Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) mukaan oikeusministeriössä ei ole johtajuusongelmaa. Henriksson alleviivaa, että ministeriön yhteistyö THL:n kanssa on ollut sujuvaa.
Kokoomuksen kansanedustaja, perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Antti Häkkänen moittii oikeusministeriötä ja hallitusta heikosta kuntavaaleihin varautumisesta tänään Viiden jälkeen -ohjelmassa.
Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin mukaan ministeriö aloitti valmistautumisen vaaleihin jo viime syksynä.
– Mielestäni hän on tässä väärässä. Tilannehan on se, että oikeusministeriö on yhdessä THL:n kanssa valmistellut näitä vaaleja jo pitkään, Henriksson kommentoi MTV Uutisille.
Henrikssonin mukaan kunnille annettiin tarkempia ohjeita vaaleja koskien jo viime lokakuussa. Ohjeisiin lukeutui muun muassa tarpeeksi väljien tilojen varaaminen äänestyksiä varten.
– On ohjeistettu pleksilaseista, maskeista, käsidesistä ja niin edelleen. On annettu ohjeita myös siitä, että äänestyspaikkoja voi olla myös ulkona ja voi äänestää myös autosta
Häkkänen väläytti Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa, että kuntavaalien siirtäminen saattaisi kertoa myös johtamisongelmasta oikeusministeriössä.
– En näe, että meillä on johtamisongelmaa, vaan meillä on virusongelma Suomessa.
– En oikein ymmärrä sitä, että eletään jotenkin siinä uskossa, että vaalien järjestäminen olisi johtamisongelma. Haluaisin vähän enemmän konkretiaa näihin syytöksiin.
Lue lisää: Ex-oikeusministeri Antti Häkkänen kuntavaalien siirrosta: Hallituksella on johtajuusongelma – "Varautuminen on pettänyt aika räikeästi"
Kuinka eristyksistä äänestetään?
Henrikssonin mukaan yhteistyö THL:n kanssa on sujunut hyvin. THL:n näkemys eristyksissä olevien henkilöiden äänestysmahdollisuuksista oli kuitenkin jyrkkä, ja tuli oikeusministeriön mukaan myöhään, vasta helmikuussa.
– He näkivät, ettei olisi minkäänlaista mahdollisuutta kotiäänestyksen avulla mahdollistaa sitä, että erityksissä olevat voisivat turvallisesti äänestää.
Henriksson peräänkuulutti tilanteessa luovia ratkaisuja, joita ei kuitenkaan koskaan löydetty. THL sen sijaan pysyi kannassaan eli koronapotilaat eivät pystyisi turvallisesti äänestämään.
– Ratkaisua on kunnioitettava.
Yksi uutta vaalipäivää helpottamaan kehitetty ratkaisu on ennakkoäänestysajan pidentäminen kahteen viikkoon.
Henrikssonin mukaan tämä helpottaa erityisesti eristyksissä olevien mahdollisuutta äänestää.
Mutta miksi ennakkoäänestystä ei voitu pidentää jo kevään vaaleja varten?
– Syksyllä virkamiehet olivat vahvasti vielä sitä mieltä, että meillä on varsin pitkä ennakkoäänestysaika jo Suomessa ja yleensä suomalaiset äänestävät ahkerimmin ennakkoäänestyksen viimeisimpinä päivinä ja että sillä ei olisi siksi suurta vaikutusta. Silloin ei ollut vielä tietoa tästä THL:n erittäin tiukasta, mutta ymmärrettävästä linjasta.
Lue myös: Ministeri Saarikko: Päätös kuntavaalien siirtämisestä olisi voitu tehdä aiemmin
Kaksi kuukautta lisäaikaa
Oikeusministeriöllä on nyt noin kaksi kuukautta aikaa valmistautua kesäkuussa järjestettäviin kuntavaaleihin. Henrikssonin mukaan kaikki vaihehdot otetaan tarkasteluun.
– Joka kunnassa tulee miettiä, onko äänestyspaikkojen lisääminen entisestään mahdollista.
Jotta jokainen pääsee hyödyntämään äänioikeuttaan, esimerkiksi kotiäänestykseen on saatava tarpeeksi väkeä.
Hallitus on jo linjannut, että kaikki kotiäänestyksen vaalitoimitsijat tullaan rokottamaan ennen vaaleja.
– Toisiamme tukien olen varma, että pystymme kesäkuussa hoitamaan tämän tilanteen niin, että on turvallista käydä äänestämässä sekä ennakkoon että äänestyspäivänä.
Henriksson muistuttaa myös siitä, että kaikkien on osallistuttava pandemiatilanteen hillitsemiseen.
– Meidän kaikkien pitää tehdä kaikkemme, jotta vältämme konkakteja ja saamme koronakäyrän laskusuuntaan.
Toivoa synkkiin tartuntalukuihin tuovat rokotettujen lisääntyminen kevään myötä.
– Silloin on paremmat edellytykset toteuttaa terveysturvalliset vaalit.