Ohimeneväkin tilanne voi jäädä vaivaamaan vuosiksi – "seksuaalinen häirintä yritetään naamioida joskus vitsiksi"

170628_RFSU_15_128-1
Kuva RFSU:n ELISE-mallistosta.Kuva RFSU:n ELISE-mallistosta
Julkaistu 04.10.2017 18:31

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Kehon itsemääräämisoikeudella tarkoitetaan oikeutta päättää omaa itseä koskevista asioita. Seksuaalista häirintää ovat kaikki tilanteet, joissa henkilö ei ole omasta tahdostaan, ja jotka hän kokee epämukavina.

– Eri puolilla maailmaa ihmisten oikeus päättää omaa kehoaan koskevista asioista on uhattuna. Aborttioikeutta rajoitetaan, moni kohtaa elämänsä varrella seksuaalista häirintää ja seksuaalivähemmistöjä vainotaan. 84-vuotisen kokemuksemme mukaan muutos onnistuu parhaiten, kun mahdollisimman moni kokoontuu yhteisen kysymyksen äärelle, Suomen RFSU Oy:n toimitusjohtaja Katariina Kurikka sanoo.

Monille lähinnä kondomeista tuttu RFSU on julkaissut oman vaatemalliston. Muotimerkki ELISE tarjoaa Kurikan mukaan ihmisille mahdollisuuden ottaa kantaa kehon oikeuksien puolesta.

Seksuaalinen väkivalta kaikissa muodoissaan rikkoo

Kehon itsemääräämisoikeudella tarkoitetaan oikeutta päättää omaa itseään koskevista asioita.

”Opettele arvostamaan omaa kehoasi, ole myös arvostava toisia kohtaan. Puutu tilanteisiin, joissa huomaat toisen tulleen loukatuksi.”

– Sari Mäki

– Se on hyvin keskeinen osa seksuaalioikeuksia. Kehon ja seksuaaliterveyden näkökulmasta se tarkoittaa esimerkiksi oikeutta päättää seksistä ja seksisuhteistaan sekä oikeutta päättää lasten hankinnasta tai siitä haluaako lapsia, kertoo RFSU:n erityistason seksuaaliterapeutti Sari Mäki.

Kehon itsemääräämisoikeuteen kietoutuu olennaisena osana myös oikeus määrätä omasta sukupuolestaan.

– Muun muassa tyttöjen sukuelinten silpominen tai poikien ei lääketieteellinen ympärileikkaus ovat sellaisia asioita, joka loukkaavat lapsen kehon koskemattomuutta ja itsemääräämisoikeutta omaan kehoon. Seksuaalinen väkivalta kaikissa muodoissaan rikkoo jokaisen itsemääräämisoikeutta, Mäki sanoo.

Seksuaalisen häirinnän tai muun asiattoman toiminnan kohteeksi joutunut voi käsitellä asiaa pitkäänkin terapeutin vastaanotolla. Ulkopuolisen mielestä ohimenevälläkin tilanteella voi olla pitkäaikaisia vaikutuksia itsetuntoon ja kehonkuvaan sekä koko elämään vaikuttavia, voimakkaasti traumatisoivia vaikutuksia.

– Seksuaaliterapiassa nousee usein myös esiin asioita, joissa oma keho on joutunut arvostelun tai halveksunnan kohteeksi, ja nämä asiat voivat vaikuttaa minäkuvaan, oman kehon hyväksyntään ja seksiin, Mäki kertoo.

170628_RFSU_14_136-1Kuva RFSU:n ELISE-mallistosta

Jos asia häiritsee, se on häirintää

Aina loukkaaja ei edes tajua loukkaavansa. Kaikki eivät ymmärrä esimerkiksi sitä, miten loukkaavia seksuaalisesti väritetyt, sukupuoleen tai seksuaaliseen suuntautumiseen kohdistuvat vitsit ovat.

– Kehoon liittyvä kommentointi kaikissa muodoissaan on sellaista, joka vaikuttaa itsetuntoomme, mutta kommentoija ei välttämättä tiedosta miten haitallista se on. Nämä edellä mainitut asiat voidaan tulkita seksuaalisena häirintänä, Mäki sanoo.

– Seksuaalinen häirintä yritetään naamioida joskus vitsiksi, ja kuulija, joka kokee sen häirintänä, voi kuulla olevansa huumorintajuton. Pitää aina muistaa, että kyse on henkilökohtaisesta kokemuksesta, joka pitää ottaa aina tosissaan, hän jatkaa.

Seksuaalista häirintää ovat kaikki tilanteet, joissa henkilö ei ole omasta tahdostaan, ja jotka hän kokee epämukavina. Se loukkaa ihmisen koskemattomuutta ja seksuaalista itsetuntoa.

– Häirintää voivat olla myös vihjailevat katseet, nimittely ja seksuaaliset teot, Mäki sanoo.

Jos huomaa jonkun joutuvan häirinnän kohteeksi, tilanteeseen tulisi puuttua heti. Häirintää ei tule eteen vain tietyissä paikoissa, kuten baareissa tai väkijoukoissa; sitä voi tapahtua ystäväpiirissä tai työpaikalla. Joskus ahdistelija voi tulla yllättävältä taholta, jolloin ahdistavassa tilanteessa saattaa mennä niin sanotusti lukkoon.

– Seksuaaliseen häirintään syyllistyvä henkilö voi olla kaveri, tuntematon, joukko ihmisiä. Jopa työpaikalla tämä on mahdollista. Häirintään pitäisi aina olla nollatoleranssi, sitä ei saa naamioida ”tuhmiksi vitseiksi” tai flirttailuksi. Jos asia häiritsee kohteeksi joutuvaa tai sinua kuulijana, on se seksuaalista häirintää, Mäki summaa.

kysely - oletko kokenut seksuaalista häirintää

***

6:50img

Tuoreimmat aiheesta

Seksuaalisuus