Odotettu stadionhanke jäihin jopa vuosiksi – pallon potkusta aiheutuva melu valituksen perusteena: "Täytyy oikein tarkalla korvalla kuunnella"

oulustadion
Havainnekuva Heinäpäähän rakennettavasta 5 000 -paikkaisesta jalkapallostadionista. Arktes Oy
Julkaistu 08.03.2023 16:41
Toimittajan kuva

Ville-Veikko Valta

ville-veikko.valta@mtv.fi

@veksiveksi

Odotetun jalkapallostadionin rakentaminen Oulussa saattaa viivästyä vuosilla hankkeesta tehdystä valituksesta johtuen. Kuuden yksityishenkilön tekemässä valituksessa tartuttiin muun muassa pallon potkaisemisesta aiheutuviin meluhaittoihin. Hanketta rahoittavan AC Oulun puheenjohtajan Tomi Kaismon mukaan kaikki tarvittavat selvitykset on jo tehty.

Ouluun kauan kaivatun jalkapallostadionin rakentaminen näytti jo varmistuneen 6. helmikuuta, kun kaupunginvaltuusto teki yksimielisen päätöksen Heinäpään jalkapallostadionin rakentamiseen tähtäävästä kaavamuutoksesta.

Hankkeen suurimpiin rahoittajiin lukeutuva AC Oulun suuromistaja ja puheenjohtaja Tomi Kaismo osasi kuitenkin pelätä pahinta viime perjantaina soittaessaan Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen.

– Olen soittanut sinne kerran viikossa sen jälkeen, kun kaupunginvaltuuston päätös kaavamuutoksesta tuli, että mikä tilanne on, Kaismo kertaa MTV Urheilulle.

Kaavamuutosta koskeva valitus oli toimitettu hallinto-oikeuteen vain hetkeä ennen Kaismon puhelua.

– Harmittaa suunnattomasti, että näin on käynyt, Kaismo huokaa.

Valituksen seuraukset ovat hankkeelle välittömät. Rakennusprojektin oli alun perin tarkoitus alkaa jo tulevana keväänä tai viimeistään alkukesästä. Nyt mikään ei liikahda ennen valituksen käsittelyä.

– Tietenkin tämä viivästyttää asioita. Kysyin hallinto-oikeudesta, mikä on keskimääräinen käsittelyaika tällaisissa valituksissa, ja sieltä vastattiin, että 22 kuukautta. Puhutaan siis melkein kahden vuoden viivästyksestä, Kaismo manaa.

"Se olisi ollut valmiina kesällä 2024"

Veikkausliigassa pelaava AC Oulu pelaa kotiottelunsa tällä hetkellä Raatin stadionilla, joka on rakennettu yleisurheilun ehdolla. Kaismo huomauttaa, että etenkin luonnonnurmi aiheuttaa seuralle pohjoisissa oloissa hankaluuksia alku- ja loppukaudesta.

Heinäpään stadion ratkaisisi olosuhdeongelman ja toisi Ouluun mitat täyttävän jalkapallopyhätön, joka itsessään toisi vetovoimaa vahvaa urheilullista pohjaa rakentavan seuran ympärille.

Tuore valitus lyö nyt kapuloita oululaisen jalkapallon rattaisiin monessakin mielessä.

– Emme saa olosuhteita parannettua ja totta kai tämä itsessään jo aiheuttaa epävarmuustekijöitä hankkeen ympärille. Tässä stadionissa rahoitusrakenne olisi 75 prosenttia yksityistä rahaa ja 25 prosenttia julkista rahoitusta – sitä haettaisiin Oulun kaupungilta, opetus- ja kulttuuriministeriön avustushakemuksella ja Uefalta olosuhdeparantamisrahoitusta, Kaismo selvittää.

Kaismo arvioi, että viivästys saattaa vaikeuttaa juuri julkisen rahoituksen saamista projektiin. Oman lisähaasteensa tuovat inflaatio ja mahdollisesti entisestään kohoavat rakennuskustannukset.

– Jos ei olisi mitään mutkia tullut vastaan, meillä olisi ollut valmius aloittaa rakennustyöt jo kevään tai alkukesän aikana. Se olisi ollut valmiina kesällä 2024 eli reilun vuoden päästä. Nyt menee aika pitkään.

"Täytyy kuunnella tarkalla korvalla"

Heinäpään stadionin rakentamista vastustavan valituksen on tehnyt hallinto-oikeuden asiakirjojen perusteella kuusi alueella asuvaa yksityishenkilöä.

Valituksen mukaan Heinäpään stadionin vaikutuksia ympärivuotisena tapahtumakeskuksena ei ole riittävällä tavalla selvitetty. Valittajien näkemyksen mukaan myös stadionhankkeesta tehdyt hulevesiselvitykset ovat puutteellisia, eikä ilmastonmuutoksen vaikutuksiakaan olisi otettu huomioon.

Lisäksi stadionin rakentamisesta aiheutuvat muutokset alueen pysäköintiin ja liikennöintiin on valituksen mukaan jätetty huomiotta tai riittävällä tavalla kartoittamatta.

Erikoisimpana perusteena valituksessa voi pitää pohdintaa stadionista aiheutuvista mahdollisista meluhaitoista.

– Jalkapallo-ottelun keskiäänitasojen tarkastelussa on lisätty viiden desibelin häiritsevyyskorjaus, koska se sisältää iskumaisia komponentteja (pallon potku) sekä kapeakaistaista ääntä (tuomarin pilli), valituksessa todetaan.

– Täytyy oikein tarkalla korvalla kuunnella Liigacupin välierässä, millainen ääni lähtee, kun maalivahti vaikka avauspotkun niittaa, Kaismo hymähtää.

Lähimmän asuintalon on valituksessa katsottu sijaitsevan 150 metrin päässä stadionin sijoituspaikasta.

Kaismo muistuttaa, että kyseisellä paikalla Heinäpäässä on pelattu jalkapalloa 40 vuotta.

– Siellä pelataan tulevanakin kesänä lämmitettävällä tekonurmella ja viereisellä luonnonnurmella ihan samalla tavalla jalkapalloa.

"Täytyy ainakin yrittää"

Kaismon mukaan stadionhankkeesta on tehty kattavat selvitykset, muun muassa luonto- ja linnustoselvitykset, ennen Oulun kaupunginvaltuuston yksimielistä päätöstä. Hän toivoo valituksen johtuvan väärinkäsityksistä hankkeen ympärillä.

– Tavoite on, että pääsisin keskustelemaan valituksen tehneiden kanssa ja katsottaisiin, onko tässä tapahtunut väärinkäsityksiä. Saataisiin keskustelemalla asiat selväksi, ja he voisivat vetää valituksen pois, Kaismo toivoo.

– Toivon, että ei ole mistään kiusanteosta kyse. Katsotaan, jos päästään keskustelemaan heidän kanssaan. Täytyy ainakin yrittää.

Jalkapallostadionhankkeesta järjestetään julkinen keskustelutilaisuus Oulussa ensi maanantaina.

Tuoreimmat aiheesta

Veikkausliiga