Oikeistopuolue otti vaalivoiton Espanjassa, mutta hallituksen muodostaminen näyttää hankalalta – tutkija näkee kaksi vaihtoehtoa

Oikeistopuolue Partido Popular oli suurin puolue Espanjan vaaleissa, mutta ei saa kokoon enemmistöhallitusta. Tutkija näkee, että edessä on kaksi vaihtoehtoa.

Espanjan sunnuntaisissa parlamenttivaaleissa voittoon nousi ennakoidusti oikeistopuolue Partido Popular (PP), mutta voitto jäi odotettua pienemmäksi.

Akatemiatutkija Timo Miettinen arvioi illan Kymmenen uutisissa, että maan pääministerin ja sosialistien Pedro Sanchezin päätös julistaa ennenaikaiset vaalit sai vasemmistoblokin ryhmittymään kahden suurimman vasemmistoryhmän ympärille.

Myös perinteiset äärioikeistoteemat kuten maahanmuutto ja kulttuuri- ja identiteettikysymykset jäivät poliittisessa keskustelussa talouskysymyksien varjoon, Miettinen sanoo.

– Se myös pelaa jonkin verran Sanchezin pussiin, kun nämä talousteemat dominoivat sosiaaliset kysymykset, niin se selkeästi hyödyttää näitä puolueita, jotka kampanjoivat pääosin tämän tyyppisillä teemoilla.

Seuraavaksi edessä on parlamentin kokoontuminen, jonka jälkeen maan kuningas Felipe VI asettaa suurimman puolueen puheenjohtajan neuvottelemaan hallitusta.

PP:n johtaja Alberto Nunez Feijoo on sanonut velvollisuudekseen yrittää muodostaa hallitus.

Edessä on kaksi vaihtoehtoa

Tehtävä näyttää kuitenkin hankalalta, sillä PP ei yllä parlamentissa ehdottomaan enemmistöön edes yhdessä mahdollisen tukipuolueensa, laitaoikeiston Voxin kanssa. Miettinen arvioi, että edessä on kaksi vaihtoehtoa.

– Joko käy samoin kun 2019 eli mennään uusintavaaleihin muutaman kuukauden päästä luultavasti loppuvuodesta tai sitten yritetään hyvin poikkeuksellista ratkaisua, joka olisi suuri koalitio kahden suuren ryhmittymän välillä.

Teoreettisesti vähemmistöhallitus on mahdollinen mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että vähemmistöhallitusta ei saa kovin luontevasti kasaan vasemmisto- eikä oikeistoblokilla, Miettinen arvioi.

Eurokriisin jälkeen äärioikeisto on nostanut kannatustaan Euroopassa ja joissain maissa polarisaatio on selkeästi lisääntynyt. Miettisen mukaan Espanja on esimerkki toisentyyppisestä kehityksestä.

– Kun palataan perinteisempiin teemoihin kuten näihin suuriin ilmastopoliittisiin kysymyksiin, se voi hyvinkin hyödyttää näitä perinteisempiä puolueita, jotka näiden teemojen ympärille on ryhmittynyt.

Lue myös:

    Uusimmat