Viime vuoden verotietojen ruotiminen jatkui MTV:n Huomenta Suomessa, jossa keskusteltiin erityisesti suomalaisen verotuksen oikeudenmukaisuudesta. Aiheesta väänsivät vero-oikeuden emeritusprofessori Heikki Niskakangas ja Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen.
Professori Niskakankaan mielestä suomalaisessa verotuksessa toteutuu pääpiirteittäin se oikeudenmukaisuuden periaate, että verotus kiristyy tulojen noustessa ja että saman tulotason ihmiset maksavat suunnilleen yhtä paljon. Myös Mika Kuismasen mielestä verotus on pääosin oikeudenmukaista.
– Mutta oikeudenmukaisuus on aika vaikea käsite. Sen monopolisointi, että joku tietäisi tarkalleen mikä on oikeudenmukaista, niin se on aika vaarallista. Se kääntyy jo ideologian puolelle, sanoi Kuismanen.
– Ihminen kokee oikeudenmukaiseksi sen, että minä maksan vähän veroja ja toiset enemmän, tiivisti puolestaan Niskakangas.
Osinkoverotus jakoi mielipiteitä
Keskustelijoita jakoi varsinkin kysymys suomalaisen verotuksen yhdestä erikoisuudesta eli listaamattomien yritysten osinkojen kevyemmästä verotuksesta. Kyse on siitä, että osingoista vain 25 prosenttia on veronalaista pääomatuloa, jos osingon tuotto on alle kahdeksan prosenttia. Veroasteeksi muodostuu tällöin 7,5 prosenttia. Tällaista huojennettua osinkoa henkilö voi saada vuodessa korkeintaan 150 000 euroa.
Kuismasen mielestä voitonjaossa ei ole ongelmaa, ja hänen mukaansa se kannustaa kasvattamaan yritystä. Heikki Niskakangas näkee osinkojen verokohtelussa selkeän oikeudenmukaisuusongelman.
– Yrityksen omistaja pääsee näin hyödyntämään matalaa osinkoverotusta ja maksaa olennaisesti vähemmän veroja kuin vähemmän tienaava työntekijä. Ehkä jopa vain puolet siitä. Tässä ei toteudu oikeudenmukaisuuden peritaate.
Toisaalta yrittäjä sijoittaa yritykseensä, kasvattaa sitä ja ottaa samalla suuriakin riskejä. Eikö siitä pitäisi palkita?
– Jos riskistä ei palkita, niin ei täällä kyllä ole yrityksiä, veronmaksajia tai professoreita tutkimassa julkisella rahalla tätä problematiikkaa. Ja pitää muistaa, että yrittäjäriski ja sijoittajariski ovat kaksi eri asiaa, sanoi Mika Kuismanen.
– Riski on kyllä mielenkiintoinen asia. Lähtökohta on se, että riskiä palkitaan korkeammalla tuotolla, eikä matalammalla verotuksella. Ehkä voi olla niin, että riskaabelimpaa yritystoimintaa verotetaan kevyemmin, mutta ei se mikään itsestäänselvyys ole, vastasi Heikki Niskakangas.