Nyt puhuu suomalaiskylään asettuneen seksuaalirikollisen uhriksi lapsena joutunut nainen: “En voi estää häntä häiritsemästä minua“

2:07img
Julkaistu 05.05.2018 06:17
Toimittajan kuva

Päivi Hannula

paivi.hannula@mtv.fi

@paivihannula

Kahta nuorta tyttöä Tshekissä hyväksikäyttänyt voimisteluvalmentaja vältteli vankilatuomiotaan 10 vuoden ajan piileskelemällä pienessä kylässä Suomessa. Miehen uhriksi lapsuudessaan joutuneen naisen ja tämän lähipiirin on ollut vaikea ymmärtää, miten hyväksikäytöstä lainvoimaisesti tuomittu mies saattaa yhä elää vapaana toisessa EU-maassa.

Martin Simunek löydettiin Europolin kuvallisen etsintäkuulutuksen myötä Turun seudulta kesällä 2016, mutta Suomi kieltäytyi palauttamasta miestä Tshekkiin kärsimään rangaistustaan.

Mies päästettiin vapaaksi odottamaan viiden vuoden tuomionsa täytäntöönpanoa Suomessa.

Suomi kieltäytyi luovuttamasta

Helsingin käräjäoikeus päätti viime vuonna, ettei seksuaalirikoksista tuomittua Martin Simunekia palauteta Tshekkiin kärsimään viiden vuoden vankilatuomiotaan. Perustelujen mukaan Simunek on perustanut perheen Suomessa, työllistynyt ja siten integroitunut yhteiskuntaan. 

Oikeustaistelu luovutuksesta ja Suomessa suoritettavan rangaistuksen mukauttamisesta kesti puolitoista vuotta. Viimeisimmän päätöksensä Suomen korkein oikeus antoi asiassa tammikuussa, jonka jälkeen asia siirtyi Rikosseuraamuslaitoksen käsittelyyn. Myös sen tekemästä täytäntöönpanopäätöksestä on kuitenkin mahdollisuus valittaa.

Rikosseuraamuslaitoksen johtava lakimies Katja Djokovic ei kommentoi Simunekin tapausta, mutta kertoo yleisellä tasolla, että vastaavanlaisen valituksen ratkaisu Helsingin hallinto-oikeudessa kiireisenä kestää muutaman kuukauden. Todennäköisimmin Simunek joutuu Suomessa vankilaan tämän vuoden puolella. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 15 vuotta siitä, kun hyväksikäyttö paljastui Tshekissä.

Suomessa hän kärsinee tuomiostaan ensikertalaisena vankilassa puolet.

Saanut tuomitulta useita yhteydenottoja

MTV Uutisille Tshekin poliisin välityksellä lausunnon lähettänyt uhri on nuori nainen, joka joutui miehen seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi 11-15-vuotiaana. Simunek oli hänen valmentajansa.

Hyväksikäytöt tapahtuivat vuosina 1999-2003. Teko sisälsi muun muassa useita yhdyntöjä. Simunek oli tekoaikaan noin 40-vuotias.

Uhri kertoo olevansa eri mieltä erityisesti siitä, etteikö tuomittu olisi saanut kotimaassaan oikeutta. Simunek on esittänyt väitteensä MTV Uutisten haastattelussa.

– Eräässä artikkelissa mainitaan, että tuomittu menetti kaikki oikeutensa Tshekeissä, eikä koskaan piileskellyt. Hänellä oli kaikki oikeudet käytössään asian tutkinnan aikana ja hän hyödynsi ne täysin.

– Jos tuomittu olisi kunnioittanut alioikeuden, vetoomustuomioistuimen tai korkeimman oikeuden tuomiota asiassa, hänelle olisi palautettu kaikki Tshekin kansalaisen oikeudet jo kauan aikaa sitten. Hän ei koskaan aloittanut tuomionsa suorittamista, eli hän on piileskellyt sitä 10 vuotta. Tänä aikana hän on ottanut minuun yhteyttä uudelleen ja uudelleen.

"Vietin noin kolme vuotta sairaalassa"

Uhri todisti 2000-luvulla hyväksikäyttäjäänsä vastaan oikeudessa. Hän oli tuolloin vielä teini-ikäinen.

– Sen jälkeen, kun olin ollut todistajana asiassa, vietin yhteensä noin kolme vuotta sairaalassa. Kymmenen vuotta olen ollut psykiatrin ja psykologin potilaana. Näitä lääkäreitä tapaan edelleen.

Hän toivoo ymmärrystä sille, millaisten ongelmien kanssa seksuaalirikosten uhrit joutuvat painimaan. Normaaliin elämään palaaminen voi olla pitkään vaikeaa.

– Tuomittu olisi voinut kauan sitten kantaa vastuun teoistaan ja elää itse nykyisin normaalisti. Seksuaalirikosten uhreille kukaan ei voi taata paluuta normaaliin elämään.

Laki ei ole uhrin suojana

Hän kertoo halunneensa käydä uuvuttavan oikeusprosessin läpi varmistaakseen, ettei valmentaja voisi jatkaa tekojaan. Epäillyn yhteydenotot hän on kokenut painostaviksi, samoin kuin hänen pitkän piilottelunsa tuomion suorittamisen välttämiseksi.

– Tämä kaikki ei olisi ollut mahdollista ilman perhettäni, ystäviäni, lääkäreitä ja kaikkia sellaisia henkilöitä, jotka ovat toimineet asiassa inhimillisesti. Ilman heidän apuaan en olisi pystynyt kestämään hänen suunnaltaan tulevaa jatkuvaa painetta, uhri sanoo.

– En voi estää häntä häiritsemästä minua, en ole löytänyt yhtään lakipykälää, johon voisin vedota suojautuakseni hänen yhteydenotoiltaan.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos