Nyt se on tutkittu: Katupölypäivinä enemmän sairauspoissaoloja

9:11img
Katupölyssä on jopa kuivunutta ulostetta – "Ei tee kenellekään hyvää hengittää sitä"
Julkaistu 17.12.2020 13:56
Toimittajan kuva

Maria Nykänen

maria.nykanen@mtv.fi

Katupölyn hiukkasten pitoisuus ilmassa oli yhteydessä sairauspoissaolojen määrään Helsingin kaupungin työntekijöillä, selviää THL:n tutkimuksesta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toteuttamassa tutkimuksessa katupölypäivinä Helsingin kaupungin työtekijöillä ilmeni enemmän sairauspoissaoloja.

Kun karkeiden hiukkasten pitoisuus kasvoi edellispäiviin verrattuna 10 mikrogrammalla kuutiossa hengitysilmaa, sairauspoissaolot lisääntyivät 1,8 prosenttia. Tavallista voimakkaampia vaikutuksia havaittiin raitiovaunujen kuljettajilla, jotka altistuvat työssään katupölylle. 

Huolimatta siitä, että keväisin katupölypitoisuudet ovat erityisen korkeita, ei yhteyttä katupölypitoisuuksien ja sairauspoissaolojen välillä havaittu keväällä.

– Tältä osin tutkimuksen tulokset on syytä toistaa muissa tutkimusasetelmissa jo siksi, että kevätkauden aineisto on varsin pieni. On kuitenkin mahdollista, että keväällä karkeat hiukkaset ovat vähemmän haitallisia, THL:n johtava tutkija, professori Timo Lanki toteaa. 

Katupölylle altistumista on mahdollista vähentää

Katupölyä ja siten karkeita hiukkasia on ilmassa kaikkina vuodenaikoina.

– Hengitysilmaan päätyvän katupölyn määrää voidaan vähentää suosimalla kitkarenkaita nastarenkaiden sijaan sekä huolehtimalla tehokkaasta pölyntorjunnasta kaupungeissa, HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Outi Väkevä toteaa. 

Lue lisää: Koronakriisi puhdisti huimasti Suomen kaupunkien ilmaa

Sisätiloissa altistumista karkeille hiukkasille voi vähentää pitämällä asunnon ikkunat ja ovet kiinni sekä huolehtimalla tehokkaasta tuloilman suodatuksesta.

Ulkona omaa altistumista voi vähentää välttämällä liikkumista vilkkaasti liikennöityjen katujen varsilla. 

Tuoreimmat aiheesta

THL