Valtiotalouden tarkastusviraston (VTV) pääjohtaja Tytti Yli-Viikari on irtisanottu tehtävästään.
Eduskunnan täysistunto päätti tänään irtisanoa VTV:n pääjohtaja Tytti Yli-Viikarin.
Eduskunnan kansliatoimikunta kertoi eilen esittävänsä Yli-Viikarin irtisanomista. Kukaan ei esittänyt tänään täysistunnossa vastaesitystä, joten täysistunto päätti yksimielisesti Yli-Viikarin potkuista, eikä asiasta tarvinnut äänestää.
Päätös on lopullinen, eikä siitä voi valittaa.
Päätöshetkellä ja sitä ennen salissa oli hieman yli kymmenkunta kansanedustajaa, jotka kävivät vielä keskustelun Yli-Viikarin ja VTV:n menettelytavoista sekä asian merkityksestä tulevaisuutta ajatellen.
Huonoa johtamista, ylisuuret matkakulut ja rikostutkintoja
Kansliatoimikunnan mietinnön mukaan Yli-Viikarin johtaminen on ollut puutteellista ja hyvän hallintotavan vastaista, ja viraston julkikuvakin on vahingoittunut.
Yli-Viikarin matkalaskut ovat olleet suhteettoman suuret, vuosina 2016–2020 yhteensä noin 187 000 euroa. Julkisuudessa on kiinnitetyt huomiota myös mittaviin kampaamo- ja stailauslaskuihin.
Käynnissä on myös rikostutkinnat sekä Yli-Viikarin lentopisteiden käytöstä että tilanteesta, jossa VTV maksoi työntekijälle palkkaa siitä, ettei hän tullut töihin.
Yli-Viikari itse on kieltänyt syyllistyneensä rikoksiin. Hän on sanonut, ettei hänen irtisanomiselleen ole juridisia perusteita.
Irtisanotun pääjohtajan olisi ainakin teoriassa yhä mahdollista palata "pakastevirkaansa", VTV:n ylijohtajaksi. Hänet valittiin ylijohtajan tehtävästä pääjohtajan viisivuotiskaudelle vuonna 2016.
VTV:n luottamusmies Juha Tervasmäki sanoi eilen MTV Uutisille, ettei Yli-Viikarilla ole enää luottamusta toimia ylijohtajana virastossa. Tervasmäki suhtautui positiivisesti Yli-Viikarin irtisanomiseen, ja kertoi koko tapahtumaketjun koetelleen VTV:n henkilöstön jaksamista.