MTV paikalla: Oikeudenkäynti Avarnin järjestyksenvalvojien väkivaltasyytteistä alkoi

Syyttäjän mukaan syytetyt ovat pääosin kiistäneet rikosepäilyt. Käräjäkäsittely jatkuu joulukuulle.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus ryhtyi tänään käsittelemään laajaa järjestyksenvalvojia koskevaa rikosvyyhtiä. Syyttäjä epäilee useiden järjestyksenvalvojien pahoinpidelleen ihmisiä juna-asemilla ja niiden läheisyydessä Vantaalla ja Helsingissä.

Rikosnimikkeinä jutussa ovat muun muassa törkeä pahoinpitely, pahoinpitely ja laiton uhkaus. Syytettyjä on yhteensä 17. He kaikki yhtä lukuun ottamatta ovat järjestyksenvalvojia. Syytetyt ovat pääosin kiistäneet epäillyt rikokset.

Oikeuden piti alkaa maanantaina käsitellä rikoskokonaisuutta, jossa syytettynä on 23- ja 24-vuotiaat järjestyksenvalvojina toimineet miehet. Syyttäjä epäilee kaksikkoa useista rikoksista, joissa uhreja on kaksi.

Oikeudenkäynti tästä kokonaisuudesta jouduttiin kuitenkin siirtämään, koska kumpikaan asianomistajista eli epäillyistä uhreista ei saapunut oikeudenkäyntiin. 

Oikeus jatkaa kolmanteen uhriin kohdistuvan rikoskokonaisuuden käsittelyä maanantaina iltapäivällä. Iltapäivän kokonaisuudessa syytettynä on sama 24-vuotias mies, joka oli syytettynä myös aamupäivän kokonaisuudessa.

Oikeudenkäynnille on varattu päiviä joulukuun puoliväliin asti. Juttukokonaisuus käsittää 24 erillistä haastehakemusta, jotka käsitellään jokainen erikseen. Tämä tarkoittaa, että syytteiden sisältö tulee julkiseksi vähitellen sitä mukaa kun käsittely etenee.

Uhreiksi valittu esimerkiksi päihtyneitä

Poliisi on kertonut, että väkivallanteot kohdistuivat pääsääntöisesti heikommassa asemassa oleviin, kuten päihtyneisiin ja puolustuskyvyttömiin sekä eri vähemmistöryhmiin kuuluviin ihmisiin.

– Teoille tunnusomaisimpia piirteitä ovat olleet maassa makaavan henkilön perusteeton kaasuttaminen ja teleskooppipatukalla lyöminen, sanoi tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Krista Vallila toukokuussa.

Suurimmasta osasta teoista on poliisin mukaan kameratallenne, mutta osassa tapauksista näytön saaminen on ollut vaikeaa. Uhreja on esimerkiksi kuljetettu paikkoihin, joihin valvontakamerat eivät ulotu. Poliisin mukaan epäiltyjä tekoja on tallentunut myös haalarikameroihin.

Järjestyksenvalvojien työnantaja Avarn Security kertoi maaliskuussa, että sen selvitysten mukaan ongelmat eivät ole yleistettävissä koko yritykseen, vaan niiden taustalla on "hyvin rajattu joukko".

Yhtiö kertoi muun muassa lisäävänsä omavalvontaa ja perustavansa kokonaisturvallisuusryhmän, jonka vastuulla on kehittää turvallisuuskoulutusta.

Lue myös:

    Uusimmat