Oikeistopopulistit koristelivat seinät Putin-kuvilla ja poseerasivat fanipaita päällä – "Perussuomalaiset positiivinen poikkeus"

Euroopan oikeistopopulistiset puolueet tuskin veisivät EU:ta lähemmäs Venäjää, tutkija arvioi.

Vielä kaksi vuotta sitten, ennen Venäjän laajamittaista hyökkäystä Ukrainaan, moni eurooppalainen oikeistopopulistinen liike hieroi ystävyyttä Kremlin kanssa.

Italian entinen sisäministeri, Lega-puolueen johtaja Matteo Salvini patsasteli Moskovassa Vladimir Putin-fanipaita päällä. Ranskassa Kansallisen liittouman silloinen johtaja Marine Le Pen otti vaalilainaa venäläisyhtiöltä ja ripusteli pitkin puoluetoimistoja yhteiskuviaan Putinin kanssa.

Julisteet tuhottiin sodan alettua.

– Oikeistopoliitikot yrittävät pestä käsiään ja vähän kuin valkopestä tilannetta, sanoo oikeistopopulismin tutkija ja tietokirjailija Yannick Lahti Helsingin yliopistosta.

Oikeistopopulisteille on povattu menestystä kesäkuun europarlamenttivaaleissa. Voisiko siis oikeistopopulistien voitto EU-vaaleissa lähentää unionin suhteita Venäjään?

– Sitä en usko, sillä tässä on tämä käsienpesuvaihe ja isänmurhavaihe meneillään, Lahti sanoo.

Venäjälle aiemmin myötämieliset eurooppalaiset puolueet haluavat tällä hetkellä näyttää, etteivät hyväksy Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tai Putinin politiikkaa.

– Täytyy myös muistaa, että nämäkin oikeistopopulistiset puolueet, jotka aiemmin ovat olleet myötämielisiä Putinin kanssa, ei heidän haluamansa kansallinen intressi ole sama kuin Putinin intressi.

Perussuomalaiset poikkeavat sisarpuolueistaan

Oikeistopopulististen puolueiden kiintymys Venäjään ei ole sattumaa. Sen lisäksi, että puolueet jakavat joitakin kansallismielisiä ja konservatiivisia arvoja Venäjän kanssa, ovat ne saaneet myös taloudellista tukea.

Yhdysvaltojen tiedustelun mukaan Kreml rahoitti Euroopan oikeistopopulistisia liikkeitä salassa 300 miljoonan dollarin edestä.

– Putinilla on ollut opportunistinen intressi, luodaan epäyhtenäistä hegemoniaa ja eripuraa Eurooppaan, Lahti kuvailee.

Vaikka perussuomalaiset kuuluvat arvokartalla oikeistopopulistien perheeseen, heidän suhtautumisensa Venäjään on ollut aatetovereita kriittisempää. Lahden mukaan perussuomalaiset eivät ole olleet russofiilinen puolue sisarpuolueidensa tapaan.

– Perussuomalainen puolue on positiivinen poikkeus eurooppalaisessa kontekstissa, Lahti sanoo.

– Siellä on olleet [Victor] Orbanit, [Geert] Wildersit, Le Penit ja Salvinit, mutta [perussuomalaiset] ovat olleet poikkeus siinä, että he eivät tavallaan ole ikinä tanssineet Kremlin pillin tahtiin.

Suomessa Venäjä-yhteydet ovat historiallisista syistä olleet aiemmin vahvempia vasemmistolaisissa puolueissa, Lahti kuvailee.

– Meillä nähty entisiä pääministereitä, [poliitikkoja] eri puolueista […], jotka suhtautuneet naiivisti ja menneet liike-elämään, toimineet konsulttirooleissa Venäjän kanssa ja ovat nyt jälkeenpäin joutuneet katsomaan peiliin. Ja ovat ehkä päässeet aika vähällä.

"En usko oikeistopopulistiseen tsunamiin"

Lahti pitää todennäköisenä, että oikeistopopulistit voivat kasvattaa kannatustaan tulevissa vaaleissa, mutta ennalta maalattuihin kuviin hän ei usko.

– En usko mihinkään tämmöiseen oikeistopopulistiseen tsunamiin. Tärkeämpää on se, miten he voittavat ja mitä he tekevät sillä voitolla.

Edellisissä eurovaaleissa ennakoitiin myös oikeistopopulistien vyöryä. Kannatusluvut kyllä kasvoivat, mutta vaalipuheista jäätiin kauas itse parlamentissa.

Oikeistopopulistiset poliitikot ovat tyypillisesti suosittuja hahmoja omissa maissaan, mutta Brysseliin sisään päästyä pitäisi pystyä organisoitumaan ja tekemään politiikkaa.

– Euroopan parlamentissa ei riitä pelkästään, että voitetaan. Pitäisi voittaa isosti ja sitten laatia jonkinlainen ohjelma, koska muuten se on vain show.

Katso tutkija Yannick Lahden koko haastattelu videolta:

Lue myös:

    Uusimmat