Afganistanissa ääriliike Taleban kertoo viimeisen vastarintaliikkeen hallussa olleen alueen eli Panjshirin laakson olevan nyt valloitettu. Talebanin näkemys on, että sota on ohi.
Vastarintaliike NRF kiistää Talebanin väitteet ja ilmoittaa, että taistelut Talebania ja sen tukijoita vastaan jatkuvat edelleen. NRF sanoo olevansa edelleen läsnä laakson "strategisissa paikoissa" Vastarintaliikkeen taistelijat kärsivät tappioita viikonlopun taisteluissa. Liikkeessä taistelee esimerkiksi Panjshiriin vetäytyneitä Afganistanin armeijan sotilaita.
Aiemmin alueen vastarintaliike ehdotti tiedotteessaan, että Taleban lopettaisi sotatoimet alueella. Vastineena myös vastarintaliike lupasi pidättäytyä taisteluista.
Vastarintaliike kertoi pyrkivänsä luomaan laaksoon oman hallinnon ja haluavansa toimia turvapaikkana ihmisille, jotka eivät koe oloaan turvalliseksi muissa maakunnissa. Panjshirin laakson taistelijat onnistuivat aikoinaan vastustamaan niin Neuvostoliiton miehitystä kuin Talebanin ensimmäistä hallintoa vuosina 1996–2001.
Taleban väitti jo viikonloppuna saaneensa haltuunsa lähes koko laakson, mutta sissijoukot kiistivät asian. Niiden edustaja kuitenkin kertoi, että Taleban oli surmannut viime taisteluissa tunnetun afganistanilaistoimittaja Fahim Dashtyn ja kenraali Abdul Wudod Zaran.
Yhdysvaltain Blinken matkaa Qatariin
Afganistanilaisten itsensä lisäksi kansainvälinen yhteisö pyrkii nyt totuttelemaan uuteen hallintoon. Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken vierailee maanantaina Qatarissa, jossa hänen on määrä keskustella esimerkiksi Afganistanin pääkaupungin Kabulin lentokentän avaamisesta uudelleen. Lentokentän avaaminen on tarpeen evakuointien jatkamiseksi ja kipeästi kaivatun humanitaarisen avun toimittamiseksi.
Keskiviikkona Blinken jatkaa matkaa Yhdysvaltain tukikohtaan Saksaan. Tukikohdassa majailee tuhansia afganistanilaisia, jotka ovat muuttamassa Yhdysvaltoihin. Saksasta käsin Blinken järjestää 20 maan virtuaalisen ministeritapaamisen yhdessä Saksan ulkoministerin Heiko Maasin kanssa.
Talebanin vauhdikas nousu valtaan Afganistanissa on asiantuntijoiden mukaan yllättänyt todennäköisesti myös itse ääriliikkeen. Tällä kertaa Taleban on luvannut aiempaa osallistavampaa politiikkaa kuin edellisellä valtakaudellaan vuosina 1996–2001.
Liike on esimerkiksi luvannut hallinnon, joka edustaa Afganistanin monimuotoisuutta. Naisia tuskin kuitenkaan nähdään johtotehtävissä.
Viimeksi vallassa ollessaan Taleban rajoitti naisten oikeuksia merkittävästi. Tällä kertaa Taleban on luvannut, että naiset saavat muun muassa osallistua yliopisto-opetukseen, kunhan opetusluokat jaetaan sukupuolen mukaan tai miehet ja naiset erotetaan toisistaan verholla.