Järjestyksenvalvojien pahoinpitelyvyyhti paisui: Alistavista väkivaltateoista epäillään 12 henkilöä, tapauksia yli 30 – useimmat uhrit päihtyneitä ja puolustuskyvyttömiä

Avarn Securityn työntekijöihin liittyvä pahoinpitelyvyyhti on paisunut. Viime joulukuussa poliisi epäili ainakin kuutta järjestyksenvalvojaa eriasteisista pahoinpitelyistä työaikana ja heistä viisi oli vangittuna. Vuoden alussa kiinniottoja tehtiin kolme lisää.

Nyt poliisi kertoo, että epäiltyjä on rikoskokonaisuudessa kaikkiaan 12. 

– Heistä yhdeksän on niin sanottuja päätekijöitä, joihin on tutkinnan aikana kohdistettu eri asteisia pakkokeinoja. Väkivaltarikosten lisäksi henkilöiden epäillään syyllistyneen virkavelvollisuuden rikkomiseen sekä virka-aseman väärinkäyttöön, kertoo rikoskomisario Krista Vallila Itä-Uudenmaan poliisista. 

Jutun esitutkinta on nyt valmistumassa ja siirtymässä syyttäjälle syyteharkintaan.

– Tapauksista noin 16 siirtyy syyttäjälle tämän viikon loppupuolella ja loput vielä toukokuun alkupuolella. Tapauksia on yhteensä reilu 30, mutta tarkka määrä täsmentyy myöhemmin, Vallila kertoo.

Epäillyt itse kiistävät syyllistyneensä asiassa rikoksiin.

Uhrit heikommassa asemassa

Jo viime vuoden lopulla kerrottiin, että epäillyt rikokset ovat tapahtuneet pääradan lähettyvillä Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Avarn Security kertoi heti tuoreeltaan päättäneensä epäiltyjen työsuhteet.

Rikoskokonaisuus herätti viime joulukuussa laajaa julkista mielenkiintoa. Poliisi pitää asiaa myös yhteiskunnallisesti merkittävänä.

­– Väkivallanteot ovat kohdistuneet pääsääntöisesti heikommassa asemassa oleviin kuten päihtyneisiin ja puolustuskyvyttömiin henkilöihin sekä erilaisiin vähemmistöryhmiin. Teoille tunnusomaisimpia piirteitä ovat olleet maassa makaavan henkilön perusteeton kaasuttaminen ja teleskooppipatukalla lyöminen.

Poliisi totesi viime vuoden lopulla, että tekoja yhdistää järjestyksenvalvojien toimivallan räikeä ylittäminen sekä uhrien nöyryytys ja alistaminen.

– Näissä tutkittavana olleissa tapauksissa järjestyksenvalvojat on lain nojalla asetettu poliisin avuksi liikenneasemille, kauppakeskuksiin sekä joukkoliikenteeseen ylläpitämään yleistä järjestystä ja turvallisuutta. Tässä tapauksessa järjestyksenvalvojat käyttävät myös julkista valtaa, sanoo Vallila.

Kaikki teot eivät ole tallentuneet

Suurimmasta osasta epäillyistä teoista on olemassa kameratallenne, mutta osassa tapauksista näytön saaminen on ollut haasteellista, koska uhreja on kuljetettu paikkoihin, mihin valvontakamerat eivät ulotu.

Muutamissa tapauksissa myös valvontakameroiden tallenteiden saamisessa on ollut haasteita, mutta näihinkin tapauksiin oli poliisin mukaan saatavissa muuta näyttöä.

Lue myös:

    Uusimmat