Mielipiteitä sodasta on vaikea ilmaista edes deittisovelluksissa.
Venäläisillä nuorilla aikuisilla on seurustelukumppania etsiessään ongelma. He joutuvat arvailemaan, miten mahdolliset treffikumppanit suhtautuvat Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa.
Tämän haasteen edessä on esimerkiksi 21-vuotias freelance-valokuvaaja Julija, joka selailee moskovalaisessa kahvilassa miesten profiileja deittisovelluksessa.
– Olen alkanut sisällyttää profiilini tietoihin kuuntelemiani artisteja. Se vähän niin kuin vihjaa että mitä ajattelen asioista, Julija kertoo uutistoimisto AFP:lle.
Julija on maininnut suosikkimuusikoikseen Zemfiran ja Monetotshkan, jotka ovat arvostelleet avoimesti Venäjän hyökkäyssotaa.
Tämän avoimemmin hän ei uskalla mielipidettään ilmaista. Sodan avoin vastustaminen on vaarallista ja voi johtaa jopa vankeustuomioon.
Siksi nuorten venäläisten ei ole helppoa tietää, onko potentiaalisilla seurustelukumppaneilla samat arvot kuin heillä itsellään. Moni nuori liberaali venäläinen haluaisi kuitenkin välttää joutumisen treffeille kovan linjan patriootin kanssa.
– Vuoden 2022 jälkeen lopetin jakamasta linkkejä lukemiini julkaisuihin, sanoo Julija, joka oli jakanut esimerkiksi seksuaalivähemmistön oikeuksille myönteisiä ja hyökkäyssodalle kriittisiä artikkeleja.
Suhtautuminen sotaan jakaa myös nuoria venäläisiä. Riippumattoman Levada-tutkimuslaitoksen kesäkuussa tekemän kyselyn mukaan 30 prosenttia 18–24-vuotiaista venäläisistä vastustaa hyökkäyssotaa.
Politiikka tuhosi suhteen
Deittailu ei ole helppoa niillekään, jotka kannattavat Kremliä ja hyökkäystä Ukrainaan.
Sosiaalisen median kautta onkin järjestetty "isänmaallisia tapaamisia", joissa Kremlin ja Venäjän asevoimien tukijat voivat löytää samalla tavalla ajattelevia ihmisiä.
Presidentti Vladimir Putinin ihailijaksi tunnustautuva pr-työntekijä Arseni Blavatskyi, 24, kertoo AFP:lle etsivänsä "ideologisesti läheistä kumppania".
– Helmikuun 2022 jälkeen kukaan ei ole voinut olla epäpoliittinen, Blavatskyi kertoo moskovalaisessa ravintolassa järjestetyssä pikatreffitapahtumassa.
Vladimir Putinin ihailijaksi tunnustautuva pr-työntekijä Arseni Blavatskyi, 24, kertoo AFP:lle etsivänsä "ideologisesti läheistä kumppania".
Blavatskyin mukaan hänelle on tärkeää, että parisuhteessa ei tule ideologisia ristiriitoja. Hän kertoo aiemman suhteensa kariutuneen poliittiseen yhteensopimattomuuteen.
– Meillä meni erittäin hyvin tämän tytön kanssa, ja kaikki oli hienosti. Olimme samalla aaltopituudella, puhuimme samaa kieltä, hän kertoo.
Tyttöystävä oli kuitenkin järkyttynyt pahasti oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin kuolemasta vankilassa helmikuussa, mikä oli Blavatskyille pettymys.
– Hän oli aivan hysteerinen. Sanoin, että se ei muuta mitään välillämme. Ja hän sanoi että "se oli siinä, emme voi jatkaa enää". Se on aika typerää.
Yhteen aktivismin kautta
Jotkut nuoret ovat löytäneet rakkauden poliittisten liikkeiden sisältä. 21-vuotiaat Katja Anikijevitsh ja Matvei Klestov tapasivat tammikuussa kampanjoidessaan oppositiopoliitikko Boris Nadezhdinin puolesta.
Nadezhdin yritti päästä presidentinvaaleihin ehdokkaaksi haastamaan Putinia, mutta viranomaiset estivät hänen ehdokkuutensa. Katjalle ja Matveille kampanja oli kuitenkin mullistava kokemus.
– Tuhannet ihmiset, monet minun ikäisiäni, puhuivat vapaasti. Se oli odottamaton ilo, Klestov sanoi.
Sittemmin pariskunta on käynyt yhdessä tukemassa poliittisia toisinajattelijoita oikeudenkäynneissä.
– Katjalla on samat mielipiteet kuin minulla. Se saa minut haluamaan elää.
Myös Marija Smoktij ja Mihail Galjashkin löysivät toisensa politiikan kautta. He tapasivat Toinen Venäjä -liikkeen yhteydessä.
Äärivasemmistolaisesta Kansallisbolshevistisesta puolueesta irtautunut Toinen Venäjä kannattaa hyökkäyssotaa Ukrainassa, mutta on usein Kremliäkin jyrkempi kannanotoissaan.
Marija Smoktij ja Mihail Galjashkin löysivät toisensa politiikan kautta.
Smoktij, 18, kertoi jättäneensä opintonsa kesken toimittaakseen avustustarvikkeita Venäjän miehittämään Itä-Ukrainaan 24-vuotiaan Galjashkinin kanssa.
– Kun historian myllerryksiä tapahtuu, tajuaa heti, kuka on sinun puolellasi ja kuka on vastapuolella, Smoktij sanoi AFP:lle pariskunnan asunnossa Moskovassa.
Pariskunta on matkustellut ympäri Venäjää ja järjestänyt luvattomia mielenosoituksia, joiden seurauksena Galjashkin on päätynyt usein pariksi päiväksi putkaan.
– Haluan pystyttää barrikadeja. Haluan perustaa perheen. Haluan tehdä kaiken hänen kanssaan. Seuraan häntä vaikka Siperiaan asti, Smoktij sanoi Galjashkinista sivellen pöydällä olevaa kommunistijohtaja Vladimir Leninin rintakuvaa.
Rakkautta yli ideologisten rajojen
Kaikkia parisuhteita Venäjällä poliittiset erimielisyydet eivät ole haitanneet. 28-vuotias Lev, joka työskentelee myyjänä isänmaallisessa kirjakaupassa, ja 20-vuotias englanninopettaja Jevgenija kertovat löytäneensä rakkauden, vaikka edustavat ideologisesti eri näkökantoja.
Lev kuvailee olevansa "jääräpäinen konservatiivi", mutta on silti menossa naimisiin "lännelle avoimen liberaalin" kanssa.
– Hän on kanssani eri mieltä, ja usein asetun hänen puolelleen, Lev myöntää.