Suomi rajoittaa venäläisten turistien maahantuloa voimakkaasti – "Nuorten miesten rajanylitykset ovat Venäjän toimien takia jo vähentyneet"

1:46imgVenäläisturistien viisumikiristys voimaan heti huomenna – "Vaarantaa Suomen kansainvälisiä suhteita"
Julkaistu 29.09.2022 14:17(Päivitetty 29.09.2022 18:13)

MTV UUTISET – STT

Venäläisturistien viisumeja koskevat rajoitukset astuvat voimaan ensi yönä heti puolenyön jälkeen, ja ne ovat voimassa toistaiseksi.

Hallituksen tänään julkistamalla periaatepäätöksellä pyritään lähtökohtaisesti estämään kokonaan nykytilanteessa venäläisten turismi Suomeen ja siihen liittyvä kauttakulku Suomen kautta kokonaan. 

Myös olemassa olevien viisumien voimassa olo harkitaan uudelleen.

STT:n tietojen mukaan rajoitukset voivat vähentää rajaliikennettä 30–50 prosenttia.

Rajoituksiin liittyy poikkeuksia

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoo, että rajoituksiin sisältyy poikkeuksia, jotka vertautuvat koronarajoituksiin. 

Suomeen voi siis edelleen matkustaa esimerkiksi perhesyistä tai humanitäärisistä syistä. Perheenjäseniksi määritellään tässä yhteydessä henkilöt lapsista isovanhempiin. 

Maahantulo-oikeus on jatkossakin myös niillä venäläisillä, joilla on Suomessa ennen 30. tätä kuuta, eli huomista, hankittu asunto tai kiinteistö, johon liittyy välittömiä huoltotarpeita.  

Tälläkin hetkellä kiinteistön omistajille ja osakkeiden omistajille myönnetään lähtökohtaisesti kertaviisumeita.

– Muutoksen jälkeenkin myönnetään vain kertaviisumeita. Kiinteistön omistaminen sinänsä ei ole viisumihakemusta helpottava peruste sen enempää kuin turismi, jossa majoitutaan esimerkiksi hotellissa tai vuokramökillä, Ulkoministeriöstä konsulipäällikkö Jussi Tanner sanoo.

Tarkempi lista ryhmistä julkaistaan myöhemmin tänään.

Valtioneuvosto teki asiaa koskevan periaatepäätöksen tänään istunnossaan. Periaatepäätös ei tarvitse eduskunnan hyväksyntää. 

1:14imgKatso myös: Suomeen saapui eilen 4 700 venäläistä

Suomi hakee yhä EU-tason päätöstä

Suomi hakee Haaviston mukaan edelleen EU-tason ratkaisuja asiassa. Suomi on aiemmin ehdottanut turismin täyskieltoa EU-tasolla.

Haavisto korostaa sitä, että Suomi ei ole missään vaiheessa halunnut olla kauttakulkumaa venäläisturisteille. Tällainen tilanne muodostui ja oli muodostumassa lentomatkustamisen rajoitusten myötä.

Lue myös: Kysely: Lähes viidennes Suomessa asuvista venäjänkielisistä pitää sotatoimia Ukrainassa oikeutettuna

Turismi voi vaarantaa Suomen kansainvälisiä suhteita

Hallitus perustelee rajoituksia sillä, että Venäjän kansalaisten maahantulo turismitarkoituksissa vaarantaa Suomen kansainväliset suhteet. Ne perustuvat Schengen-säännöstöön.

– Taustalla on ulkopoliittisen johdon arvio vaarasta maamme kansainvälisiin suhteisiin. Siinä on otettu huomioon myös painavia syitä, kuten puolustussotaa käyvän Ukrainan johdon kanssa käydyt keskustelut, EU:n asettamien lentoliikenteen rajoitusten kiertomahdollisuus sekä suhteet Baltian maihin ja Puolaan, Haavisto toteaa.

– Venäjän liikekannallepano on vaikuttanut merkittävästi tähän arvioon. 

Haavisto täsmentää tämän tarkoittavan Baltian ja Puolan kannalta sitä, että jos Suomen raja on auki sellaisille ihmisille, joilla on esto mennä Baltian maihin tai Puolaan, se merkitsisi suhteiden heikkenemistä kyseisiin maihin ja epäsuhtaa rajaliikenteessä.

Suomen turvallisuustilanne edelleen vakaa

Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) kertoo, että Suomen turvallisuustilanne on edelleen vakaa, mutta rajoitusten vaikutuksia seurataan. 

Mikkosen mukaan on varauduttava siihen, että laittomat rajanylitykset voivat uusien kiristysten myötä lisääntyä.

Mahdollisuuksia rajoitusten väärinkäytöksille väkisinkin jää, arvioi konsulipäällikkö Tanner. Hän sanoo, että täydellistä ratkaisua on mahdotonta saada, ellei rajaa suljeta kokonaan.

–  Pyrimme väärinkäytösilmiöissä pysymään kuitenkin kehityksen edellä, että näkisimme, minkälaiset asiat ihmisillä alkavat suusta suuhun viidakkorummun kautta levitä ja ettei aukea väyliä tulla, hän sanoo STT:lle.

Tärkein toimeenpaneva viranomainen on Rajavartiolaitos, ja venäläisten maahantulo arvioidaan maahantulopuhuttelussa.

Nuorten miesten maahantulo vähentymässä

Rajavartiolaitoksen mukaan rajanylitysmäärät ovat vaihdelleet 12 000–16 000 välillä päivässä.

Rajatarkastusyksikön päällikkö, eversti Tuomas Laosmaa kertoo, että Venäjän toiminta on vähentänyt rajanylitysten määriä viime päivinä.

– Meillä on viitteitä siitä, että Venäjän viranomaisten toiminta rajan toisella puolella on muuttunut, hän sanoo.

– Erityisesti nuorten miesten rajanylitykset ovat vähentyneet.

Poliittinen arvio eikä viranomaisten arvio

Hallitus ja viranomaiset ovat pohtineet viisumikysymystä kesästä alkaen. Jo syyskuun alusta alkaen venäläisille myönnettävien viisumien määrää rajattiin murto-osaan aiemmasta.

Poliittinen tahto oli kuitenkin pystyä rajoittamaan turistien tuloa tätäkin enemmän. Erilaisten vaihtoehtojen jälkeen uusin rajoitus päädyttiin tekemään poliittisen arvion eikä viranomaisarvion perusteella.

Tämä johtui siitä, että Suomessa turvallisuusviranomaiset eivät ole todenneet, että jokainen venäläinen turisti muodostaisi turvallisuusuhan Suomelle, kuten Baltian maissa ja Puolassa on todettu muodostavan.

– Viranomainen ei voi yksittäisen turistin maahantuloa estää sillä perusteella, että hän vaarantaa kansainväliset suhteet, jollei ole jotain yksityistä henkilöön liittyvää. Kun on poliittinen kokonaisarvio, että tämä nyt vain ilmiönä vaarantaa Suomen kansainväliset suhteet, silloin sitä voidaan soveltaa näihin yksittäisiin päätöksiin rajalla ja viisumin myöntöpäätöksiin, Tanner sanoo STT:lle.

Tannerin mukaan valtioneuvoston periaatepäätöksessä esitetyt perusteet ovat esimerkinomainen lista asioista, jotka ovat vaikuttaneet poliittiseen kokonaisarvioon.

Arvion siitä, että turistit vaarantavat Suomen kansainväliset suhteet, tekivät presidentti ja ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta viime viikolla.

2:22imgTällaisia ovat kultaiset passit ja viisumit, joiden avulla EU-alueelle voi ostaa pääsyn. Katso selitys videolta!

Lue myös: "Sinne jäi koko elämä" – venäläisperhe teki salamannopean päätöksen ja pakeni henkensä edestä Suomeen

Tuoreimmat aiheesta

Rajavalvonta