Natalia Salmela kirjoittaa Instagramin tarinat-osiossa Finnwatchin tutkimusartikkelin harmittavan häntä etenkin siksi, että siinä on "taas nostettu vaikuttaja-ala tikunnokkaan yhteiskunnan pahiksena".
Kansalaisjärjestö Finnwatch julkaisi tänään tutkimusartikkelin, jonka mukaan jotkut sosiaalisen median vaikuttajat maksavat holdingyhtiöjärjestelyiden myötä vähemmän osinkoveroja. Järjestelyissä liiketoimintaa harjoittavan yhtiön omistus on siirretty varta vasten perustetulle holdingyhtiölle, jonka kautta osingot maksetaan.
Järjestely mahdollistaa sen, että yrittäjä voi maksaa itselleen osinkoja kevyemmällä verotuksella. Nettovarallisuuden kasvun mahdollistava järjestely on laillinen, eikä Finnwatch syytä vaikuttajien yhtiöitä laittomuuksista.
Yksi tutkimusartikkelissa esiin nostetuista yrityksistä oli asuntosijoittaja ja somevaikuttaja Natalia Salmelan WTD Media. Salmelan WTD Median kohdalla Finnwatch arveli järjestelyn toteutuneen, koska kaupparekisteriin on alkuvuodesta rekisteröity WTD Capital -niminen osakeyhtiö, minkä jälkeen on tehty ilmoitus osakepääoman korotuksesta ja osakeantipäätöksestä.
Salmela kommentoi Finnwatchin tekemää selvitystä Instagram-tarinassaan tiistaina. Hän jakoi Instagram-tarinaansa kuvan Ylen selvitystä käsittelevästä artikkelista.
– Hyvää yrittäjien päivää! Palkinnoksi vuosikausien yksinyrittämisestä ja kokonaisen toimialan synnyttämisestä nollasta Finnwatch julkaisi selvityksen, jossa nimenomaan somevaikuttajista yritetään leipoa pahimpia verohyötyjiä, Salmela kirjoittaa.
Natalia Salmela kritisoi Finnwatchin selvitystä.metso juha/All Over Press
Lue myös: Finnwatch: Somevaikuttajat saavat merkittäviä veroetuja yritysjärjestelyillä
Salmela kertoo Instagramissa tehneensä remontti- ja asuntobisneksiään varten konsernin, koska hänen kirjanpitäjällään meni hänen kertomansa mukaan "viimeksi kaksi kuukautta käydä läpi mikä listanpätkä on ostettu mitäkin kämppää varten ja mikä taksimatka on mikäkin asiakaspalaveri".
– Terveisin 12 ostettua asuntoa viimeisen vuoden aikana, hän valottaa.
Salmela jatkaa Instagram-tarinaansa kirjoittaen, että Finnwatchin tutkimusartikkelissa yritetään maalailla kuvaa salailevasta veronkiertäjästä, vaikkei se hänen mukaansa pidä paikkaansa.
– Meikäläistä läpinäkyvämpää rahahahmoa Suomen maasta saa koirien kanssa hakea, hän kirjoittaa antaen esimerkkejä läpinäkyvyydestään rahan saralla.
Salmela kuvailee Instagram-tarinassaan myös "todelliseksi oman sädekehän kiillottamiseksi" sitä, että "lähtökohtaisesti oletetaan ihmisten haluavan maksaa enemmän veroja kuin tarvitsisi".
– Kuka meistä ei käytä työhuonevähennystä, kotitalousvähennystä, alv-vähennystä ja osinkoa palkan sijaan, kun se on mahdollista? Jokainen käyttää, joka vaan osaa ja tajuaa, hän kirjoittaa.
– Mä oon räntännyt osakeyhtiömuotoisen liiketoiminnan puolesta vuodesta 2017 siksi, että se vähentää ansiotuloverokertymää. Jos joku mielummin nostaa firmastaan palkkaa osingon sijaan, niin sehän on vain tyhmää ja heikentää yrityksen kannattavuutta. Pitääkö tästä siis olla jotenkin pahoillaan? En todellakaan ole, hän jatkaa.
Salmela kirjoittaa, että tutkimusartikkeli harmittaa häntä ennen kaikkea siksi, että siinä on "taas nostettu vaikuttaja-ala tikunnokkaan yhteiskunnan pahiksena". Hänen mielestään yhteiskunnallisen ongelman tarkastelu kolmen pienen firman kautta ei ole perusteltua.
– Kuinka paljon erilaisia verokikkailuja käytetään kaiken maailman ukkeleiden ja setien IT-/logistiikka-/raksa-/teollisuus-/jne aloilla? Mutta se, että osingon avulla meitsi säästää "kymmeniä tuhansia vuodessa", se vasta on ongelma, hän kirjoittaa.
Salmelan lisäksi Finnwatch tutki Sara ja Mikko Parikan sekä Auri Kanasen omistamissa yhtiöissä toteutettuja yritysjärjestelyjä ja niiden verovaikutuksia.