Tuoreen tutkimuksen mukaan on täysin turhaa haeskella unelmien kumppania, sillä "täydellistä matchia" ei ole olemassa – yhtä hyvin voisit antaa täysin tuntemattoman ihmisen valita deittikumppanisi!
Jos sinua pyydettäisiin kuvailemaan unelmiesi kumppania, mieleesi nousisi varmasti heti useita ominaisuuksia: mukava, eläinrakas, roteva, kiltti…
Tuoreen tutkimuksen mukaan tiettyjen ominaisuuksien haeskeleminen on kuitenkin täysin turhaa, sillä mitään juuri sinulle sopivaa "täydellistä ihmistyyppiä" ei ole olemassa.
– Ihmiset tapaavat ajatella, että jos he vain löytävät romanttisen kumppanin, jolla on kaikki ne ominaisuudet, joita he etsivät, niin se johtaisi mahtavaan, onnelliseen suhteeseen, tutkimustiimiä johtanut Jehan Sparks kuvasi New York Postille.
Kalifornialaisen yliopiston tutkimuksen tuloksia julkistettiin Journal of Experimental Psychology -lehdessä.
Näin tutkittiin
Ihminen olettaa, että ihastuu päätä pahkaa ihmiseen, joka omaa tietyn määrän toivottuja ominaisuuksia. Tutkimuksen mukaan tämä ei ole totta.
Testissä 700 miestä ja naista nimesi kolme suosikkiominaisuuttaan romanttisessa kumppanissa. Ominaisuuksia saattoivat olla esimerkiksi hauskuus, viehättävyys tai älykkyys.
Tämän jälkeen osanottajat arvioivat tuttaviensa viehättävyyttä sen perusteella, oliko heillä näitä suosikkiominaisuuksia. Tuttavat olivat esimerkiksi henkilön tuntemia sokkodeittikumppaneita, romanttisia kumppaneita tai ystäviä.
Kävi ilmi, että ihmiset todella ilmaisivat enemmän kiinnostusta tuttavaa kohtaan, jos tällä oli heidän kuvaamiaan "unelmaominaisuuksia". Koko totuus ei kuitenkaan ollut tässä!
Kolmannessa vaiheessa osanottajat arvioivat, onko heidän tuttavallaan täysin tuntemattoman ihmisen toivomia ominaisuuksia, kuten "ajattelevaisuus" tai "maanläheisyys". Kävi ilmi, että ihminen oli edelleen viehättynyt tuttavasta, vaikka lähtökohtana olivat tuntemattoman ihmisen toivomat, hyvät ominaisuudet.
Kumppanin "unelmaominaisuuksilla" ei ole mitään merkitystä
Sparksin mukaan ihminen etsiikin lopulta kumppania, jolla on positiivisia ominaisuuksia.
– Tarkoilla, positiivisilla ominaisuuksilla, joita etsimme romanttisessa partnerissa, ei välttämättä ole sen enempää väliä kuin positiivisilla ominaisuuksilla, joita joku satunnainen toinen ihminen etsii, Sparks kuvaa.
Ominaisuudet, joita sinkku itse listaa "unelmaominaisuuksiksi", eivät Sparksin mukaan millään tapaa enteile suhteen onnistumista. Tutkimusta tekemässä ollut professori Paul Eastwick vertaa koetta ravintolatilaukseen.
– Miksi tilaamme ruokaa ruokalistasta itsellemme itse? Koska vaikuttaa ilmiselvältä, että pidän siitä, minkä saan itse valita, Eastwick kuvasi tiedotteessa.
– Löydöksemme kuitenkin viittaavat siihen, että romantiikan alueella voisit yhtä hyvin antaa satunnaisen, tuntemattoman ihmisen "tilata" itsellesi. Pidät silloin aivan yhtä todennäköisesti siitä, mitä saat.
Anna mahdollisuus myös muunlaisille ihmisille
Sparksin mukaan "sen oikean" odottelu ei olekaan paras mahdollinen strategia, ja sen sijaan kannattaisi antaa muunkinlaisille ihmisille mahdollisuus.
– Älä odota täydellistä yhteensopivuutta. Asiat, joita etsit, eivät välttämättä ole niitä, joista lopulta pidät eniten, Sparks sanoo.
Tutkijoiden mukaan deittisovellusten monimutkaisten algoritmien sijaan kannattaisikin kenties kokeilla sovellusta, jossa ystävä tai sukulainen saa ehdottaa sopivaa kumppaniehdokasta käyttäjälle.
– Kokeile ihmisiä, tutustu heihin ajan kuluessa. Harkitse sitä, että deittailisit muitakin kuin "omaa tyyppiäsi". Vielä parempaa: anna ystäviesi valita deittikumppanisi! Saatat huomata, että se tekee sinut onnellisemmaksi, Sparks sanoo.
LUE MYÖS: Vastarakastuneet kertovat, miten parisuhde sai alkunsa koronakeväänä 2020 – edes Uudenmaan sulku ei saanut liekkiä sammumaan: "Oli luottamus siihen, että toinen säilyy"
Lue lisää lifestyle-aiheista!
Lähteet: Ucdavis.edu, Nypost.com, Journal of Experimental Psychology