Unkarin valtapuolue haluaa perussuomalaisten ryhmään EU-parlamentissa – suomalaismeppi tyrmää ajatuksen

Pirkko Ruohonen-Lernerin mukaan Unkarin pääministeripuolueella ja perussuomalaisilla on perustavanlaatuisia mielipide-eroja.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán ilmoitti hiljattain puolueensa Fideszin aikovan liittyä EU-parlamentissa Euroopan konservatiivien ja reformistien (ECR) ryhmään. Liittyminen tapahtuisi eurovaalien jälkeen.

Orbán kertoi liittymisaikeista ylimääräisen EU-huippukokouksen yhteydessä. Kokouksessa Italian pääministerillä Giorgia Melonilla katsottiin olleen merkittävä rooli Orbánin taivuttelemisessa Ukraina-tuen taakse.

Melonin puolue Fratelli d’Italia (Italian veljet) on ECR-ryhmän jäsen.

ECR on EU-parlamentin kahdesta eurokriittisestä ryhmästä maltillisempi. Siihen kuuluu Suomesta perussuomalaiset, joka vaihtoi ryhmää ennen viime eduskuntavaaleja. Aiemmin perussuomalaisten mepit istuivat Identiteetti ja demokratia -ryhmässä (ID).

Orbánin ilmoituksen jälkeen ainakin ECR:n romanialais- ja tsekkiläisjäsenet ovat julkisesti ilmoittaneen vastustavansa Fidezsin liittymistä.

Myös perussuomalaisten meppi Pirkko Ruohonen-Lerner tyrmää ajatuksen.

– Perussuomalaisilla on perustavanlaatuisia ja sovittamattomia mielipide-eroja Unkarin Fidesz-puolueen kanssa. Ne liittyvät etenkin Ukrainan sotaan ja Unkarin harjoittamaan Venäjä-politiikkaan erityisesti EU-tasolla, Ruohonen-Lerner sanoo MTV:lle.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan Unkari on muun muassa jarruttanut useita Ukraina-tukipäätöksiä ja Venäjän vastaisia pakotepaketteja sekä vaatinut EU:ta muuttamaan Ukraina-linjaansa. 

Ruohonen-Lernerin mukaan Fideszin harjoittama politiikka on ristiriidassa myös ECR-ryhmän julkilausuttujen tavoitteiden kanssa. Ryhmä muun muassa korostaa transatlanttisen turvallisuusyhteistyön merkitystä ja tukea Euroopan uusille demokratioille.

– Niin kauan, kun Fidesz jatkaa nykyisellä ulko- ja turvallisuuspolitiittisella linjallaan, ei perussuomalaiset voi mitenkään tukea Fideszin liittymistä ECR:ään. 

– Ryhmän uskottavuus kärsisi vakavasti, jos jäseneksi hyväksyttäisiin avoimesti Kremlin agendaa ja narratiivia seuraava puolue, Ruohonen-Lerner sanoo.

Fidesz erosi keskustaoikeistolaisesta EPP:stä keväällä 2021 pitkään jatkuneen oikeusvaltiokiistan päätteeksi. Siitä lähtien Fideszin 11 meppiä ovat olleet ilman ryhmää.

Oikeistoryhmät vahvistumassa vaaleissa

Kesäkuussa pidettävissä eurovaaleissa kummallekin laitaoikeistoryhmälle ennustetaan hyvää tulosta, mikä voisi muuttaa EU-parlamentin nykyistä valtatasapainoa.

Tällä vaalikaudella enemmistöt ovat muodostuneet päätöksissä useimmiten EPP:n, keskustavasemmistolaisen S&D:n sekä liberaaliryhmä RE:n varaan, joskus myös vihreillä vahvistettuna.

Uudella kaudelle komission johtoon pyrkivä Ursula von der Leyen (EPP) linjasi tällä viikolla, millaisten ryhmien kanssa hän voisi tehdä EU-politiikassa yhteistyötä.

– Raja menee siinä puolustatteko demokratiaa, puolustatteko arvojamme, oletteko tiukasti oikeusvaltion takana, tuetteko Ukrainaa ja vastustatteko Putinin yrityksiä heikentää ja jakaa Eurooppaa. Näiden vastausten on oltava hyvin selvät, von der Leyen sanoi.

Kokoomuksen Sirpa Pietikäisen mielestä EU-parlamentissa pitäisi jatkossakin toimia niiden keskiryhmien varassa, jotka harjoittavat ”rakentavaa politiikkaa”. Kokoomus kuuluu EPP-ryhmään, joka on parlamentin suurin.

Joissakin kysymyksistä myös osa ECR-ryhmästä voitaisiin ottaa yhteistyöhön mukaan.

– Mutta sellainen yhteistyö, jossa olisivat EPP, ECR ja ID on minun mielestäni täysin pois laskuista, Pietikäinen sanoo MTV:lle.

Lue myös:

    Uusimmat