Kuntavaalien siirtämiseen suhtaudutaan puoluekentällä nihkeästi - oikeuskansleri yllätti puoluesihteerit "housut kintuissa"

3:16img
Aiemmin tänä vuonna oikeusministeriön virkamiehet ehdottivat kuntavaalien siirtämistä.
Julkaistu 17.02.2021 17:05
Toimittajan kuva

Ossi Rajala

ossi.rajala@mtv.fi

@OssiRajala
Toimittajan kuva

Antonia Berg

antonia.berg@mtv.fi

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti pitää STT:lle antamassaan haastattelussa mahdollisena, että kuntavaalien ajankohtaa joudutaan harkitsemaan uudelleen koronapandemian takia. MTV Uutisten haastattelemat puoluesihteerit ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) eivät ole vaaleja ainakaan vielä siirtämässä.

Ainakin kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokko yllättyi oikeuskansleri Pöystin kannanotosta.

– On aika yllättävää, että kun vaalit ovat jo lähellä niin sekä oikeusministeriön virkakunta että oikeuskansleri ottavat tällaisia kysymyksiä esille. Nyt odotetaan oikeusministeriöltä väkeviä toimia sen turvaamiseksi, että kuntavaalit voidaan toimittaa ajallaan. Kannanotto yllätti meidät housut kintuissa, Kokko pohtii.

Sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholm lähtee niin ikään siitä, että kuntavaalit järjestetään suunnitellusti huhtikuussa. Varsinainen vaalipäivä on 18. huhtikuuta.

– Minun ajatukseni on se, että mahdollisimman paljon normaalin aikaan liittyvää pyritään järjestämään myös korona-aikana, toki terveysturvallisesti. Virkamiehet lähestyvät tätä enemmän riskien kautta. Olemme olleet sitä mieltä, että kyllä vaalien järjestäminen Suomessakin onnistuu, kun se on muuallakin onnistunut, Rönnholm sanoo.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) korostaa, että koronatilannetta seurataan koko ajan ja tarvittaessa vaalien ajankohtaa voidaan muuttaa.

– Helmikuun aikana tullaan päättämään siitä, järjestetäänkö vaalit vai ei. Tässä edelleen lähdetään siitä, että vaalit järjestetään. Vaalit on järjestettävä terveysturvallisesti ja edelleen on yksityiskohtia, joita on selvitettävä. Työ on käynnissä, Henriksson kertoo.

Mitä sanoo THL?

Ratkaisevaa on todennäköisesti se, miten terveysturvallisuuden asiantuntijat vaaleihin suhtautuvat.

– Hyvin herkällä korvalla kuuntelen, mitä mieltä THL:n asiantuntijat ovat epidemiatilanteesta. Sitten mietitään näitä asioita yhdessä kaikkien eduskuntapuolueiden kesken, Henriksson sanoo.

Toistaiseksi kaikki eduskuntapuolueet ovat lähteneet siitä, että vaalit voidaan pitää ajallaan.

– Jos on mahdollista käydä kaupassa, niin myös vaalit on mahdollista järjestää, kun käytetään maskeja ja huolehditaan hyvästä käsihygieniasta.  Jos joudutaan sulkemaan yhteiskuntaa, sitten asia on eri, Henriksson miettii.

Puoluesihteerit ovat seuraavaksi koolla perjantaina ja tuolloin käydään jälleen läpi sitä, miten vaalit voidaan turvallisesti järjestää. Lopullinen päätös vaalien ajankohdasta tehdään lähiviikkojen aikana.

– Edellytämme oikeusministeriöstä vastauksia, miten vaalit voidaan turvallisesti järjestää. On tärkeätä, että oikeuskanslerin esittämiin huoliin löytyvät vastaukset, Kokko sanoo.

– Jos ei pahempaa tapahdu. Voimme pleksien, maskien ja drive-in paikkojen avulla vaalit järjestää, kertoo puolestaan Rönnholm.

Vaalien siirtäminen edellyttäisi painavia perusteita.

Terveysturvallisuudesta annettu ohjeet

Jotta äänestäminen tapahtuu terveysturvallisesti, oikeusministeriö ja THL ohjeistavat vaalitoimitsijoita käyttämään hengityssuojainta ja visiiriä.

Kahden metrin turvaväleistä ja käsien puhdistamisesta on myös huolehdittava. Äänestäjät jonottavat äänestyspaikan ulkopuolella turvavälein, jos se on mahdollista.

Äänestäjän täytyy riisua maskinsa, jos vaalivirkailija ei muuten voi varmistaa äänestäjän henkilöllisyyttä.

Jos äänestäjällä ei ole maskia, hänelle voidaan tarjota maskia tai visiiriä käytettäväksi. Jos äänestäjä kieltäytyy maskin käyttämisestä, se ei kuitenkaan ole este äänestyksen toteuttamiselle.

Huhtikuun 7. päivä alkavassa ennakkoäänestyksessä voidaan käyttää ulkona sijaitsevia äänestyspaikkoja, kunhan vaalisalaisuudesta huolehditaan tarkasti.

Koronapandemian takia myös kotiäänestäminen ja drive-in-äänestys ovat vaihtoehtoja.

Lue myös: Eeva Lehtimäen kommentti: Epävarmuus kuntavaalien ympärillä jatkuu –  oikeuskanslerin ulostulo yllätti puolueet 

Tuoreimmat aiheesta

Kuntavaalit