"Olemme Putinin sukupolvi" – viisi venäläisnuorta kertoo, mitä odottavat tulevaisuudelta

AOP Putin ja venäläisnuoret
Vladimir Putin on hallinnut Venäjää 25 vuotta. Nuoret pohtivat, minkälainen on maan tulevaisuus.STELLA Pictures
Julkaistu 10.03.2024 14:17
Toimittajan kuva
Hanna Vaittinen

hanna.vaittinen@mtv.fi

Venäjällä nuoret aikuiset ovat eläneet koko ikänsä Vladimir Putinin vallan alaisena. Uutistoimisto Reutersin toimittajat kysyivät viideltä nuorelta, miten he näkevät maansa tulevaisuuden, Putinin kanssa tai ilman.

Zaurbek, 27, näkee Vladimir Putinin tasapainon ja turvallisuuden takaajana. Egor, 18, näkee presidentin ”arvottomana” henkilönä, joka pitäisi laittaa vankilaan.

He molemmat ovat kasvaneet lapsuuden ja nuoruutensa Putinin Venäjällä.

– Me olemme Putinin sukupolvi. Niin voi sanoa, koska emme ole nähneet muuta, sanoo Zaurbek.

Putin astui presidentiksi vuoden 1999 viimeisenä päivänä, ja on siitä saakka johtanut Venäjää joko presidenttinä tai pääministerinä.

Jos ja kun hänet valitaan jälleen presidentiksi ensi viikolla, päihittää hän Josef Stalinin ennätyksen pitkäaikaisimpana Venäjän hallitsijana viimeiseen 200 vuoteen.

Kannatusmittauksissa Putin nauttii yli 80 prosentin kannatusta, vaikka tulosten luotettavuus on kyseenalaista. Nuoret aikuiset ovat kyselyissä jokseenkin kriittisempiä siitä, onko maa menossa oikeaan suuntaan.

Viisi nuorta kertoi Reutersin haastatteluissa, mitä he ajattelevat Putinista ja tulevaisuudesta. Videoilla pääset kurkistamaan heidän elämäänsä.

Zaurbek Burnatsev, Vladikavkaz

1:40img

Zaurbek, 27, uskoo Putinin pitävän Venäjän turvallisena.

Zaurbek Burnatsev, 27, asuu Pohjois-Ossetia-Alanian tasavallassa, jossa vuoden 1991 Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen puhkesi sotia, pommituksia ja panttivankitilanteita.

Zaurbek muistaa lapsuudestaan ajat, kun äiti soitti hädissään ja kertoi Zaurbekin koulureitin varrella tapahtuneesta terroristi-iskusta.

Putinin kampanjakeskuksessa Vladikavkazissa vapaaehtoisena työskentelevä Zaurbek kokee asioiden menneen parempaan suuntaan. Hän uskoo Putinin varmistavan turvallisuuden myös jatkossa.

– Nähdäkseni asiat ovat paremmin kuin ennen. Toivottavasti ne menevät vieläkin parempaan suuntaan.

Egor Lvov, Moskova

1:32img

Egor Lvov, 18, pitää Putinia "arvottomana" henkilönä, joka pitäisi laittaa vankilaan.

Yliopisto-opiskelija Egor Lvov, 18, ei haluaisi jättää Venäjää, vaikka niskalenkki sananvapaudesta ja ihmisoikeuksista kiristyy yhä tiukemmalle.

– Miksi minun pitäisi lähteä? Kelvottomat ihmiset ovat kaapanneet vallan maassani ja pitäneet sitä 25 vuotta. Miksi minun pitäisi lähteä eikä heidän? Mielestäni heidän on aika lähteä tai mennä vankilaan.

Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainassa – mitä valtionjohto kutsuu "erikoisoperaatioksi" – kaikenlainen aktivismi tai edes tyytymättömyyden ilmaisu voi johtaa pidätykseen. Egor yrittää tasapainoilla aktivismin ja tiukkojen lakien välillä.

Hän oli tukemassa oppositiopoliitikko Boris Nadezhdinin presidenttikampanjaa, jonka vaaliviranomaiset kuitenkin katkaisivat lähtökuoppiinsa. Egor kuitenkin sanoo olevansa yllättänyt, että he saivat kampanjoida näinkin laajasti ilman, että "kukaan yritti hakata heitä kepillä päähän".

Egor ei tiedä, missä Venäjä tai hän itse kymmenen vuoden päästä on, mutta pysyy toiveikkaana paremmasta tulevaisuudesta.

Maxim Golomaryev, Jakutsk

1:32img

Maxim, 25, haluaa pysyä Jakutiassa ja kehittää itseään taiteilijana.

Maailman kylmimmässä kaupungissa Jakutskissa asuva yliopisto-opiskelija ja tanssija Maxim Golomaryev ei halua ajatella liikaa tulevaisuutta.

– En mieti tulevaa. Minä vain ajelehdin elämän virran mukana, Maxim sanoo.

Kun häneltä kysytään kahden vuoden aikana tapahtuneesta muutoksesta, hän keskittyy arvioimaan omaa kehitystään taiteilijana, ei sotaan tai politiikkaan.

Hän kuitenkin mainitsee, että esimerkiksi iPhonet tai Instagram eivät enää toimi kunnolla.

– Mitä sitten? Voimme elää ilman Apple Payta tai iPhonea, Maxim toteaa.

Elizaveta Kazantseva, Jekaterinburg

3:14img

Elizaveta Kazantsevan, 21, isovanhemmat eivät voi ymmärtää, miten joku voi olla erimieltä valtionjohdon kanssa.

Elizaveta Kazantseva, 21, pidätettiin tämän vuoden alussa, kun hän laski ystävänsä kanssa kukkia sotamuistomerkille asuinkaupungissaan Jekaterinburgissa. Viranomaisten mielestä kyse oli sotilaiden vaimojen laittomasti järjestämästä mielenilmauksesta.

Liberaalin Jabloko-puolueen aktiivina toimiva Elizaveta sanoo olevansa huolissaan viranomaisten koventuneista otteista.

Kymmenen vuoden päästä Elizaveta haluaa olla "hyvä ihminen, joka ei ole vankilassa". Hän on huolissaan suunnasta, jota kohti Venäjä on menossa. Edessä hän näkee useita ongelmia, eikä matka tule olemaan helppo.

– Mutta uskon, että lopulta Venäjä selviää tästä koettelemuksesta ja vihdoin tulee vapaaksi ja demokraattiseksi valtioksi.

Artyom Kolenov, Donin Rostov

0:57img

Artyom Kolenov, 25, ei näe ketään muuta sopivaa hallitsijaa Venäjälle kuin Putin.

Artyom Kolenov, 25, on maatalousopiskelija ja kasakka, kuten hänen sukulaisensa ennen häntä. Kasakat olivat ratsuväkeä, joka puolusti Venäjän imperiumia.

Artyom toivoo saavansa hyvän työn maataloussektorilta ja nousevansa kasakoiden arvojärjestyksessä, kenties atamaaniksi asti.

Nuori ratsumies näkee Putinin kehittävän maata oikeaan suuntaan.

– Olosuhteet lännessä ovat köyhät, Venäjällä asiat ovat paljon paremmin. Olemme alkaneet syödä leipää voin ja punaisen kaviaarin kanssa. Näin ei aiemmin ollut – olen ihan tosissani.

Lue myös: Näin Venäjä kohtelee kansalaisiaan – tarinat kertovat totalitarismista ja tukahdutetusta vastarinnasta

Putinin entinen luottomies paljastaa, miten Venäjän johtaja on muuttunut 25 vuoden aikana: "Kaksi ihan eri henkilöä"

Joe Biden kysyi Tarja Haloselta, miten Putinia kannattaa käsitellä: "Hän haistaa veren"

Tuoreimmat aiheesta

Vladimir Putin