MTV Uutiset uutisoi tänään, että Suomi on päättänyt olla luovuttamatta kansainvälisesti etsintäkuulutettua seksuaalirikoksista tuomittua miestä Tshekkiin.
Tshekin kansallisen olympiajoukkueen voimisteluvalmentaja ja huippu-urheilija Martin Simunek tuomittiin Tshekissä vuonna 2007 kahteen alaikäiseen kohdistuneista seksuaalirikoksista viiden vuoden vankeuteen. Toinen uhreista oli miehen oma valmennettava.
Simunek ei koskaan saapunut suorittamaan tuomiotaan Tshekissä. Hänestä annettiin eurooppalainen pidätysmääräys vuonna 2010.
Mies löydettiin Turun seudulta Europolin julkaiseman etsintäkuulutuksen avulla kesällä 2016 ja hänet otettiin kiinni, mutta syyttäjän vaatimus Tshekkiin luovuttamisesta ei mennyt oikeudessa läpi.
Helsingin käräjäoikeus kieltäytyi luovuttamasta Simunekia Tshekkiin. Perustelujen mukaan hän on integroitunut suomalaiseen yhteiskuntaan.
Näistä rikoksista Simunek tuomittiin
- 11-15-vuotiaan lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja nuorison moraalin turmeleminen vuosina 1999-2003
- 15-vuotiaan seksuaalinen hyväksikäyttö 27.-28.11.2004
Uhreina oli kaksi valmennettavaa. Toinen kertoi useista yhdynnöistä sekä rakkaussuhteesta tekoaikaan noin 40-vuotiaan valmentajansa kanssa. Toisen kohdalla kyse oli koskettelusta, joka keskeytyi uhrin kieltoihin.
Lähde: Tshekin tasavallan tuomio
Toivoo oikeudenmukaisuutta
Käräjäoikeuden päätös olla luovuttamatta Simunekia jäi voimaan, ja Simunek päästettiin heinäkuussa 2016 vapaaksi odottamaan rangaistuksen täytäntöönpanoa Suomessa.
Vankilaan joutuminen on kuitenkin venynyt edelleen, sillä Simunek haki tämän jälkeen käräjäoikeudelta rangaistuksensa mukauttamista eli käytännössä lyhentämistä.
Tähän oikeus ei ole kuitenkaan suostunut. Valituslupahakemus hovioikeuden päätöksestä olla myöntämättä jatkokäsittelylupaa odottaa edelleen korkeimman oikeuden ratkaisua.
Tällä hetkellä Simunek jatkaa elämäänsä pienessä kylässä Turun seudulla. MTV Uutiset tavoitti hänet sunnuntaina kotoaan.
Simunek kertoo tulleensa Suomeen oikeudenmukaisemman tuomion toivossa. Hän syyttää Tshekin oikeuslaitosta epäoikeudenmukaiseksi ja korruptoituneeksi.
– Pakenin omasta maastani, koska Tshekissä en saanut oikeutta, joten en voinut jäädä sinne. Elämäni oli hyvin vaikeaa silloin ja se on edelleen vaikeaa tämän asian takia, hän kertoo.
Simunekin mukaan hänen oikeusjutussaan ei otettu kattavasti huomioon kaikkien todistajien näkemyksiä.
Kiistää piileskelleensä
Simunek väittää olevansa syytön seksuaalirikoksiin, joista hänet on tuomittu Tshekissä. Hän on yrittänyt saada jutun Suomen oikeuslaitoksen käsiteltäväksi, jotta hän välttyisi tuomion täytäntöönpanolta. Pyyntöihin ei ole suostuttu.
– Prosessi on kesken ja teemme sen kanssa töitä asianajajani kanssa. Haluan puhdistaa maineeni ja nimeni. Minulla on perhe Suomessa, teen töitä täällä ja maksan veroni tänne.
Simunek lähti Tshekistä vuonna 2007. Hän kertoo viettäneensä ensin aikaa muualla Euroopassa, minkä jälkeen hänelle tuli mahdollisuus tulla Suomeen.
Simunek kiistää piileskelleensä viranomaisia Suomessa.
– En ole koskaan piileskellyt. Tulin Suomeen, mutta en ole ollut piilossa. Ainoa tarkoitukseni tänne tulemiseen oli saada oikeudenmukaista kohtelua, hän sanoo.
Oikeuden asiakirjoista kuitenkin ilmenee, että hän teki vuosia töitä verovalvonnan ulkopuolella ja eli käytännössä paperittomana Suomessa vuodesta 2007 vuoteen 2016. Tuolloin hänet otettiin kiinni.
Kotikylän asukkaat ovat Simunekin mukaan suhtautuneet häneen enimmäkseen hyvin, vaikka hän kertoo suurimman osan tietävän hänen taustastaan.
– Minua on kohdeltu hyvin ja ihmiset ovat ystävällisiä. Suurin osa ihmisistä tukee minua, Simunek sanoo.
Huolissaan perheensä puolesta
Simunek aikoo taistella sen puolesta, että hän ei joudu vankilaan Suomessa. Jo parin kuukauden vangittuna oleminen kesällä 2016 oli raskasta hänelle ja hänen perheelleen.
Simunek tekee työkseen remontointi- ja rakennushommia kotipaikkakunnallaan.
– Olen kiitollinen, että ympärilläni on ihmisiä, jotka tukevat ja uskovat minua. Haluaisin 13 vuoden jälkeen alkaa elää normaalia elämää, mutta prosessi on kesken.
Tulevaisuuteen Simunek suhtautuu avoimesti.
– En pelkää omasta puolestani, mutta olen huolissani etenkin perheeni puolesta, jos joudun vankilaan.
Suomessa hän istuu viiden vuoden tuomiostaan ensikertalaisena todennäköisesti puolet.