista.

Vanhoissa kännyköissä soittoääniä pystyi säveltämään myös itse.

”Tilasin Nokia 3210 -kännykkään logon, jossa kolme ponia laukkasivat peräkkäin. Soittoäänistä muistan monelta kaverilta löytyneen Salatut elämät -tunnusbiisi kännykästään.” – Nainen, 25

Soittoäänen vaihtaminen aika ajoin oli tärkeää. Usein kännykässä pirisi jonkin sen hetken suositun tv-sarjan tunnussävelmä. Salatut elämät -sarjasta tuttu musiikki oli hitti!

”Kännykkään sai ainakin 90-luvulla laitettua tietyille puhelinnumeroille jonkin logon. Miehelläni oli sinkkuaikana niin sanottujen ’hoitojen’ puhelinnumeroihin liitettynä logo haarojaan levittävästä naisesta.” – Nainen, 36

”Säkkijärven polkka oli 90-luvun lopussa kaikilla!” – Nainen, 36

Mainoksissa koostettiin jo valmiiksi hetken tilatuimmat soittoäänet TOP 10 -listaan. Listalta oli helppo valita, mikä biisi kuvasti omaa fiilistä.

Toisaalta suositun soittoäänen valitsemisessa oli haasteensa: täpötäydessä bussissa useampi kuin yksi saattoi kaivaa puhelimensa esiin yhden kännykkän alkaessa soida.

”Ensimmäinen soittoääni, jonka tilasin, oli Bon Jovin It’s my life. Tilaaminen oli superjännää! Tilasin myös Villi Pohjola -teemabiisin, vaikken edes katsonut sarjaa. En tajunnut katsoa tilausohjeesta, sopiiko kyseinen ääni puhelinmalliini. Puhelin sekosi äänestä jotenkin, ja soitti sitä ainakin kolme oktaavia liian korkealta. Tärykalvot melkein räjähtivät. Ja ps. parasta oli se, kun itse sai säveltää niitä soittoääniä! Osasin säveltää yhden Nirvanan biisin niin, että se kuulosti oikealta. Voitto.” – Nainen, 30

Tyttöbändi Tiktakin suosion huippu näkyi myös lehtimainoksissa. Muutamalla tekstarilla koko puhelimen sai hetkessä koristeltua suosikkibändin teeman mukaiseksi.

Uudessa kännykässä aloitusnäytön logo oli operaattorin oma logo. Tämä haluttiin tietenkin piiloon eli tilalle tilata persoonallinen logo!

Logojen vaihtoon liittyi kuitenkin yksi ikävä piirre: uuden logon tilatessa se korvasi vanhan eli puhelimessa pystyi olemaan vain yksi logo kerrallaan tallessa. 

”Logoista muistan vain sen, kun käytin sukulaiseni puhelinta jostain syystä, ja logona oli pikkutuhma pornokuva. Järkytyin niin kuin vain esiteini-ikäinen tyttö voi aiheesta järkyttyä.” – Nainen, 30

Kännyköiden kehittyessä myös logot jäivät pikku hiljaa unholaan. Tilalle tulivat suuremmat värinäytöt, joille pystyi tilaamaan taustakuvia. Myöhemmin kamerat yleistyivät uusissa luureissa vakiovarusteena, jolloin taustakuvia pystyi ottamaan itse. 

”Olin 2000-luvun alussa suuri Titanic-fani ja yritin tilata Titanic-tunnusmuusikin soittoääneksi puhelimeeni. Tilasinkin vahingossa Frederikin Titanic-soittoäänen, ja voitte vain kuvitella, kuinka valtaisa pettymys oli. Soittoäänet olivat sen verran arvokkaita, että uutta en saanut heti tilata.” – Nainen, 25

Joihinkin kännykkämalleihin pystyi tilaamaan myös pelejä. Hinnat olivat kuitenkin korkeita: yllä olevassa mainoksessa pelejä sai ostaa 5–7 euron hintaan.

Kännykkään pystyi myös tilaamaan rakkauslaskurin, iskuvinkkejä, päivän horoskoopin sekä satunnaisen vitsin päivää piristämään. Sorruitko sinäkin näihin?

Jutun kuvitus Suosikki-lehden numeroista 11/2001, 5/2002, 12/2002 ja 6/2003. 

Lue myös:

    Uusimmat