Finnwatch selvitti uudestaan somevaikuttajien verosuunnittelua. Tällä kertaa vain yksi selvityksen vaikuttajista perusteli Finnwatchille holdingyhtiöjärjestelyään.
Osakevaihdoksi kutsutun holdingyhtiöjärjestelyn ovat toteuttaneet Finnwatchin selvityksen mukaan somevaikuttaja ja tv-juontaja Sara Sieppi, sisällöntuottaja Lauri Vuohensilta, juontaja ja somevaikuttaja Enni Koistinen, somevaikuttaja ja podcast-juontaja Rosanna Kulju sekä Youtubesta tuttu kuntoilualan yrittäjä Jooel Vatanen.
Finnwatchin mukaan myös somevaikuttaja ja bloggari Sara Kukkonen (nykyisin Sara Vanninen) on käynnistänyt osakevaihtoa valmistelevia toimia.
– Vaikuttaja-alalla on ollut viime vuodet käynnissä oikea verosuunnittelubuumi, sanoo Finnwatchin veroasiantuntija Saara Hietanen tiedotteessa.
Verohyöty jopa 20 000 euroa
Järjestelyistä saadut verohyödyt vaihtelevat Finnwatchin arvioiden mukaan paljon, mutta ne nousevat tyypillisesti yli kymmeneen tuhanteen euroon jo ensimmäisenä vuotena.
Korkeimmillaan tavoiteltu vuosittainen verohyöty on noussut yli 20 000 euroon. Kaikissa tapauksissa verohyötyä ei kuitenkaan puuttuvien tietojen vuoksi voitu arvioida.
Osakevaihdoksi kutsutut verojärjestelyt perustuvat siihen, että Suomessa listaamattomista yhtiöistä nostettujen osinkojen verotus riippuu osinkoa maksavan yhtiön
nettovarallisuudesta. Mitä suurempi nettovarallisuus yhtiöllä on, sitä enemmän yhtiöstä voidaan nostaa kevyemmin verotettuja huojennettuja osinkoja.
– Isommasta nettovarallisuudesta matalammalla verotuksella palkitseva osinkoverojärjestelmä luo kannusteet toteuttaa erilaisia hokkuspokkustemppuja nettovarallisuuden kasvattamiseksi. Kun temppu onnistuu, se laskee osingonsaajan verotusta myös tulevina vuosina, Hietanen summaa.
Yhtiön nettovarallisuus paisutettu moninkertaiseksi
Finnwatchin läpikäymissä tapausesimerkeissä osinkoa maksavan yhtiön nettovarallisuus on saatu paisutettua holdingyhtiöjärjestelyn avulla moninkertaiseksi. Järjestelyssä varsinaista liiketoimintaa harjoittavan yrityksen omistus on siirretty tätä tarkoitusta varten perustetulle holdingyhtiölle ja osingot maksetaan sen kautta.
Ainoastaan Vuohensilta vastasi
Finnwatch korostaa tiedotteessa, että yrittäjiä ei syytetä laittomuuksista.
Osalla voi olla taustalla muutakin kuin verotukseen liittyviä tarkoitusperiä, kuten Lauri Vuohensillan holdingjärjestelyillä on pyritty Finnwatchin mukaan suojautumaan riskeiltä Yhdysvaltojen markkinoilla.
Vuohensilta on ainoa mainitusta vaikuttajista, joka vastasi Finnwatchin kysymyksiin järjestelyitään koskien.
Toimia luvattiin jo viime vuonna
Finnwatch sanoo, että kyseinen järjestely on porsaanreikä verolainsäädännöstä, joka edellyttää toimia päättäjiltä.
– Holdingyhtiöjärjestelyillä tavoitellaan nyt laillisia mutta lain hengen vastaisia veroetuja. Toiminta ei lopu ennen kuin hallitus tekee päätöksen porsaanreiän tukkimisesta ja lainsäädännön korjaamisesta, Hietanen sanoo.
Finnwatch muistuttaa, että viime vuoden vastaavan raportin julkaisun yhteydessä pääministeri Petteri Orpo (kok) lupasi tarkastella asiaa ja puuttua mahdollisiin porsaanreikiin.
– Päätökset porsaanreiän tukkimiseksi tulee tehdä ensi viikolla pidettävässä budjettiriihessä. On kestämätöntä, että kun muille jaetaan niukkuutta ja leikkauksia, toisille tarjotaan täysin perusteettomia veroetuja.