Oletko koskaan miettinyt, miksi jotkut pariskunnat porskuttavat onnellisina vuodesta ja vuosikymmenistä toiseen, mutta toisten taival päättyy pettämiseen? Tutkijat ovat kehitelleet ilmiöön omaa teoriaansa.
Legendaaristelta näyttelijältä, Paul Newmanilta, kysyttiin kerran, kuinka hän pystyi pysymään uskollisena vaimolleen. Miehen kerrotaan todenneen: "Miksi mennä ulos hampurilaiselle, kun voi syödä pihviä kotona?"
Niinpä niin. Maailma on täynnä potentiaalisia hairahduksia, joten miksi jotkut ihmiset nauttivat "pihvinsä" kiltisti kotona ja toiset eivät vain voi vastustaa hampurilaista?
Rutgersin yliopiston tutkijoilla on teoria: Jos olet onnellisessa parisuhteessa, pidät alitajuntaisesti ihmisiä, jotka ovat mahdollinen uhka suhteellesi, vähemmän viehättävinä kuin he oikeasti ovatkaan.
Personality and Social Psychology Bulletin -lehdessä julkaistuun tutkimukseen osallistui 131 opiskelijaa. Tutkijat kertoivat heille, että he kaikki saisivat uuden labraparin, joka olisi vastakkaista sukupuolta.
Seuraavaksi opiskelijoille näytettiin kuvaa tästä salaperäisestä ihmisestä. Tämän jälkeen heitä pyydettiin tutkailemaan 11 kuvan sarjaa ja valitsemaan sen, joka eniten muistutti heidän uutta pariaan.
Uhka suhteelle muuttuu vähemmän viehättäväksi?
Oli kuitenkin yksi asia, jota opiskelijat eivät tienneet. Yksi kuvista oli nimittäin oikea kuva uudesta labraparista. Loput kymmenen olivat digitaalisesti muokattuja: viisi niistä oli muokattu niin, että henkilö näytti vähemmän viehättävältä ja viisi niin, että hän näytti viehättävämmältä.
Kun opiskelijat, joilla oli tyttö- tai poikaystävä, kuulivat, että uusi labrapari olisi sinkku (ja näin ollen uhka parisuhteelle), he valitsivat kuvia, joissa henkilö näytti vähemmän viehättävältä.
Toinen kokeilu paljasti myös sen, että parisuhteessa olevat opiskelijat näkivät uuden labraparinsa vähemmän viehättävänä myös silloin, kun heille kerrottiin, että hän olisi kiinnostunut deittailusta. Tämä piti etenkin silloin paikkansa, jos opiskelija oli onnellisessa parisuhteessa.
– Nämä vaikutukset tuntuivat tapahtuvan heidän sitä havainnomatta, tutkimusta johtanut Shana Cole kertoi Health-sivustolle.
Oman kumppanin piirteitä arvostetaan
Cole ja muut tutkijat eivät olleet täysin yllättyneitä tuloksista. Kyseessä oli luultavasti niin kutsuttu "houkutuksen aliarviointi" eli ajattelutapa siitä, ettei jokin olekaan lainkaan niin houkutteleva kuin se oikeasti voisi olla.
– On monia, monia keinoja, joiden avulla ihmiset voivat onnistuneesti vastustaa kiusauksia. Mutta kiusausten aliarviointi vaikuttaa erityisen hyvältä keinolta. Se vaikuttaa niin, ettei houkutus enää ole niin vahva. Jos ihmiset eivät koe vahvaa vetovoimaa toiseen ihmiseen – tai suklaapalaan tai tupakkaan tai uuteen kenkäpariin – heidän ei tee mieli antaa periksi houkutukselle, Cole perustelee.
Colen mukaan asiaan voi vaikuttaa vielä yksi tekijä. On mahdollista, että tutkimukseen osallistuneet opiskelijat olivat vain todella onnellisessa parisuhteessa.
– Voi olla, että onnelliset pariskunnat arvostavat omien kumppaniensa piirteitä. Ja kun he näkevät uuden ihmisen, he vertaavat tätä kumppaniinsa. Joten nämä vaikutukset voisivat tapahtua usean prosessin kautta, kun ensin ajatellaan omaa kumppania, sitten verrataan heitä kahta ja sitten tullaan siihen lopputulokseen, ettei se toinen ihminen ole yhtä viehättävä kuin oma kumppani.
Entä jos et voi vastustaa "hampurilaista"? Siinä tapauksessa kannattaa pohtia, oletko todella onnellinen parisuhteessasi.
Video: Näinkin voi käydä, jos jää kiinni pettämisestä.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Lähde: Health