Nyt puhuu kohuttua yritysjärjestelyä käyttänyt somevaikuttaja

Kansalaisjärjestö Finnwatch julkaisi selvityksen, jonka mukaan vaikuttajien omistamille yrityksille on tehty jälleen järjestelyjä, jotka tuovat yrittäjille huomattavan veroedun. Toiminta ei kuitenkaan ole laitonta.

Vaikuttajat ovat perustaneet holdingyhtiöitä alkuperäisten yritystensä omistamiseen ja tämän kautta päässeet käsiksi alempaan verotukseen.

Osakevaihdoksi kutsutut verojärjestelyt perustuvat siihen, että Suomessa listaamattomista yhtiöistä nostettujen osinkojen verotus riippuu osinkoa maksavan yhtiön nettovarallisuudesta. Mitä suurempi nettovarallisuus yhtiöllä on, sitä enemmän yhtiöstä voidaan nostaa kevyemmin verotettuja huojennettuja osinkoja.

Yksi selvityksessä tarkastelluista vaikuttajista oli Hydraulic Press Channel -tileistään ja -videoistaan tunnettu vaikuttaja Lauri Vuohensilta. Vuohensilta oli vaikuttajista ainoa, joka vastasi Finnwatchin kysymyksiin järjestelyitään koskien.

Viiden jälkeen kysyi Vuohensillalta, miten hän hyötyy yritysjärjestelyistä.

Hänen mukaansa yritysjärjestelyihin on vaikuttanut se, että yritys toimii kansainvälisillä markkinoilla ja sillä on paljon amerikkalaisia asiakkaita. Tämä tuo mukanaan omat riskinsä esimerkiksi mahdollisten kalliiden oikeudenkäyntikulujen kautta.

Somevaikuttajien verojärjestelyt jälleen syynissä – minkälaisia porsaanreikiä lainsäädännöstä löytyy? 8:37

Katso video: Tästä syystä somevaikuttajien verojärjestelyt ovat ongelma.

"On väärin, että sitä markkinoidaan verosuunnitteluun"

Vuohensillan mukaan yrityksellä on kaksi eri liiketoimintaa: videoliiketoiminta ja siitä syntyneiden tuottojen sijoitusliiketoiminta. Sijoitusliiketoiminta on haluttu suojata videoliiketoiminnan riskeiltä, mikä johti emo-tytäryhtiö-rakenteeseen, eli niin sanottuun holdingyhtiöjärjestelyyn.

Vuohensillan mielestä nykyisessä veroporsaanreiässä olisi viilaamista.

– Mielestäni Finnwatch on oikeassa siinä, että holdingyhtiörakenteen ei tulisi kasvattaa tasearvoa, jonka perusteella osinkoja maksetaan. On väärin, että sitä markkinoidaan työkaluksi verosuunnitteluun, Vuohensilta sanoo.

– Minulle suurin hyöty tästä (järjestelystä) on riskien minimointi.

Miksi Finnwatch-järjestö nosti somevaikuttajien verojärjestelyt esiin, vaikka he eivät ole rikkoneet lakia? Katso vastaukset Viiden jälkeen -ohjelmasta artikkelin videolta.

Lue myös:

    Uusimmat