Saksan liittokansleri on todennäköisesti vaihtumassa. Saksalaiset äänestävät tänään sunnuntaina liittopäivävaaleissa.
Mielipidekyselyiden perusteella selvästi eniten ääniä saavat kristillisdemokraatit, joiden ennustetaan saavan vajaan kolmasosan äänistä.
Toiselle sijalle ohi Scholzin luotsaamien sosiaalidemokraattien on nousemassa maahanmuuttovastainen Vaihtoehto Saksalle eli AfD-puolue. AfD:n uskotaan saavan viidesosan äänistä.
AfD:n kannatus on ollut viime aikoina vahvaa erityisesti entisen Itä-Saksan alueilla.
Katso MTV:n erikoislähetys kello 22.35
Saksan vaalitulosta käsittelevä erikoisohjelma Uutisextra: Saksa kääntyy oikealle esitetään sunnuntaina MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa kello 22.35.
Suorassa lähetyksessä tulosta analysoivat valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.), europarlamentaarikko Aura Salla (kok.) ja Saksalaissuomalaisen kauppakamarin toimitusjohtaja Jan Feller.
Keskustelua vetää MTV Uutisten ulkomaantoimituksen päällikkö Mirja Kivimäki.
Liittopäiville pääsevät varmuudella myös vihreät runsaalla kymmenesosalla äänistä, mutta muiden puolueiden selviäminen yli viiden prosentin äänikynnyksen on epävarmaa.
Saksan liittopäivävaaleissa on jaossa 630 paikkaa, jotka jaetaan vain yli viiden prosentin äänikynnyksen päässeiden puolueiden kesken.
Nämä puolueet myös neuvottelevat liittohallituksen muodostamisesta. Saksan vaalijärjestelmän vuoksi yhden puolueen enemmistö on hyvin epätodennäköinen.
Lue myös: Päätoimittajan kommentti: Eurooppa odottaa ihmemiestä – johtajan paikka on pedattu kaksimetriselle saksalaiselle
Suhtautuminen AfD:hen huolettaa
Liittopäivävaalit järjestetään ennenaikaisesti Scholzin vähemmistöhallituksen kaaduttua epäluottamuslauseeseen viime syksynä.
Vuoden 2021 liittopäivävaaleissa kristillisdemokraatit saivat historiansa huonoimman vaalituloksen, ja valtaan nousi Scholzin sosiaalidemokraattien johtama koalitiohallitus.
Tällä kertaa mahdollisiksi hallitusmuodostelmiksi on veikkailtu useita eri vaihtoehtoja, ja hallitusneuvottelujen odotetaan kestävän pitkään.
Neuvotteluja johtanee vaaleissa todennäköisesti enemmistön saava kristillisdemokraatit.
Hallituksen muodostamisesta tullee vaikeaa, sillä yksikään muu puolue ei suostu yhteistyöhön osin äärioikeistolaisen AfD:n kanssa.
Saksassa erityisesti politiikan vasemmalla laidalla huolta on kuitenkin aiheuttanut kristillisdemokraatteja luotsaavan Friedrich Merzin suhtautuminen AfD:hen.
Saksassa on ollut pitkään periaatteena, että AfD eristetään parlamenttityöskentelyssä, eikä sen kanssa tehdä yhteistyötä.
Tammikuussa Merz rikkoi tabun, kun hän vei maahanmuuttopolitiikkaa koskevan julkilausuman liittopäivillä läpi AfD:n tuella.
Jopa entinen liittokansleri Angela Merkel heitti lusikkansa soppaan ja kritisoi puoluetoveriaan Merziä.
Lauantaina viimeisessä kampanjatilaisuudessaan ennen vaaleja Merz lupasi olla vahva ääni EU:ssa.
– Euroopan täytyy vahvistua taas, ja Saksan täytyy olla sitoutunut EU:hun, sanoi Merz.
Lue myös: Saksan vaalien ennakkosuosikki haluaa muuttaa maan energiapolitiikkaa – bensa-autoille jatkoaikaa ja ydinvoima takaisin?
Todennäköiseltä vaalivoittajalta, CDU:n johtajalta Friedrich Merziltä odotetaan paljon, jollei peräti ihmeitä.AFP / Lehtikuva
Maahanmuutto puhututtaa
Maahanmuutto on noussut ykkösteemaksi Saksan vaaleissa.
AfD:n laariin uskotaan sataneen erityisesti tuleen roihahtaneen maahanmuuttokeskustelun taustalla olevat useat maahanmuuttajien tekemät väkivaltarikokset viimeisen vuoden aikana.
Esimerkiksi helmikuun alkupuolella 24-vuotias afganistanilaismies ajoi Münchenissä ammattiliiton järjestämään mielenosoitukseen osallistuneiden ihmisten päälle.
Poliisin mukaan teon motiivi on mahdollisesti islamistinen.
Tammikuussa afganistanilaismies puukotti kuoliaaksi miehen ja kaksivuotiaan pojan Aschaffenburgissa Baijerissa.
Joulukuussa viisi ihmistä kuoli ja kymmeniä loukkaantui, kun saudimies ajoi Magdeburgin kaupungin joulutorilla ihmisjoukkoon.
Lue myös: Saksan johtoon on nousemassa sijoitusjätille työskennellyt juristi, jolla ei ole hallituskokemusta – Saksan Mr. Burns, sanovat kriitikot
Ulkopuolista vaikuttamista
Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto on tehnyt kädenojennuksia Euroopan äärioikeistolle ja myös AfD:lle.
Runsas viikko sitten varapresidentti J. D. Vance tapasi Münchenissä AfD:n johtajan Alice Weidelin.
Myös Trumpin hallintoon niin ikään kuuluva miljardööri Elon Musk on pitänyt ahkerasti yhteyttä AfD:hen ja sanonut vain sen pystyvän pelastamaan Saksan.
Kaikki puolueet paitsi AfD itse ovat pitäneet toimia röyhkeänä sekaantumisena Saksan politiikkaan ennen vaaleja.
Saksan sisäministeriö on myös kertonut Venäjän pyrkineen auttamaan AfD:tä valeuutiskampanjalla liittopäivävaalien alla. Sisäministeriön mukaan osan kampanjoista taustalla oli Storm-1516-verkosto, jolla on yhteyksiä Kremliin.
Sisäministeriön mukaan kampanja oli kohdennettu liittopäivävaaleihin, mutta ei vaikuttanut laajasti.
Siinä annettiin ymmärtää, että Venäjään myötämielisesti suhtautuvaa AfD:tä kohdeltaisiin epäreilusti.
Valeuutisissa väitettiin esimerkiksi, että Leipzigin äänestyslipukkeissa ei olisi AfD:tä mukana ja että Hampurissa AfD:n saamia ääniä olisi tungettu silppuriin.
Storm-1516 on tuottanut aiemmin valeuutisia muun muassa Yhdysvaltojen vaalien alla demokraattien ehdokkaasta Kamala Harrisista.
Lue myös: Saksa hirttäytyi velkajarruun ja rimpuilee nyt siitä irti
3:52Miksi äärioikeistosta tuli Saksassa nuorten suosikki?