Euroalueen talouden tilasta saatiin tänään uutta tietoa. Markkinatutkimusyhtiö IHS Markitin ostopäällikköindeksit maaliskuulta osoittavat Euroopan talouden pysähtyneen maaliskuussa dramaattisesti.
Euroalueen ostopäällikköindeksi maaliskuulta oli 29,7. Ennakkotiedot olivat osoittaneet indeksiluvun painuneen lukemaan 31,4. Helmikuussa lukema oli vielä 51,6.
Näin heikkoja lukuja ei ole nähty koskaan. Koronavirus runtelee erityisesti palvelualaa.
Euroalueen palvelualojen ostopäällikköindeksi maaliskuulta oli teollisuutta synkempi 26,4, kun ennuste oli 28,2. Euroopan suurimassa taloudessa Saksassa palvelualojen ostopäällikköindeksi maaliskuulta oli 31,7 ja ennuste 34,2.
Pahin pysähdys on kohdannut Italiaa. Italiassa palvelujen ostopäällikköindeksi painui lukemaan 17,4.
– Vaikka näihin kamaliin talouslukuihin kuinka yrittää varautua etukäteen, silti todellisuus karmii. Italian palveluiden ostopäällikköindeksi romahti tasolle 17.4. USA:ssa, jossa teollisuuden ostopäällikköindeksistä löytyy dataa vuodesta 1948 asti, heikoin lukema on ollut 29.4, huokaili Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich.
Alle 50 jäävä indeksiluku osoittaa taloudellisen aktiviteetin supistumista, yli 50 nouseva luku kasvua. Nyt julkaistut luvut osoittavat Euroopan olevan siten erittäin syvän taantuman kynnyksellä.
IHS Markitin ekonomistin Chris Williamsonin mukaan data osoittaa, että euroalueen talous on tällä hetkellä supistumassa vuositasolla noin 10 prosentin vauhtia. Ja pahempaa on todennäköisesti vielä luvassa.
– Vaikka työllisyys ei ole vielä lähtenyt laskemaan yhtä nopeasti kuin finanssikriisissä, tulevat kuukaudet osoittavat epäilemättä nopeaa kasvua työttömien määrässä, huolimatta hallitusten yrityksistä rajoittaa sitä, Williamson arvioi.
Suomen talous nojaa vahvasti muuhun euroalueeseen. Kauppalehden perjantaina julkaistussa ekonomistikyselyssä Suomen talouden povataan supistuvan tänä vuonna keskimäärin 5,4 prosenttia. Ero optimistisimman ja synkimmän ennusteen välillä oli suuri, sillä vaihteluväli oli -3 prosentista jopa 12 miinusprosenttiin. Finanssikriisin pahimpana vuonna 2009 Suomen bkt vajosi 8,1 prosenttia.