"Olemme normalisoineet kuolemat" – vaarallinen matka Välimeren yli on vienyt alkuvuonna jo satojen siirtolaisten hengen

Italia ja Kreikka ottavat Euroopassa vastaan suurimman osan Välimeren ylittävistä siirtolaisista. Suomen Pakolaisavun Annu Lehtisen mukaan ylittäjiä tänä vuonna ollut jo yli 40 000.

Tilastollisesti Välimeri on vaarallisin rajanylityspaikka maailmassa. Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestö IOM:n Missing Migrants -ohjelman mukaan reitillä on vuodesta 2014 lähtien kuollut tai kadonnut yli 26 000 ihmistä.

Tämän vuoden ensimmäisen kolmen kuukauden aikana kuolleita on jo yli 400.

– Ehkä laajemminkin tilastojen yhteydessä pitäisi puhua siitä, että kyse on ihmisistä, jotka kuolevat. Koko tämä Välimeren ja Euroopan tilanne on mennyt siihen, että me olemme ikään kuin normalisoineet nämä kuolemat, Amnesty Suomen oikeudellinen asiantuntija Pargol Miraftabi sanoo.

– Emme puhu siitä, että nämä ovat oikeasti ihmisiä, joidenkin lapsia, vanhempia, siskoja ja veljiä, hän jatkaa.

Alkuvuonna Välimerellä on nähty useita dramaattisia ja vaarallisia tilanteita. Liian täyteen pakatut siirtolaisuusveneet ovat lähteneet ajelehtimaan.

Pelkästään pääsiäisenä Italian rannikkovartiosto teki töitä noin 3000 siirtolaisen pelastamiseksi.

– Välimeri on lähtökohtaisesti todella turvaton reittivaihtoehto, kun otetaan huomioon sää- ja meriolosuhteet ylipäätään. Suuri vaara nousee myös siitä, että monesti ollaan salakuljettajien tai epävarmojen reitittäjien varassa tekemässä reititystä. Veneet ovat jo lähtökohtaisesti heikkokuntoisia, Suomen Pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtinen kertoo.

Konfliktit ja nälänhätä ajavat ihmiset liikkeelle

Tällä hetkellä suurin osa siirtolaisista saapuu Pohjois-Afrikasta, Norsunluurannikolta ja Guineasta. Konfliktit, näköalattomuus ja esimerkiksi ruokakriisin syveneminen vaikuttavat lähtöön.  

– Norsunluurannikolla on ollut presidentinvaalit ja niiden jälkeiset jännitteet, Guinessa taas etnisten ryhmien välisiä jännitteitä ja konflikteja. Kaikella tällaiselle on oma välitön vaikutteensa, Lehtinen sanoo.

– Ruokapula on todella merkittävä asia. Kun nälänhätä lisääntyy, ihmiset joutuvat lähtemään liikkeelle, Miraftabi jatkaa.

Asiantuntijoiden mukaan Euroopassa tarvitaan tilanteen ratkaisemiseksi solidaarisuutta ja valtioiden välistä yhteistyötä. Italia on julistanut hätätilan alkuvuodesta saapuneen suuren siirtolaismäärän vuoksi.

– Tarvitaan yhteisiä eurooppalaisia turvapoliittisia ja järjestelmällisiä ratkaisuja. Italia ja Kreikka eivät pysty yksin kohtuuttomasti kantamaan tätä, vaan muiden Euroopan valtioiden täytyy myös olla jollain tavalla mukana, Lehtinen toteaa.

Miraftabin mukaan keinoja tilanteen parantamiseen olisi jo olemassa. Riskialttiin merimatkan sijaan ihmisille tulisi tarjota muita turvallisia reittejä siirtolaisuuteen. Yksi keino voisi olla ottaa käyttöön humanitaarinen viisumi.

– Tämä pitäisi saada täällä meillä hallitusohjelmaan. Kansalliseen kiintiöön pitää saada merkittävä nosto, ja myös perheenyhdistämistä tulee helpottaa, samoin työ- ja opiskeluperustaisia lupia. Meillä on hirveästi välineitä, mutta kun niitä ei käytetä, ihmiset joutuvat lähtemään näille hyvin vaarallisille ja tappaville matkoille.

Lue myös:

    Uusimmat