Nyt kilpaillaan lukiolaisista toden teolla – tässä pikkukunnassa jokainen saa ilmaisen autokoulun: "Tämä käänsi ajatukset jäädä"

2:08img
Lukioiden kilpailu opiskelijoista kovenee.
Julkaistu 28.02.2019 20:11
Toimittajan kuva

Outi Airola

Lukioiden kilpailu opiskelijoista kovenee sitä mukaa, kun ikäluokat pienenevät ja väki vähenee etenkin pienistä kunnista. Jo tähän mennessä lukiot ovat kilpailleet opiskelijoista tarjoamalla ilmaisia oppikirjoja, läppäreitä ja koulukyyditystä, nyt on nostettu panoksia ja tarjotaan jo autokoulua.

– Mikäs siinä, onhan se hieno homma! Meilläkin pitää kaikkea hankkia kaksin kappalein, niin totta kai tämä on etu, kertovat Kyllösen kaksoset Riku ja Rami Kärsämäeltä.

He ovat nyt ysiluokalla ja edessä on lukion valinta.

– Vähän oli mielessä meno Sotkamon urheilulukioon, mutta se on kalliimpi vaihtoehto. Kyllä tämä autokoulu nyt käänsi ajatukset jäädä tänne Kärsämäen lukioon, kertoo Riku Kyllönen.

Samoilla linjoilla ovat Laura Karhu ja Salla Kyllönen.

– Kyllähän se vaikuttaa siihen, mihin menee opiskelemaan. Itse olen tänne jäämässä kouluun, koska täällä on ilmaiset oppikirjat ja nyt tuli tuo autokoulukin! kiittelee Laura Karhu.

karsamaki luokka

Lukion ensimmäisellä luokalla olevat pääsevät hekin mukaan ajokorttitarjoukseen.

Naapurikunnat kilpailevat

Pohjois-Pohjanmaalla niin kuin muuallakin Suomessa oppilasmäärät ovat vähentyneet jyrkästi viimeisen kymmenen vuoden aikana. Kaikkiaan Suomesta on lopetettu kokonaan satakunta lukion toimipistettä. Kun jotkut kunnat ovat luopuneet lukioistaan, naapurikunnat yrittävät kalastella näitä opiskelijoita omiin lukioihinsa.

– Meilläkin naapurissa Pyhännän kunnassa ei ole enää lukiota. Sieltä lähtee opiskelijoita kahteen lukioon eli meille Kärsämäelle ja Siikalatvan lukioon, selvittää Kärsämäen lukion rehtori Kari Oikarinen.

Tilanne on virittänyt kilpailuasetelman. Kumpikin lukio tarjoaa jo ilmaiset koulukyydit, läppärit, oppikirjat ja sähköisen ylioppilaskokeen vaatimat asiat.

– Molemmat haluavat nämä lukiolaiset ja toinen aina korottaa panoksia ja toinen seuraa perässä, kuvailee Oikarinen.

Viime vuonna Siikalatva lupasi uusille lukiolaisille autokoulun - ja kolminkertaisti oppilasmääränsä.

– Nyt näytti, että sama toistuu, eli oppilaita oli menossa Siikalatvaan. Tämän takia Kärsämäen opetuslautakunta päätti myös tarjota ajokortin, kertoo rehtori Oikarinen.

Laillista, kyllä!

Äkkipäätä ajateltuna naapurikuntien kilpailu opiskelijoista ei vaikuta järkevältä. Mutta hankala sitä on pysäyttääkään, jos leikkiin on lähdetty ja panokset asetettu. Rehtori muistuttaa, että vielä pidemmällekin on menty.

– Minusta Puolangalla tarjotaan hiihtokeskuksen hissilippuja, kuntosalikorttia ja kansalaisopiston kausikortti myös, kertoo Oikarinen.

Opetusministeriön opetusneuvos Heikki Blom on pannut merkille kiristyneen kilpailun. Hänen mukaansa homma on laillista niin kauan kuin tarjottavat asiat kuuluvat lukio-opetukseen ja koulun opetussuunnitelmaan.

– Ajokortti on varmaankin osa liikennekasvatusta, arvioi Blom.

Aivan innoissaan hän ei asetelmasta ole.

– Tämä on vähän niin kun nollasummapeliä. Kun opiskelijoita ei siitä synny enempää, voi tietysti kysyä, että kuka tästä hyötyy? Onko se koulutuksen järjestäjä vai ei? Yksi joka hyötyy on tietenkin opiskelija, toteaa Blom.

Luvassa on yhä kiristyvää kilpailua, sillä omasta lukiosta halutaan pitää kiinni kynsin ja hampain.

– Onhan tämä ilmiö tietenkin erikoinen. Itse ajattelen, että niin kauan kuin tarjottavat asiat liittyvät opetukseen, se on ookoo. Opiskelijathan tästä hyötyvät, toteaa myös rehtori Oikarinen.

Tuoreimmat aiheesta

Opiskelu