Oikeusasiamies ihmettelee lakiluonnosta: Voiko turvapaikanhakija poistua vastaanottokeskuksesta?

Rajavartiomies Vaalimaan rajanylityspaikalla 15. joulukuuta 2023.
Lehtikuva
Julkaistu 26.02.2024 17:39
Toimittajan kuva

Maria Nykänen

maria.nykanen@mtv.fi

Rajamenettelylain lausuntokierros päättyi tänään. Eduskunnan oikeusasiamies arvostelee rajamenettelylain luonnosta ristiriitaisuuksista ja epäselvyyksistä.

Rajamenettelylaissa turvapaikkahakemukset voitaisiin käsitellä nopeutetusti rajan läheisyydessä. Sisäministeriön valmisteleman lakiluonnoksen mukaan turvapaikanhakijat eivät saisi poistua vastaanottokeskuksen alueelta muutoin kuin painavasta henkilökohtaisesta syystä.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Mikko Sarja ihmettelee lausunnossaan, miksi vastaanottokeskuksen alue voitaisiin aidata, mutta turvapaikan hakijoiden poistumista ei voitaisi estää voimakeinoin.

Tavoitteet vaikuttavat mielestäni jossain määrin ristiriitaisilta. Rajamenettelyn tarkoitus on toisaalta rajata turvapaikanhakijan liikkumisvapaus siten, että rajamenettelyn tehokas tarkoitus toteutuu, toisaalta henkilö voi halutessaan poistua valvotulta alueelta.

Lue myös: Rajamenettelylaki ei ratkaise itärajan tilannetta – uutta lakia olisi voitu soveltaa vain sataan itärajalta tulleeseen turvapaikanhakijaan

On mahdollista ja jopa todennäköistä, että moni rajamenettelyyn päätynyt turvapaikanhakija on kiinnostunut jatkamaan matkaa myös muualle Eurooppaan. Onko esityksen tarkoituksena se, että henkilö voi näin myös halutessaan tehdä, koska poistumista ei saa estää, lausunnossa todetaan.

"Hautajaisiin osallistuminen tuntuu teoreettiselta ajatukselta"

Oikeusasiamiehen lausunnon mukaan epäselvää on myös se, mitä tapahtuu, jos turvapaikanhakija poistuu hänelle määrätyltä alueelta.

Tullaanko hänet esimerkiksi poliisin toimesta noutamaan takaisin?

Lisäksi Sarja kehottaa täsmentämään, milloin hakijat saisivat poistua vastaanottokeskuksen alueelta. 

Lakiluonnoksessa mainittuja syitä ovat esimerkiksi lähiomaisen vakava sairaus, hautajaistet tai jokin muu painava henkilökohtainen syy.

Esimerkiksi Afrikasta tulevien turvapaikanhakijoiden osallistuminen esimerkiksi lakipykälässä mainittuihin hautajaisiin tuntuu teoreettiselta ajatukselta.

Supo pitää lakia tarpeellisena

Rajamenettelylain luonnoksesta ovat antaneet lausuntonsa myös muun muassa Suojelupoliisi ja ulkoministeriö.

Suojelupoliisi pitää lakiluonnosta tarpeellisena ja hyvin valmisteltuna.

Suojelupoliisi pitää erityisen tärkeänä ja kannatettavana sitä, että rajamenettelyä ja nopeutettua menettelyä voidaan käyttää kaikkiin niihin turvapaikanhakijoihin, joiden voidaan vakavista syistä katsoa olevan vaaraksi kansalliselle turvallisuudelle tai yleiselle järjestykselle. 

Rajamenettelylaki on tarkoitus viedä eduskunnan käsiteltäväksi, ja tuoda voimaan mahdollisimman pian.

Tuoreimmat aiheesta

Itäraja