MTV Uutiset selvitti kymmenen suurimman kaupungin osalta, kuinka kauan potilaan pitää odottaa päästäkseen lääkärin vastaanotolle omalle terveysasemalleen. Kuopion Maaninka, Kouvolan Elimäki, Espoon Kalajärvi ja Helsingin Laajasalo, onneksi olkoon!
Piskuinen Maaningan terveysasema ei pistä potilaitaan odottamaan, vaan kiireettömän ajan lääkärille saa kolmessa päivässä. Mikä on menestyksen resepti?
– Maaningalla on ollut väestöpohjaan nähden kohtalaisen hyvä lääkärimiehitys eli kaksi virkalääkäriä. Siellä on myös osaava ja hyvä henkilökunta. Tälläkin hetkellä molemmat lääkärinvirat ovat täynnä, sanoo Kuopion kaupungin terveysjohtaja Jari Saarinen.
Johtaja paljastaa, että syrjäseuduille lääkäreitä houkutellaan paremmalla palkalla.
– Kuopion kaupunki toteuttaa järkevää palkkapolitiikkaa viheralueiden terveysasemien suhteen. Meillä on käytössä Nilsiä- ja Maaninka-lisä.
Huolellinen pohjatyö antaa pelivaraa
Pieni ja pippurinen on myös Elimäen taajama. Jono lääkärille on pysynyt yhtä lyhyenä kuin Maaningalla. Mikä on Elimäen salaisuus?
– Elimäellä on 1700 asukasta ja siellä on 1,5 lääkäriä. Siellä ei ole patounutta kysyntää ja näin asiat saadaan hoidettua ajallaan ja terveysasema on hyvin resurssoitu. Ja siellä on hyvät vakituiset lääkärit ilman vaihtuvuutta, kertoo ylihoitaja Marja-Terttu Nuorivuori Kouvolan kaupungista.
– Pohjatyö on tehty Elimäellä hyvin. Tarkoitan tällä terveystarkastuksia ja huolellisia hoitosuunnitelmia. Täten seuraavat käynnit ovat aina helpompia, Nuorivuori jatkaa.
Helsingin Laajasalossa henkilökunta on saanut kiireettömän lääkärijonon pysymään alle viikossa. Reseptinä toimii muun muassa se, että jos kysyntä kasvaa, lääkärit ottavat vastaan enemmän potilaita.
– Teemme tarkkaan hoidoon tarpeen arvion heti alussa. Näin kyllä tehdään kaikilla terveysasemilla. Meillä ylilääkäri seuraa aikojen riittävyyttä ja muuttaa tarvittaessa toimintakäytäntöjä. Kiireisempinä aikoina ylilääkäri tekee itse ja antaa muille lääkäreille enemmän vastaanottoaikoja, kertoo Laajasalon aseman osastonhoitaja Paula Merjovirta.
Merjovirta muistuttaa, että ei voi sanoa, että toinen asema on parempi kuin toinen, vaan alueiden kuormittavuus ja kysynnän määrä vaihtelevat.
MTV Uutiset ei tavoittanut johtoa Espoon Kalajärven terveysasemalta.