Talebanin kapinalliset ovat edenneet Afganistanin pääkaupunkiin Kabuliin, uutisoi Reuters. Äärijärjestön tiedottajan mukaan taistelijoita on ohjeistettu olemaan menemättä itse kaupunkiin ja pysyttelemään kaupungin porteilla. Kabul on viimeinen hallituksen kontrollissa oleva suuri kaupunki.
Reutersin mukaan vanhempi viranomainen kertoi, että talebanit lähestyvät kaupunkia joka suunnasta. Presidentin palatsin twitter-tilillä kerrotaan, että ympäri Kabulia on kuultu aseen laukausten ääniä, mutta että turvallisuusjoukoilla yhdessä kansainvälisen avun kanssa on yhä kontrolli kaupungista.
Monet Kabulin asukkaat ovat jo alistuneet ajatukseen siitä, että Taleban ottaa vallan.
– Ainoa toiveeni on, että heidän paluunsa johtaa rauhaan. Emme muuta tahdo, paikallinen kauppias Tariq Nezami sanoo.
Jotkut paikalliset kertovat, että Talebanin taistelijat ovat jo kaikessa rauhassa saapuneet Kabulin uloimpiin lähiöihin.
Nopealla tahdilla etenevä äärijärjestö on ottanut haltuunsa Jalalabadin kaupungin itäisessä Afganistanissa, kertoivat uutistoimistot AFP ja Reuters.
Jalalabadin asukkaiden mukaan Taleban otti kaupungin haltuunsa ilman vastarintaa.
– Heräsimme aamulla Talebanin valkoisiin lippuihin liehumassa kaikkialla kaupungissa. He tulivat tänne ilman taistelua, kommentoi paikallinen Ahmad Wali.
Saman vahvistivat Reutersille paikallinen afganistanilaisviranomainen ja länsimainen turvallisuuslähde. Paikallisviranomaisen mukaan kaupunki antautui Talebanille siviiliuhrien välttämiseksi.
Nyt Kabul on ainoa jäljellä oleva suuri kaupunki, joka on hallituksen kontrollissa. Yhdysvallat ja muut länsimaat ovat evakuoimassa kansalaisiaan kaupungista, ja Kabulin asukkaat ovat viikonlopun aikana rynnänneet pankkeihin nostaakseen säästönsä.
Monet Talebanin taistelijoista näyttävät hyvin nuorilta
Eilen Taleban valtasi myös tiukkaa vastarintaa tehneen Mazar-i-Sharifin maan pohjoisosassa. Järjestön taistelijat etenivät noin 50 kilometrin päähän maan pääkaupungista Kabulista. Mazar-i-Sharifissa Talebanin taistelijat ovat esitelleet ajoneuvojaan ja moottoripyöriään ja juhlistaneet voittoaan ampumalla ilmaan, kaupungissa asuva kertoi AFP:lle.
Sotapäälliköt Abdul Rashid Dostum ja Atta Mohammad Noor, jotka johtivat puolisotilaallisia joukkoja hallituksen joukkojen tukena, pakenivat Noorin avustajan mukaan Uzbekistaniin noin 30 kilometriä pohjoiseen.
Noor tviittasi myöhemmin armeijan pettäneen heidät, mutta että he ovat turvallisessa paikassa.
– Minulla on paljon tarinoita, jotka ovat jääneet kertomatta, mutta joita jaan sopivana ajankohtana, hän sanoi tviitissään.
Videoita raskaasti aseistetuista taistelijoista heiluttelemassa valkoisia lippujaan ja tervehtimässä paikallisia eri kaupungeissa ympäri maata on pyörinyt Talebania kannattavilla sosiaalisen median alustoilla.
Useimmat taistelijoista näyttävät niin nuorilta, että he todennäköisesti olivat vasta pikkulapsia tai eivät olleet edes syntyneet Yhdysvaltojen kukistaessa Talebanin sotapäällikköliittolaistensa kanssa vuonna 2001.
Presidentillä vaihtoehdot vähissä
Presidentti Ashraf Ghanin hallituksella näyttää olevan vaihtoehdot vähissä: joko heidän täytyy valmistautua veriseen taisteluun pääkaupungista tai antautua.
Ensimmäisessä puheessaan kansakunnalle sen jälkeen, kun Taleban aloitti laajamittaisen hyökkäyksensä, Ghani sanoi haluavansa lopettaa väkivallan, mutta esitti vain vähän yksityiskohtia siitä, mitä hänen hallintonsa suunnitteli.
Ghani puhui armeijan panemisesta liikekannalle uudestaan ja poliittisen ratkaisun löytämisestä kriisiin, mutta Mazar-i-Sharifin ja Jalalabadin menetys ovat valtavia takaiskuja presidentille ja hänen hallitukselleen.
Alle tunnin ajomatkan päässä pääkaupungista sijaitsevat talebanit ovat vahvassa neuvotteluasemassa mahdollisissa neuvotteluissa Kabulin antautumisesta.Presidentinpalatsi ilmoitti myöhemmin, että hallituksen pitäisi pian nimetä viranomaisdelegaatio ja valmistautua neuvottelemaan.
Biden: USA lähettää lisäjoukkoja Afganistaniin avustamaan vetäytymistä ja evakuointeja
Yhdysvallat on lähettämässä lisää joukkoja Afganistaniin tukemaan joukkojensa vetäytymistä sekä evakuointeja, presidentti Joe Biden sanoi lausunnossaan eilen.
Bidenin lausunnon mukaan Afganistaniin on määrä lähettää noin 5 000 sotilasta.
Biden varoitti lisäksi ääriliike Talebania siitä, että Yhdysvallat vastaa sotilaallisesti, mikäli ääriliike uhkaa sen työntekijöitä tai intressejä. Yhdysvallat on evakuoimassa Afganistanista myös sille työskennelleitä paikallisia ihmisiä.
Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan sen on määrä evakuoida noin 30 000 ihmistä ennen kuin Bidenin asettama määräaika joukkojen poisvetämiselle umpeutuu elokuun lopussa, kertoi uutistoimisto AFP.
Biden vieritti syytä Trumpille
Lausunnossaan Biden puolusti edelleen päätöstä vetää Yhdysvaltain ja sen liittolaisten joukot Afganistanista 20 vuotta kestäneiden sotatoimien jälkeen.
– Olen neljäs presidentti, jonka aikana Yhdysvaltain joukkoja on ollut Afganistanissa. Presidenteistä kaksi on ollut republikaaneja, kaksi demokraatteja. En aio jättää tätä sotaa perinnöksi enää viidennelle, Biden totesi lausunnossaan.
Hän vieritti osasyyn tilanteesta edeltäjälleen Donald Trumpille.
– Aloittaessani virassa perin edeltäjäni laatiman diilin. Se oli jättänyt Talebanin sotilaallisesti vahvimpaan asemaansa sitten vuoden 2001, ja siinä määriteltiin Yhdysvaltain joukoille takaraja toukokuuhun 2021, Biden kuvaili.
Bidenin mukaan hänen vaihtoehtoinaan oli joko noudattaa sopimusta pienellä lisäajalla tai lähettää lisää Yhdysvaltain joukkoja taistelemaan "jälleen kerran toisen maan sisäisessä konfliktissa".