"Olet vapaa mies": Kuukausia thaivankilassa virunut, Bahrainin kuningashuoneen jahtaama jalkapalloilija pääsee palaamaan Australiaan – Interpol sai miehestä punaisen pidätyskäskyn

hakeem
Australiasta turvapaikan saanut bahrainilainen jalkapalloilija Hakeem al-Araibi oikeudessa Bangkokissa viime viikolla.
Julkaistu 11.02.2019 20:58
Toimittajan kuva
Janne Hopsu

janne.hopsu@mtv.fi

Thaimaasta Australiaan palaa tänään onnellinen ja helpottunut urheilija. Hakeem al-Araibi ehti virua thaimaalaisessa vankilassa yli kaksi kuukautta, koska Bahrainin viranomaiset haluavat hänet tuomiolle vandalismista arabikevään aikana. Tapaus on saanut liikkeelle jalkapalloväkeä ja ihmisoikeusjärjestöjä. 

Hakeem al-Araibin tapaukseen liittyy Bahrainin kuningashuoneen kuristusotetta, poliisiviranomaisten kummallista toimintaa Australiassa, ja kampanjointia al-Araibin vapauttamiseksi.   

Lue myös: Prinsessa, huippujalkapalloilija tai kuningashuoneen sisäpiiriläinen – ei pelasta, jos vastustat hallitsijoita Arabian niemimaalla

– Ei ole enää perusteita pitää häntä vangittuna. Hän saa päättää minne menee. Hän on vapaa mies, ilmoitti Thaimaan syyttäjänviraston viranomainen Chatchom Akapin uutistoimisto Reutersin mukaan.

Al-Araibin tapaus sai Australiassa monen urheilijan protestoimaan. Myös kansalaisjärjestöjä oli mukana vaatimassa häntä vapaaksi.

Entinen huippujalkapalloilija iloitsi

Australian jalkapallomaajoukkueen entinen Craig Foster iloitsi vapauttamisesta. 

– Kiitokseni Thaimaan hienolle kansalle tuestanne, ja Thaimaan hallitukselle kansainvälisen oikeuden toteuttamisesta. 

Hakeem itse on sanonut haluavansa palata takaisin jalkapalloilemaan Australiaan melbournelaisen Pascoe Valen pelipaidassa. 

Bahrainin hallitsijahuonetta Thaimaan päätös ei miellytä. 

Heti vapauttamisen jälkeen Bahrain ilmoitti jatkavansa yrityksiä al-Araibin saamiseksi entiseen kotimaahansa ja istumaan langetetun 10 vuoden vankilatuomion.

Peruiko Bahrain karkotusvaatimuksensa?

Outo käänne, sillä Thaimaan viranomaisten mukaan Bahrain oli ilmoittanut luopuvansa al-Araibin palautusvaatimuksista. 

Bahrainilainen ammattijalkapalloilija al-Araibi oli saanut Australiasta turvapaikan 2014. Kaiken piti olla hyvin, kun hän lensi Bangkokiin tuoreen vaimonsa kanssa häämatkalle marraskuun lopulla.

Bangkokin kentällä hänet laitettiin rautoihin. Bahrain oli laittanut Interpolin välityksellä punaisen määräyksen al-Araibista. Bahrainin mukaan al-Araibi syyllistyi vandalismiin mielenosoituksissa arabikevään aikana. 

Al-Araibi kiistää syytteen. Hän kertoo olleensa pelaamassa televisiossakin näytetyssä ottelussa, kun syytteessä esitetty vandalismi tapahtui. 

Al-Araibi pidätettiin arabikevään aikana 2011.

Human Rights Watch -ihmisoikeusjärjestön mukaan viranomaiset kiduttivat häntä Bahrainissa, koska hänen veljensä oli aktiivinen mielenosoituksissa Bahrainin sunnijohtoista al-Khalifan kuningasperhettä vastaan. Viranomaiset kiistävät tämän. 

Tämän jälkeen hän pakeni maasta, ja sai Australiasta turvapaikan. 

Pelaaja laittoi uransa likoon

Vuonna 2016 al-Araibi teki sellaista, mitä harva jalkapalloilija tekee – laittaa uransa vaakalaudalle avaamalla suunsa. 

Hän arvosteli Bahrainin kuningashuoneen jäsentä Salman al-Khalifaa tämän pyrkiessä kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan johtoon.

Al-Araibin mielestä jalkapallomaailman kabinettikähminnän keskiöön pyrkinyt Salman al-Khalifa ei arabikevään aikana suojellut bahrainilaisia jalkapalloilijoita viranomaisten väkivallalta, vaikka oli Bahrainin jalkapalloliiton puheenjohtaja. 

Bahrainin kuningashuone ei arvostelusta pitänyt, varsinkin kun se tuli shiialaiselta urheilijalta. (Salman al-Khalifa on yksi Fifan varapuheenjohtajista, ja Aasian jalkapalloliiton puheenjohtaja).   

Bahrain laittoi Interpolin asialle

Hakeem al-Araibista oli tullut harmittavan äänekäs. Al-Khalifat ilmeisesti päättivät saada miehen kiinni, oli tämä missä tahansa. Interpolille lähti punainen pidätysmääräys.

Interpolin linjan mukaan pakolaisstatuksen saanutta henkilöä ei saa punaliputtaa maa, josta tämä on paennut. 

Bahrainille tällainen seikka tuskin on ylitsepääsemätön moraalinen kysymys. Australiassa sen sijaan on ihmetelty, miksi liittovaltion poliisi vinkkasi Thaimaan viranomaisille al-Araibista ja auttoi täten Bahrainia, vaikka Hakeemia ei olisi saanut liputtaa.

"Kyse urheilun sielusta"

Australian pääministeri Scott Morrison kuitenkin kehui Thaimaan päätöstä. 

Entinen maajoukkuejalkapalloilija Foster sanoi, että kyseessä ei ole vain al-Araibin tapauksesta, vaan kyse on "urheilun sielusta", viitaten Fifan ja muiden jalkapalloliittojen  liian läheisiin suhteisiin valtaapitävien kanssa.  

- Jalkapallon ja urheilun on tämän jälkeen mentävä kriittisesti itseensä. 

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat