Oikeuden mukaan miehet eivät syyllistyneet törkeään henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmisteluun.
Helsingin käräjäoikeus on hylännyt syytteet moottoripyöräkerho Bandidos MC:n Tampereen kerhotiloihin suunnitellusta väkivaltaisesta iskusta. Oikeus katsoi, ettei kukaan kolmesta syytetystä ollut syyllistynyt törkeään henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmisteluun.
Käräjäoikeus totesi näytön viittaavan siihen, että kerhotilaan tehtävää iskua varten olisi mahdollisesti suunniteltu pommien hankkimista. Jäi kuitenkin epäselväksi, oliko tällaisia pommeja tosiasiassa valmiina, kuka ne on tilannut ja kenen ne on pitänyt noutaan. Lisäksi epäselväksi jäi, mistä ne olisi pitänyt noutaa.
Oikeus totesi myös, että iskun konkreettisesta toteuttamisesta käyty keskustelu jäi varsin yleiselle tasolle, eikä esimerkiksi sen ajankohdasta käyty yksityiskohtaista keskustelua. Myöskään iskun toteuttajista ei käyty keskustelua.
Johtopäätöksenään oikeus tuli siihen tulokseen, että iskun valmistelu ja siihen liittyvät konkreettiset toimet jäivät epäselviksi ja suunnitelma rikoksen tekemisestä varsin aukolliseksi ja ylimalkaiseksi. Iskua ei oikeuden mukaan olisi voitu toteuttaa niiden perusteella.
Lue myös: Bandidosin varapresidentti harvinaisessa haastattelussa: Vastustamme poliisin vaatimusta lakkauttaa ryhmä
Oikeus epäili välistä vetäjän tulleen potkituksi rikollisryhmästä
Kaksi miehistä tuomittiin kuitenkin pitkiin vankeusrangaistuksiin törkeistä huumausainerikoksista. Huumerikoksissa oli kyse kymmenien amfetamiinikilojen, 10 kilon MDMA-erän ja 20 000 ekstaasitabletin maahantuonnista ja levittämisestä. 35-vuotias Tobias Larsson sai 9 vuoden ja 6 kuukauden vankeustuomion, 47-vuotias Tord Adrian Pousar 6 vuoden tuomion.
Kaksikko määrättiin lisäksi menettämään kymmeniä tuhansia euroja huumeista saatua rikoshyötyä.
Päätekijä Larssonin tuomiota lievennettiin, koska hän oli merkittävästi selvittänyt tekemäänsä rikosta. Hän jo esitututkintavaiheessa tunnusti osuutensa ekstaasitablettien välitykseen ja kertoi hyvin seikkaperäisesti asemastaan ruotsalaisessa rikollisjärjestössä.
Hän vaati tuomion kohtuullistamista kuitenkin myös sillä perusteella, että oli jättänyt rikollisjärjestön, oli ohjelmassa sellaisista pois pyrkiville ja koska häneen perheineen kohdistui vakava henkeen ja terveyteen kohdistuva uhka.
Käräjäoikeus totesi, että jäi epäselväksi, oliko mies itse lähtenyt rikollisryhmästä, vai oliko hänet erotettu siitä huumerahoja koskevien epäselvyyksien vuoksi.
– Kysymys ei siten ole suoranaisesti nyt syyksi luettujen rikosten tekemisestä hänelle aiheutuneesta virallisesta tai epävirallisesta seuraamuksesta, kun otetaan huomioon se seikka, että väitettyä hengen tai terveyden vaaraa ei olisi ylipäätään aiheutunut ilman niin sanottua rahojen välistä vetämistä, tuomiossa todetaan.
Tuomio ei ole lainvoimainen.
Uutinen täydentyy.