Hallituksen esitys ulkomaalaislain muuttamisesta voi olla karkotettavan oikeusturvan kannalta ongelmallinen, katsoo oikeuskanslerinvirasto lausunnossaan.
Uusi lakiesitys pyrkii nopeuttamaan järjestystä ja turvallisuutta uhkaavien henkilöiden karkottamista. Karkottaminen voitaisiin panna täytäntöön aikaisintaan 30 päivän kuluttua siitä, kun karkottamisesta on henkilölle ilmoitettu. Jos karkotettava valittaa asiasta hallinto-oikeuteen, tulisi hallinto-oikeuden antaa päätös 30 päivän kuluessa.
Oikeuskanslerinvirasto toteaa että keskimääräiset käsittelyajat hallinto-oikeuksissa olivat viime vuonna useiden kuukauden mittaisia. Kunkin karkottamisilmoituksen saaneen tilanteen yksilöllinen kartoittaminen 30 päivässä voisi uhata heidän oikeusturvaansa.
– Huomioon ottaen paitsi muun muassa olosuhteet maassa, johon henkilöä ollaan karkottamassa, myös karkotettavan siteet tuohon maahan ja Suomeen, saattaa ehdottomaksi asetettava määräaika päätöksen tekemiselle olla joissakin tapauksissa karkotettavan oikeusturvan kannalta ongelmallinen, apulaisoikeuskansleri Kimmo Hakonen sanoo antamassaan lausunnossa.
Oikeuskanslerinvirasto pitää perusteltuna lausunnon pyytämistä perustuslakivaliokunnalta.
Vaasan hallinto-oikeus puolestaan puuttuu lausunnossaan siihen, mitkä ovat karkotettavan todelliset kyvyt ymmärtää oikeutensa muutoksenhakuun ja oikeusapuun karkottamisilmoituksen saatuaan.
– Muiden maiden kuin Suomen kansalaisilla ei voida olettaa olevan tarvittavia tietoja, jotka takaisivat heidän oikeusturvansa tehokkaan ja todellisen toteutumisen ulkomaalaislain muutoksenhakusäännösten viidakossa.
Lakiesityksen lausuntokierros päättyi viime viikon perjantaina. Lausuntoa pyydettiin kaikkiaan 24 eri taholta.
Nykyinen ulkomaalaislaki ei salli karkotuksia ennen kuin ne ovat lainvoimaisia. STT uutisoi viime vuonna, että päätösten täytäntöönpano on voinut kestää pahimmillaan vuosia.