Kuopion kouluhyökkääjää pidettiin mielentilatutkimuksessa "rajatapauksena" – tuomio raottaa karmean teon motiivia

Käräjäoikeus piti Kuopion kouluhyökkäyksen tekijää lähes alentuneesti syyntakeisena. Lopulta se kuitenkin katsoi, että tämä ymmärsi tekonsa merkityksen ja olisi voinut valita toimia toisin.

[Joel] Marinille suoritetun mielentilatutkimuksen mukaan hän ei ole mielisairas ja hänen kognitiivinen kapasiteettinsa on hyvä, tuomiossa kerrotaan.

Marinista tehdyn tutkimuslausunnon antaja oli pitänyt Marinia "rajatapauksena" syyntakeisen ja alentuneesti syyntakeisen välillä. Hän oli päätynyt siihen, että oli painavampia syitä pitää häntä alentuneesti syyntakeisen kuin syyntakeisena.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos oli kuitenkin katsonut Marinin olleen tekojen aikaan syyntakeinen. Teot edellyttivät pitkäaikaista ja johdonmukaista valmistelua, ja tekijällä oli edellytykset ymmärtää tekojensa lainvastaisuus ja seuraukset itselleen sekä muille, se katsoi. Marinin yleinen todellisuudentaju katsottiin myös normaaliksi, ja hän oli saanut hänelle tarjottua apua ongelmiinsa.

Tuomiossa analysoidaan tekijän mielenterveysongelmia

Tuomiossa käydään läpi hyökkääjän mielenterveyden ongelmia sekä kykyä tavanomaiseen sosiaaliseen kanssakäymiseen ja avun hakemiseen, joita pidettiin puutteellisina. Hänen kerrotaan saaneen myös apua ongelmiinsa, mutta jättäneen osan avusta vastaanottamatta.

Tuomiosta käy ilmi, että Marin oli kokenut olevansa erilainen ja joutunut kiusatuksi.

– Hän on kokenut kärsineensä epäoikeudenmukaisesta elämäntilanteesta ja kohtelusta ja katkeroitunut.

– Marin oli kokenut omansa ja muiden elämän arvottomaksi. Marin oli etsinyt internetistä tietoja koulusurmaajista ja samaistunut heidän kokemuksiinsa. Marin on kuvannut sisäisen pahan olonsa ja raivonsa ja vihansa kasvaneen opintomenestyksen heikentymisen jälkeen, ja vihan kohteiksi joutuivat sijaiskärsijöinä hänen uudet luokkatoverinsa. Hänen ensisijainen motiivinsa teolleen oli ollut itsemurha, tuomiossa kerrotaan.

Sai tyydytystä teon salaamisesta ja nautti uhrin pistämisestä miekalla

Marinin teon motiivi vaikuttaa tuomion perusteella olevan hyvin samanlainen kuin muillakin kouluhyökkääjillä.

– Hän on kertonut teollaan tavoitelleensa myös sitä, että hänet muistetaan sen johdosta, ja pyrkineensä salaamaan suunnitelmansa kaikilta niin, että teko yllättäisi kaikki. Tämän onnistumisesta hän on kertonut saaneensa tyydytystä. Marin on esitutkinnassa kertonut nautiskelleensa tilanteessa, jossa hän pisteli miekalla maahan jo lyyhistynyttä [uhria].

– Marin ei ole toiminut impulssin vallassa stressitilanteessa, vaan suunnitelmansa mukaisesti asiassa esitetyn selvityksen perusteella hyvin rauhallisesti, määrätietoisesti ja päättäväisesti, syyntakeisuutta arvioivassa tuomion kohdassa todetaan.

Ymmärsi, mitä oli tekemässä

Oikeus totesi, että Marin olisi voinut välttää rikoksen kertomalla jollekin kouluhyökkäystä koskevista ajatuksistaan. Koska hän kertoi empineensä tekoa vielä matkalla koululle, oikeus arvioi, ettei hänen mielentilansa tapahtumahetkellä olisi ollut siinä määrin järkkynyt, ettei hän olisi ymmärtänyt nyt kysymyksessä olevan kaltaisten tekojen tosiasiallista luonnetta ja oikeudenvastaisuutta ja ettei hänellä olisi ollut mahdollisuutta toimia toisin.

Marin ei ollut mielentilatutkimuksessa ilmaissut katumusta, mutta oli myöhemmin lisätutkinnassa ilmoittanut katuvansa sitä, mitä aiheutti muille ja itselleen.

Hän oli ilmaissut toivovansa, että olisi voinut teon tekemättä.

– Marinin katumuksen asteesta ja aitoudesta ei kuitenkaan ole tehtävissä päätelmiä Marinin kertomusten perusteella, tuomiossa todetaan.

Joel Marin tuomittiin elinkautiseen vankeuteen muun muassa yhdestä murhasta ja 20 murha yrityksestä. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat