Oikeuskansleri MTV Uutisille: Näihin pykäliin Suomi voisi vedota venäläisturismin lopettamiseksi – kyseenalaistaa Marinin esittämät tulkinnat

AOP Vaalimaa rajanylityspaikka raja-asema 7.04902130
com.pic. / Mauri Ratilainen / All Over Press
Julkaistu 22.09.2022 20:48
Toimittajan kuva

Maria Nykänen

maria.nykanen@mtv.fi

Venäläisten maahantulon kieltäminen ei välttämättä vaadi arviota jokaisen yksittäisen matkailijan aiheuttamasta turvallisuusuhasta, sanoo oikeuskansleri Tuomas Pöysti.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi tänään, että hallitus haluaa lopettaa venäläisten turismin Suomessa kokonaan, mutta keinojen löytäminen on ollut vaikeaa.

– Se vaatii tietenkin Schengen-säännösten puitteissa toimimisen ja turvallisuusviranomaisten arvion siitä, millä tavalla yksittäiset matkailijat aiheuttavat turvallisuusriskin matkustaessaan Suomeen tai Suomen läpi muualle.

Lue lisää: Pääministeri Marin: Turismi ja kauttakulku Suomen läpi on saatava loppumaan

Marin on aiemmin todennut, että venäläisten matkailun kieltäminen kokonaan ei onnistu ilman viranomaisten tulkintaa siitä, että jokainen venäläismatkailija on uhka Suomen turvallisuudelle.

Marinin esittämä tulkinta perustuu Schengen-säännöstöön, jonka mukaan ulkomaalaisen maahantulo voidaan kieltää, jos hänen katsotaan vaarantavan yleistä järjestystä ja turvallisuutta, kansanterveyttä tai Suomen kansainvälisiä suhteita.

Turvallisuuden vaarantaminen ei siis ole ainoa seikka, johon vetoamalla venäläisten maahantulo voidaan kieltää, sillä maahantulo voidaan kieltää myös vetoamalla esimerkiksi kansainvälisten suhteiden vaarantumiseen.

Maahantulon kieltäminen ei välttämättä vaadi yksilöllistä harkintaa

Marinin mukaan maahantulon kieltäminen vaatii siis yksilöllisen arvion matkailijan aiheuttamasta turvallisuusuhasta.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti on eri linjoilla. Hänen mukaansa maahantulon kieltäminen ei välttämättä vaadi, että jokaisen matkailijan katsotaan yksilönä aiheuttavan uhan kansalliselle turvallisuudelle.

– Aikaisempi käytäntö on ollut se, että kyse on nimeomaan yksilöllisestä riskistä ja harkinnasta, mutta säännöksissä ei sinänsä suljeta pois, etteikö se voisi olla tiettyyn maahan – tässä tapauksessa Venäjän – lakiin perustuvien velvoitteiden johdosta aiheutuvaa yleisempää riskiä.

Pöystin mukaan Venäjällä eilen julistettu osittainen liikekannallepano voisi mahdollistaa tulkinnan siitä, että venäläiset muodostaisivat kollektiivisesti uhan Suomen kansalliselle turvallisuudelle tai kansainvälisille suhteille.

– Se on mahdollista. Keskustelu onkin se, kuinka pitkälle kollektiivinen, Venäjän valtion toimintaan liittyvä, uhka ulottuu yksilötason päätöksentekoon. Jotkut valtiot ovat soveltaneet nimenomaan kollektiivista uhkaa.

Pöystin mukaan toinen keino puuttua venäläisten matkailuun Suomessa olisi esimerkiksi rajaliikenteen rajoittaminen rajavartiolain nojalla. Se vaatisi valtioneuvoston päätöksen ja vakavan kansallisen uhan olemassaolon.

Pöystin mukaan Venäjän eilinen ilmoitus osittaisesta liikekannallepanosta on muuttanut tilannetta.

– Liikekannallepano ja tilanteen eskaloituminen sekä Venäjän johdon puheet siitä, että tilanne kehystetään konfliktiksi länsimaiden kanssa vaikuttavat totta kai turvallisuuarvioon. Viime kädessä kyse on turvallisuusviranomaisten perustellusta pohja-arviosta, jonka pohjalta oikeudelliset päätökset täytyy tehdä.

Ulkoministeriö, sisäministeriö ja Rajavartiolaitos etsivät tänään koko päivän yhteistyössä keinoja venäläisten turistiliikenteen rajoittamiseksi. Ratkaisuja ei löytynyt, ja neuvottelut jatkuvat perjantaina.

Lue myös: Suomen rajan täyssulku venäläisturisteilta jakaa mielipiteitä eduskunnassa: "Ei ole järkevää sulkea Venäjää kokonaan ulkopuolelle"

Tuoreimmat aiheesta

Sanna Marin