OAJ:n yli 2000 vastaajan kokoisesta kyselystä käy ilmi syvä epätietoisuus Suomen päiväkodeissa. Tulokset hätkähdyttävät.
Vain 35% vastaajista kertoi saaneensa ohjeen, kuinka monta lasta saa olla ryhmässä korona-aikana.
– Yli puolet vastaajista kertoi, että he eivät ole saaneet minkäänlaista ohjeistusta siitä, että kuinka suuria lapsiryhmiä varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa nyt pitäisi olla, kertoo erityisasiantuntija Kirsi Sutton OAJ:sta.
– Yli puolet vastaajista kertoi, että he eivät ole saaneet minkäänlaista ohjeistusta siitä, että kuinka suuria lapsiryhmiä varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa nyt pitäisi olla. Meillä on valtakunnallinen suositus siitä, mutta ei selkeätä ohjetta, Sutton jatkaa.
– Kolmasosa vastaajista kertoi, että ei ole saanut riittävän selkeitä ohjeita siitä, miten toiminta järjestetään ja millä tavalla päiväkodissa suojaudutaan tässä virustilanteessa, erityisasiantuntija toteaa.
Yli puolet ahdistuneita ja peloissaan
Silti suuri osa kokee pystyvänsä hoitamaan työnsä hyvin.
– Vastaajista 60 prosenttia kertoi, että tässäkin tilanteessa pystyvät keskittymään työhönsä joko hyvin tai erittäin hyvin. Tämä kertoo siitä, että henkilökunta on ammattiylpeää ja tekee työtään pieteetillä tässä haastavassakin tilanteessa.
Kyselyssä yli puolet kertoi, että tällä hetkellä heitä ahdistaa ja pelottaa työn tekeminen päiväkodissa.
– Vastaajista 60 prosenttia kuitenkin kertoi pystyvänsä keskittymään työhönsä hyvin tai erittäin hyvin.
OAJ paheksuu lomautuksia
Tartuntariskin lisäksi lomautukset puhuttavat alalla. Uhka lomautuksista stressaa ja luo huolta toimeentulosta. OAJ paheksuu kuntien lomautusaikeita.
– Varhaiskasvatuksessa työskentelevät opettajta ja johtajat ovat kuitenkin olleet etulinjassa ja ovat turvanneet kriittisillä aloilla olevien työntekijöiden työntekomahdollisuudet ja nyt kiitoksena tästä etulinjassa työskentelystä on tulossa lomautuslappu, Sutton kommentoi.
Vain 45% koki saavansa riittävästi apua ja kannustusta työhyvinvointinsa tueksi. Työ kuitenkin koetaan merkitykselliseksi ja työyhteisö koetaan voimavarana.
Tuusulassa ollaan luottavaisin mielin
Artikkelin kuvassa ollaan Tuusulassa. Asiat täällä ovat hyvällä tolalla. Lomautuksetkin pyritään välttämään. Lahelan tertun päiväkodin lapsista valtaosa on kotona ja toimintaa pyöritetään pienissä ryhmissä.
– Nyt on sellainen tunne, että tilanne on niin hallinnassa kuin voi olla, varhaiskasvatusyksikön johtaja Anita Tanttu.
Toki pelko tunnistetaan täälläkin.
– Täällä varhaiskasvatuksessa ollaan niin lähellä lapsia fyysisesti joka päivä, että jos joku sen tartunnan tuo, niin sen saa ihan varmasti. Ja meillä on riskiryhmään kuuluvia työntekijöitä ja heillä on kotona riskiryhmään kuuluvia, että kyllä se huoli ja pelko on siellä taustalla, Tanttu arvioi.
– Meillä on yksikössä pystytty pitämään ryhmät pienenä ja ryhmiä ei ole yhdistelty. Itse koen olevani ihan turvassa, mutta ymmärrän kyllä ihmisiä, että pelkoja on, varsinkin, jos itsellä on joitain perusssairauksia, kertoo varhaiskasvatuksen opettaja Virva Haikonen.
Päiväkodeissa ommellaan jo suojamaskeja
Minkälaisia suojavälineitä teillä on käytössä?
– Meillä ei suojavälineitä ole, eikä vielä ole katsottu tarpeelliseksi. Me ollaan varauduttu siihen, että niitä aletaan ompelemaan tai ommellaankin jo osassa taloja. Ja otetaan käyttöön sitten, kun suositus tulee.
Käsiä pestään ja hansikkaita käytetään. Tulevaisuus mietityttää.
– Se tässä vähän mietityttää, että mitä tapahtuu nyt, jos hallitus avaa koulut ja päiväkodit. Että jos ryhmät täyttyvät ja lapsia tulee paljon. Minua vähän kyllä pelottaa se tilanne, että kun kontakteja tulee ulkomaailmasta huomattavasti enemmän, Haikonen pohtii.