Aiemmin tällä viikolla saksalaismedia kertoi, että liittovaltion sisäisen tiedustelun virasto BfV on luokitellut AfD:n epäillyksi ääriryhmäksi.
Saksassa Kölnin hallinto-oikeus on määrännyt, etteivät maan turvallisuusviranomaiset voi vielä aloittaa laitaoikeistolaisen AfD-puolueen valvontaa, kertovat Saksan radion ulkomaanpalvelu DW ja uutistoimisto AFP.
Aiemmin tällä viikolla saksalaismedia kertoi, että liittovaltion sisäisen tiedustelun virasto BfV on luokitellut AfD:n epäillyksi ääriryhmäksi. Päätös antaa tiedusteluelimille valtuuden varjostaa puoluetta ja seurata sen viestintää. Viranomaiset voivat päätöksen myötä myös mahdollisesti käyttää peitetehtävissä työskenteleviä agentteja AfD:n valvontaan.
Useita kanteita
AfD on nostanut useita kanteita BfV:tä vastaan. Puolueen mukaan siihen kohdistuva tutkinta asettaisi AfD:n epätasa-arvoiseen asemaan muihin puolueisiin verrattuna tulevissa vaaleissa. Hallinto-oikeuden mukaan oikeusjutut on saatava päätökseen ennen kuin mitään valvontaa voidaan aloittaa.
Maahanmuutto- ja islamvastaisuudesta tunnetun AfD:n jäsenet ovat muun muassa vähätelleet natsi-Saksan hirmutekoja, joita eräs puolueen edustaja kutsui merkitykseltään "linnunpaskaksi" Saksan historiassa.
Poliittiset jännitteet ovat Saksassa tänä vuonna korkealla, sillä syyskuussa käydään 15 vuoteen ensimmäiset parlamenttivaalit, joissa maata pitkään johtanut liittokansleri Angela Merkel ei enää ole hakemassa jatkokautta.
Viime vaaleissa AfD nousi parlamentin kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Puolueen kannatusluvut ovat kuitenkin olleet laskussa pandemian aikana, kun äänestäjien huomio on kääntynyt maahanmuutosta koronavirukseen.